Sprogligt: Det er bedre at være inde end at være ude

Med et simpelt greb ønsker Løkke og VLAK-regeringen at ændre debatten om udflytning af statslige arbejdspladser. I stedet taler de om ”indflytning”.
I går præsenterede VLAK-regeringen sin plan for at rykke statslige arbejdspladser ud af primært Hovedstaden og ind i en række danske byer. Det giver anledning til at granske regeringens kommunikation lidt nærmere.

Både på Finansministeriets hjemmeside og i selve regeringens udspil taler regeringen nemlig om flytning – og ikke udflytning. Begrebet udflytning synes derimod i høj grad at blive brugt af medierne i deres dækning af regeringens plan, som f.eks. her hos TV2, Politiken, DR og Jyllands-Posten.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har sågar talt om en ”indflytning” af statslige arbejdspladser rundt om i landet, og det samme ser vi i en nylig Facebook-video fra partiet Venstre. Også Kristian Thulesen Dahl (DF) har talt om indflytning mere eksplicit:
 

Det, vi har med at gøre, hænger sammen med metaforer. En orienteringsmetafor, som framingforskerne Mark Johnson og George Lakoff kalder det i deres værk, der på dansk har fået navnet ”Hverdagens metaforer”. Metaforer hjælper os nemlig til at forstå verden omkring os.

Ude i kulden og inde i varmen
Lars Løkke og Venstre forsøger at ændre udgangspunktet for debatten, når de taler om indflytning i stedet for udflytning. Det er der to grunde til:

Den første grund har med orienteringsmetaforen at gøre. Det er nemlig mere positivt at være ”inde” end ”ude”. Helt instinktivt tænker vi mennesker, at det er bedre at være inde – for eksempel inde i varmen – end at være ude – tilsvarende ude i kulden. Når man er inde, er man inkluderet, man er med til festen, man er nået i mål. Er man derimod ude, er man ekskluderet fra fællesskabet eller man har eksempelvis tabt i et spil.

Vil ændre fokus i debatten
Den anden grund er, at det geografiske udgangspunkt ændres fuldstændigt med begrebet indflytning: Vi ser nu på forslaget med provinsens øjne og ikke fra København. Taler man om udflytning, er udgangspunktet jo, at noget flyttes ”ud af” København. Indflytning handler om, at arbejdspladserne flyttes ind i bestemte byer i resten af landet.

Dermed bliver der mindre fokus på, hvordan københavnerne påvirkes (negativt) af forslaget og hvilken kritik der måtte komme herfra. Men for borgere og virksomheder i provinsen er indflytningen altså en fordel. Fokus bliver dermed mere på den gavn, forslaget har for provinsen.

Det er et relativt simpelt og godt greb, regeringen udfører i sin kommunikation af planen for de statslige arbejdspladser. Selvom medierne primært bruger begrebet ”udflytning”, har flere medier allerede brugt Løkkes ord, og man må forvente, at udtrykket spreder sig som ringe i vandet.

”Sprogligt” er en fast klumme, som udkommer hver 14. dag på Netavisen Pio. Den tager god og dårlig politisk kommunikation under kærlig behandling, så socialdemokrater og andre progressive bliver dygtigere til at få deres egne værdier frem og kan gennemskue andres retoriske kneb.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce