Springdør i Alternativet og Kurt Beier Transport meldt til politiet

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen inden for til torsdagens Aktuelt.

Det sidste kapitel er ikke skrevet i sagen om Kurt Beier Transport.

For nu har Aabenraa Kommune - efter længere tids tilløb - meldt vognmandsvirksomheden til politiet for overtrædelse af Byggeloven. Det efterforskes fortsat, om vognmanden kan sigtes for menneskehandel til tvangsarbejde, som Center imod Mennesker allerede i november konstaterede, at 26 udenlandske vognmænd havde været udsat for.

Alternativets har onsdag aften valgt en ny forperson for partiets hovedbestyrelse. Det kommer efter, at partiet de seneste måneder har fået både ny forperson, nye næstformænd og ny kasserer. Også folketingsgruppen står overfor en stor udskiftning. Kun halvdelen af folketingsgruppens medlemmerne genopstiller til det kommende valg.

Svingdøren fortsætter i Alternativet

Blot få måneder før folketingsvalget, får Uffe Elbæks tropper en ny forperson, nye næstformænd og ny kasserer.

Alternativets hovedbestyrelse valgte onsdag aften Poul Brandrup som partiets nye forperson for partiets hovedbestyrelse.

Han afløser Michael F. Jellesmark, der har valgt at trække sig fra hovedbestyrelsen af ikke nærmere definerede ”personlige årsager”, efter mindre end et år på posten.

Michael F. Jellesmarks afgang er blot den seneste i rækken af folk der forlader Alternativet. Siden valget har Alternativet skiftet forperson nu tre gange, mistet sekretariatschefen, kommunikationschefen, pressechefen og flere centrale rådgivere.

Posten som landssekretær, altså øverst ansvarlig for partiets organisation, har stået ubesat siden august.

Derudover har halvdelen af folketingsgruppens medlemmer besluttet, at de ikke genopstiller til det kommende valg, ligesom partiet også i efteråret måtte skifte partiets mest højtprofilerede lokalpolitiker ud, da den københavnske kulturborgmester Niko Grünfeld måtte træde tilbage.

Læs hele historien her.

Aabenraa Kommune har meldt Kurt Beier Transport til politiet

Indkvartering af filippinske og srilankanske chauffører i containere i en slumlejren i Padborg har nu ført til, at Aabenraa Kommune har politianmeldt vognmandsvirksomheden Kurt Beier Transport. Det skriver fagbladet 3F.

Den sydjyske vognmandsvirksomhed Kurt Beier Transport A/S har i månedsvis haft filippinske og srilankanske lastbilchauffører boende i containere i en slumlejr i Padborg. Men virksomheden havde ikke tilladelse til at huse chaufførerne i containere, og nu har Aabenraa Kommune meldt virksomheden til politiet for overtrædelse af Byggeloven.

Det oplyser Aabenraa Kommune i forbindelse med et samtidigt afslag på anmodning om aktsigt til Fagbladet 3F, Netavisen Pio og andre medier.

“Næste skridt er, at politiet indleder en efterforskning,” siger Helle Lundberg, der er pressemedarbejder hos Syd- og Sønderjyllands Politi, der endnu ikke kan oplyse, hvad det indebærer.

Læs hele artiklen her.
 

Troels Lund udskyder analyse af kontanthjælpsloftet

Arbejdet med at belyse effekterne af kontanthjælpsreformen og 225-timersreglen trækker ud. Det skriver Altinget.

Analysearbejdet har nemlig vist sig mere tidskrævende og teknisk vanskeligt end først antaget, lyder forklaringen fra Beskæftigelsesministeriet.

Derfor er analysen af, om kontanthjælpsreformen og 225-timersreglen får flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde, udsat til et endnu ikke fastsat tidspunkt, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i et svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg.

"Så snart analysen er færdig, vil jeg orientere udvalget om resultaterne," lyder meldingen fra beskæftigelsesministeren.

Den udmelding falder ikke i god jord hos Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, der tolker udsættelsen som et bevis på, at ministeriet ikke kan dokumentere effekten af tiltagene.

Læs mere om historien her.


SF vil udelukke kinesiske Huawei

Kinestiske Huawei bør ikke stå for for mobil-udbygningen i Danmark. Det mener SF's it-ordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

"Jeg er bekymret for, at vi har lukket Huawei ind i varmen i forhold til de nuværende 4G-net. Men også, og det bliver endnu mere kritisk, det kommende 5G-net,” siger hun.  

Meldingen kommer, efter at Norge overvejer at udelukke den kinesiske telegigant fra at byde på en kommende udbygning af mobilnettet.

“Det er underligt, hvis alle mulige andre lande skulle tage fejl om Huawei, og at det kun er Danmark, der har ret i forhold til, at der ikke er problemer," siger Lisbeth Bech Poulsen.

Huawei er mistænkt for spionage i en række lande. Landene har udtrykt bekymring over, at selskabet spionerer for den kinesiske regering via sit udstyr, der indgår i blandt andet mobilnetværk rundt i verden.

Blandt landene er USA og Storbritannien. Her er der indført forbud mod Huawei som leverandør af udstyr til telenettet.

Claus Hjort Frederiksen svar til SF’s bekymring lyder:

“Jeg er godt tilfreds med, at Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed er meget opmærksomme på den dynamik, der er mellem den kinesiske stat og kinesiske virksomheder som Huawei."

Læs hele historien her.
 

Ole Birk Olese vil ikke gribe ind over for Blackstone

Boligminister Ole Birk Olesen (LA) var tordsag i samråd om den amerikanske kapitalfond, Blackstone, som inden for kort tid har opkøbt mindst 160 udlejningsejendomme i hovedsageligt København og på Frederiksberg.

Lejere og lejerorganisationer har fortalt, hvordan selskabet aggressivt og systematisk forsøger at presse lejerne ud.

Men lejerne skal ikke forvente hjælp fra ministeren: 

”Jeg har ingen viden om, at nogen udenlandske investorer agerer på kant med eller i strid med loven,” konstaterede boligminister Ole Birk Olesen under samrådet.

”Vi er nødt til sammen at se på de her metoder. Det går rigtig stærkt i øjeblikket. Vi har stadig 40.-50.000 billige lejligheder i København, men om ti år har vi måske ingen,” Socialdemokratiets boligordfører, Kaare Dybvad, Dybvad, til Netavisen Pio.

Læs hele artiklen her.

 

Oppositionsleder udråbes vinder af valget i DRCongo

Valgkommissionen i DRCongo erklærer oppositionskandidaten Felix Tshisekedi som vinder af det første demokratiske valg i det afrikanske land. Det skriver Politiken.

Valget i DRCongo har været præget af uregelmæssigheder, voldelige sammenstød og beskyldninger om stemmesnyd.

Hvis det resultat står til troende, kan det føre til den første demokratiske magtoverdragelse i DRCongo, siden landets selvstændighed fra Belgien i 1960.

Landet har været plaget af politisk ustabilitet siden valgdagen for 11 dage siden. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Efter valgresultatets offentliggørelse udtalte Felix Tshisekedi sig natten til torsdag til sine tilhængere i Kinshasa, landets hovedstad:

“Jeg vil være præsident for alle congolesere,” sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.
 

Læs hele artiklen her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce