Annonce

Statslige og regionale virksomheder har fået de største elev-bøder

PostNord, DSB, Region Sjælland og Region Nordjylland skal betale millioner i bøde, fordi man ikke har ansat nok elever
PostNord, DSB, Region Sjælland og Region Nordjylland har fået de absolut største bøder for manglende oprettelse af praktikpladser.

PostNord har således fået en bøde på godt to millioner kroner, DSB har fået en bøde på godt 1,9 millioner kroner, mens Regional Sjælland og Region Nordjylland har fået en bøde på henholdsvis godt 1,2 millioner kroner og godt 1,1 millioner kroner.

Det fremgår af en oversigt, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Mere end 40.000 virksomheder er netop blevet opkrævet bøder, fordi virksomhederne ikke har nået deres måltal for elever ifølge den såkaldte AUB-ordning.

Bøde-ordningen blev vedtaget i forbindelse med trepartsaftalen om praktikpladser fra 2016. Ordningen indebærer samtidig en bonus til de virksomheder, der ansætter nok elever.

Mangel på faglært arbejdskraft er et stort problem for det danske arbejdsmarked. Ifølge de seneste tal fra Undervisningsministeriet mangler der 8.500 praktikpladser. Målet med trepartsaftalen fra 2016 – indgået mellem den daværende V-regering, lønmodtagerne og arbejdsgiverne - er 8.000-10.000 flere praktikpladser i 2025.

3F: De virksomheder, der kører på frihjul må betale

”Logikken er, at det koster at nyde uden at yde. Det er helt rimeligt, at de virksomheder, der tager et medansvar for uddannelsespolitikken og tager lærlinge, bliver belønnet, mens de, der kører frihjul ved at forbruge faglært arbejdskraft uden selv at bidrage med at uddanne, må betale,” siger forbundssekretær i fagforbundet 3F, Søren Heisel, til Fagbladet 3F.

Logikken er, at det koster at nyde uden at yde

Hans Erik Lindkvist, chef for HR i PostNord Danmark, ærgrer sig over millionbøden:

”Det er ærgerlige penge at betale. Vi har mange faglærte hos os fra andre brancher, for eksempel bagere og tømrere, som har søgt job hos os på et tidspunkt med høj arbejdsløshed og er blevet hængende. Derfor stilles der nu urealistisk høje krav til os i forhold til antallet af elev- og lærlingepladser,” siger han til Fagbladet 3F.

Danske Bank: Vi foretrækker finansøkonomer

Danske Bank, Nordea og Jyske Bank er også på top-ti-listen over virksomheder, der har fået de største bøder for manglende elevpladser/oprettelse af praktikpladser.

Men det er der en god forklaring på, mener Anne Knøs, fungerende HR-direktør hos Danske Bank:

”Vi ansætter hvert år flere hundrede unge, og det kommer vi også til fremover. Som virksomhed har vi et ansvar for, men også en egen interesse i at uddanne fremtidens arbejdskraft. Når vi ansætter få elever, så er det, fordi vi prioriterer unge med en finansøkonomuddannelse i stedet for mesterlæren som i gamle dage. Det skyldes, at opgaverne i en bank er blevet langt mere komplekse, og at kunderne også har større forventninger til de kompetencer, som de mødes med,” skriver Anne Knøs i en mail til Netavisen Pio.

”Men vi kommer løbende til at se på om, der eventuelt kan være funktioner i banken, hvor det er muligt i højere grad at ansætte elever,” tilføjer Anne Knøs – fungerende HR-direktør.

Region Sjælland mangler 160 praktikpladser

Region Sjælland har fået den 4. største bøde for manglende praktikpladser.

HR-direktør Marianne Evers hos Region Sjælland erkender over for Netavisen Pio, at regionen ikke kom i mål med hensyn til praktikpladser i 2018:

"Vi anerkender jo selvfølgelig trepartsaftalen. Vi tager vores ansvar alvorligt. Vi vil forsøge at lave op til de måltal, som er fastsat i aftalen. Det er ikke lykkedes for os i 2018. Det må vi erkende. Vi har haft en målopfyldelse på 75 procent."

Det er ikke lykkedes for os i 2018. Det må vi erkende. Vi har haft en målopfyldelse på 75 procent

Hvor mange praktikantpladser mangler I for at være i mål for 2018?

"Vi mangler 160. Det drejer sig om social- og sundhedsassistenter, som den største gruppe, så er det kontorpersonale, herunder lægesekretærer, og så er det håndværkergrupper, som vi ikke har så mange af."

Danske Diakonhjem: Næste år får vi ingen bøde

Hos Danske Diakonhjem - den største ikke-kommunale aktør på ældreområdet – har man i år også fået en anseelig bøde for manglende praktikpladser. Nemlig en bøde på godt 1,1 millioner kroner.

Men det skyldes alene en systemfejl, som der nu rettes op på. Næste år forventer direktøren for Danske Diakonhjem, Emil Tang, således ingen bøde:

Så der er tale om en urimelig systemfejl

”Vi har haft næsten 400 elever i 2018. Men alle de elever, vi har i praktik hos os, de bliver aflønnet fra kommunen.  Derfor står eleverne opført under de enkelte kommuners cvr-nummer (Virksomhedsnummer, red.). Så der er tale om en urimelig systemfejl, som vi og Dansk Erhverv sidste år rejste over for regeringen. Nu er der i mellemtiden lavet en lovændring således, at elev-opgørelsen fremover ser på, hvor eleverne er placeret. Så næste år får vi ingen bøde,” siger Emil Tang til Netavisen Pio.

Opdateret 25.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Fakta: 10 største bøder for manglende praktikpladser

 1. Post Danmark A/S (PostNord):    2.001.092

2. DSB                                        :    1.947.100

3. Danske Bank                          :    1.262.743

4. Region Sjælland                     :    1.214.779

5. Region Nordjylland                 :    1.158.723

6. Danske Diakonhjem                :    1.128.732

7. Nordea Danmark                     :       973.930

8. Aarhus Universitet                   :       653.158

9. Hovedstadens Beredskab       :       574.922

10. Jyske Bank                            :       564.025


Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet