Annonce

Staten må ikke være et ’københavner-fænomen’

Efter 25 år med europarekord i centralisering, er udflytning af statslige arbejdspladser en naturlig reaktion, lyder kritikken. Men der skal mere til
I sidste uge kunne man på Netavisen Pio læse et debatindlæg fra folketingskandidat Verner Sand Kirk (S), der kritiserede udflytningen statslige arbejdspladser, som et udslag af panik fra den siddende regering.

Ved at sammenligne ledighedstal for udflytnings- og tilflytningskommuner påpeger Verner Sand Kirk, at man faktisk har højere ledighed i de kommuner, hvorfra der bliver flyttet job. For eksempel var den gennemsnitlige ledighed i Lemvig Kommune er 2,4 procent, mens den er 5,3 procent i Københavns Kommune og 4,2 procent i hele Region Hovedstaden.

Kilde: Egne beregninger, Verner Sand Kirk på baggrund af Danmarks Statistik.  

”Ledigheden i næsten samtlige tilflytningskommuner er lavere end i København. Og i langt de fleste tilfælde er den også lavere end i hele Region Hovedstaden. Det står altså generelt bedre til der, hvor man vil flytte flere arbejdspladser til, end der hvor man vil flytte dem fra”, lyder det fra Verner Sand Kirk, der er folketingskandidat for Socialdemokratiet i Sundbyvesterkredsen i Københavns Storkreds.

Funktionstømning af det landlige Danmark
Men fra Finn Slumstrup, der udover at være forfatter, foredragsholder og bosiddende på Ærø samtidig har været medstifter af den folkelige bevægelse ’Oprør fra Udkanten’, er der ikke opbakning til kritikken af udflytningen af de statslige arbejdspladser.

Udflytningen eller hjemtagningen af statslige arbejdspladser er en rigtig reaktion efter 25 år, hvor vi i Danmark har sat europarekord i centraliseringer

”Udflytningen eller hjemtagningen af statslige arbejdspladser er en rigtig reaktion efter 25 år, hvor vi i Danmark har sat europarekord i centraliseringer. Der er sket en voldsom funktionstømning af det landlige Danmark og halvstore provinsbyer. Hvis ikke staten skal opleves som et københavnsk fænomen, men være en levende realitet over hele landet, er det nødvendigt at gøre en indsats for at rette op på skævvridningen. Udflytningen kan ikke stilles op mod nogle promilles forskel i arbejdsløshedsprocenter i forskellige kommuner.”,

Helt på linje med Finn Slumstrup peger også socialdemokraten Kaare Dybvad, der i 2015 udgav bogen ’Udkantsmyten’, på at der tale om opgør med og en tilbagerulning af tidligere overdrevne centralisering.

”Man siger, at for en hammer ligner alle problemer et søm. Man kan nu også tilføje, at for en a-kasseformand handler alle problemer om ledighed. Sagen er jo, at den danmarkshistorisk store centralisering, som blev startet med kommunalreformen, også har ført til, at folk er flyttet fra mange mindre byer til hovedstaden. Hvis vi decentraliserer, bliver det igen nemmere for en familie med to arbejdende forældre af flytte til provinsen. Hvis flere reelt får den mulighed, vil ledigheden selvfølgelig også falde i København på sigt”, udtaler folketingsmedlem Kaare Dybvad til Netavisen Pio.

Et fænomen som lukning af kommunale og private arbejdspladser rundt i provinsen betragtes som en naturlig følge af udviklingen

Finn Slumstrup peger også på, at politikerne er nødt til at forholde sig til ’den folkelige vrede’, ligesom han undrer sig over udlægningen af de menneskelige omkostninger: ”Det er i øvrigt tankevækkende, at der skabes en sådan medieopmærksomhed om de menneskelige omkostninger ved flytning af statslige arbejdspladser fra København, mens et fænomen som lukning af kommunale og private arbejdspladser rundt i provinsen betragtes som en naturlig følge af udviklingen.”

Folketingsmedlem: Lærerseminarier flere steder i landet
Hverken Finn Slumstrup eller Kaare Dybvad mener dog, at udflytningen af statslige arbejdspladser kan stå alene.  Ligesom Verner Sand Kirk, der roser Mette Frederiksen for sit forslag om et ’centraliseringsstop’ og tanker om oprettelser af nye skattecentre og bedre fordeling af uddannelsessteder, mener Slumstrup og Dybvad, at der er tale om en bredere dagsorden.

Centraliseringen af uddannelser stod helt centralt i Mette Frederiksens åbningstalen til Folketinget: ”Unge uden for de store byer har fået færre uddannelser at vælge imellem. Regeringen planlægger nu yderligere centralisering

Jeg tror den vigtigste dagsorden er, at sikre udbud af videregående uddannelse i alle dele af landet

”Jeg tror den vigtigste dagsorden, ud over flytningen af statslige arbejdspladser, er, at sikre udbud af videregående uddannelse i alle dele af landet. Der, hvor man har lukket lærerseminarier, ansætter folkeskolerne nu lærere uden uddannelse. Og der, hvor vi ikke har investeret i for eksempel ingeniøruddannelser, oplever vi, at arbejdspladser placeres i andre lande, fordi virksomhederne ikke kan få den arbejdskraft, de har brug for. Det er helt uholdbart for udviklingen i provinsen, og det synes jeg faktisk også Mette var inde på i sin tale”, siger Kaare Dybvad med reference til Mette Frederiksens åbningstale til Folketinget i sidste uge.

Efterlysning: En sammenhængende politik på tværs af partiskel
Finn Slumstrup mener, at der lige nu hersker en ’galopperende velvilje’ med Udkantsdanmark, men efterlyser fortsat mere end bare lappeløsninger.

”Vi savner fortsat en sammenhængende politik for udviklingen af hele landet, så vi i stedet for lappeløsninger, hvor man hopper fra det ene indgreb til det andet, får en sammenhængende politik bygget på, at den enighed, der jo er om at hele landet skal udvikle sig, kommer til udtryk i en sammenhængende politik, som både rød og blå blok, for nu at bruge disse meningsløse begreber, kan stå bag”.

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet