Statsminister: ”Antisemitisme og racisme har ingen plads i vores samfund”

Mette Frederiksen fordømmer weekendens hændelser, hvor en række dansk-jødiske familier blev udsat for hærværk og chikane.
Jødestjerne fra Nazityskland.
Danmark blev i weekenden ramt af en række antisemitiske hændelser, rettet mod dansk-jødiske familier og gravsteder.

I Randers blev flere end 80 gravsten overmalet med grøn graffiti, og enkelte gravsten var væltet på gravpladsen, der ligger på Østre Kirkegård.

Men også en række private hjem blev udsat for hærværk, der var politianmeldelser af tilfælde i Silkeborg, Aarhus og Aalborg og Vallensbæk uden for København, hvor der enten var malet eller sat klistermærker op, der lignede de jødestjerner som jøder i Nazityskland blev tvunget til at går med.

Hændelserne er sket i løbet af det døgn, der markerer årsdagen for Krystalnatten, hvor nazisterne 9. november 1938 ødelagde tusindvis af jødiske gravpladser, butikker og synagoger. 91 jøder blev pryglet ihjel af nazisterne og 26.000 blev fængslet.

Den ny-nazistiske hjemmeside Nordfront dokumenterer, at der var tale om en fælles koordineret aktion, som udover Danmark også blev udført i både Sverige og Finland.

”Det er stærkt ubehageligt”

Statsminister Mette Frederiksen (S) fordømmer på det kraftigste hændelserne, som hun kalder et angreb på os alle.

”Antisemitisme og racisme har ingen plads i vores samfund. Og weekendens angreb på en jødisk gravplads i Randers er både et angreb på danske jøder og alle vi andre,” skriver Mette Frederiksen i et opslag på Facebook.

Vi må fordømme det, og myndighederne må gøre, hvad de kan for at opklare de her forbrydelser.

”Det gør mig ondt at tænke på, hvordan det må være at se sine elskedes sidste hvilested udsat for så modbydeligt hærværk. Ligesom det er stærkt ubehageligt, at en davidsstjerne er sat på postkassen hos en dansk-jødisk familie i Silkeborg. Vi må fordømme det, og myndighederne må gøre, hvad de kan for at opklare de her forbrydelser.”

Mette Frederiksen peger på, at det i år er 75-året for afslutningen på både krigen og Holocaust.

”Det er en tid, vi aldrig må glemme, selvom der er færre og færre øjenvidner tilbage iblandt os. Vores jødiske medborgere skal respekteres. Ikke leve i frygt. Ikke i deres hjem. Ikke når de går på gaden.”

Uanstændigt, ubegribeligt og uacceptabelt

På Christiansborg tager politikerne også entydigt afstand for episoderne. Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen kalder hændelserne ”uanstændigt og helt uacceptabelt”.

”Det er uanstændigt og helt uacceptabelt, at det jødiske samfund i Danmark igen skal udsættes for hån og hærværk. Jeg håber, at politiet hurtigt får opklaret, hvem der står bag, så gerningsmændene kan blive straffet,” skriver han i et tweet.

placeholder
Tænk sig at der findes mennesker der absolut intet har lært af historien.

Den konservative partileder Søren Pape Poulsen kalder det ”ubegribeligt” og ”rystende”.

”Ubegribeligt og rystende at dette sker i vores samfund. Jeg bliver simpelthen ked af det og rasende på samme tid,” skriver den tidligere justitsminister på Facebook og fortsætter.

”Tænk sig at der findes mennesker der absolut intet har lært af historien. Intet...”

”Vi skal sikre at jødernes sikkerhed er i top i Danmark. Det har jeg haft fokus på som minister og det vil jeg følge tæt fremover. Mine tanker til de mennesker som i disse dage igen har oplevet antisemitismen ✡️”

placeholder

Den radikale partileder Morten Østergaard er mere i det spørgende hjørne.

”Hvorfor al den ubrugelige fanatisme? Hvad driver folk til at begå hærværk mod gravsteder?” skriver han på Facebook, og fortsætter:

”Gid anti-semitisme i enhver afstøbning måtte høre fortiden til. Sporene skræmmer så rigeligt. Varme tanker til de jødiske medborgere som mødte det forfærdelige syn.”

Det jødiske samfund: Vi er stærkt berørte

Hos det jødiske samfund, som trossamfund for omkring en tredjedel af de omkring 6.000-7.000 jøder der bor i Danmark, er man stærkt berørte af situationen, og her advarer man om, at der har været en stigning i anti-semitiske episoder.

“At det sker lige præcis på årsdagen for Krystalnatten, er bevis på, at det tænkesæt, der førte til holocaust, eksisterer i 2019. Og at der er mennesker, som er parat til at gå til ekstremer for at føre denne menneskefjendske ideologi ud i livet. Det skal ses i denne historiske kontekst, og må derfor tages meget alvorligt, også selvom der heldigvis ikke er mennesker, der er kommet til skade,” udtaler formanden for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein, i en pressemeddelelse.

“Vi er i sagens natur stærkt berørte. Vi tager hånd om de familier, der er berørt, og vi kommer ikke til at dukke os!” tilføjer han.

Weekendens hændelser er dog ikke enestående, siger han og henviser til, at Det Jødiske Samfund netop afsluttet en rapport om antisemitiske hændelser i 2018. Den viser, at der både er blevet flere og mere grove antisemitiske hændelser. Der er registreret 45 tilfælde i 2018 mod 30 i 2017.

“Det er toppen af isbjerget, da der er et stort mørketal, som Rigspolitiet også netop har været inde på i deres opgørelse over hadforbrydelser. Og det omfatter ikke ytringer på internet, som er meget omfattende. Alle hadforbrydelser er alvorlige. Men jøderne er under et særligt stort pres, fordi vi er et relativt lille samfund og fordi vi er presset for flere sider,“ siger han.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce