Statsministeren beklager manglende lovhjemmel

Mette Frederiksen beklager i Folketingets spørgetid "forløbet omkring spørgsmålet om lovhjemmel over for Folketinget" - og giver tilsagn om at forløbet skal undersøges
Foto: Statsministeriet
Statsminister Mette Frederiksen (S)
Statsminister Mette Frederiksen beklager den manglende lovhjemmel til aflivningen af danske mink.

Beklagelsen falder i Folketingets spørgetid, som er startet tirsdag kl. 13:

"Jeg skal samtidig beklage forløbet omkring spørgsmålet om lovhjemmel over for Folketinget. Og også over for minkavlerne. Det har fødevareministeren også gjort her til morgen," siger Mette Frederiksen, der understreger, at lovgrundlaget for aflivningen selvfølgelig skal være helt klart:

"Og det har det ikke været, og det vil jeg gerne beklage. Fødevareministeren vil nu grundigt redegøre for forløbet over for Folketinget," siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen understreger, at aflivningen af samtlige dansk mink hviler på klare anbefalinger fra sundhedsmyndighederne:

"Regeringen handler på en meget klar vurdering fra sundhedsmyndighederne. Og vi gør alt hvad vi kan for at inddæmme den muterede virus," siger Mette Frederiksen.

Hun retter en særlig tak til minkavlere og nordjyder:

Jeg vil gerne have lov til at rette en særlig tak til minkavlerne for den utrolig ansvarlige måde de tager det her på

"Jeg vil gerne have lov til at rette en særlig tak til minkavlerne for den utrolig ansvarlige måde de tager det her på. Og en særlig tak også til nordjyderne, der lige nu løfter en stor opgave for hele Danmark. Aflivningen af mink i de syv kommuner går hurtigt. Jeg vil gerne gentage min og regeringens store medfølelse over for alle jer og alle dem, der står i en svær situation, fordi dyrene desværre skal aflives. Hele Danmark er ked af situationen."

Fejl opdaget i weekenden

Oppositionsleder, Venstres formand, Jacob Ellemann, finder det rystende, at lovgrundlaget for aflivningen af samtlige danske mink ikke var i orden. Han betegner forløbet som en grundlovsovertrædelse.

Mette Frederiksen oplyser, at fejlen blev opdaget i weekenden:

Det bliver Statsministeriet bekendt med i weekenden

"Det er helt korrekt, at der er sket en fejl. Det bliver Statsministeriet bekendt med i weekenden, hvorefter vi tager kontakt til Folketingets partier. Fejlen er begået, og den beklager vi. Vi håber nu på, at vi kan få den nødvendige lovgivning på plads. Sådan at vi ikke underminerer en kommende vaccine," lyder svaret fra Mette Frederiksen.

Hun understreger, at det manglende lovgrundlag ikke rokker ved sagens substans:

"Vi står midt i en pandemi. Minkene smitter mennesker med covid-19 - og måske med en muteret virus. Derfor er vi desværre nødt til at slå de mink ned. At det så viser sig, at der ikke er hjemmel til det vi kommunikerede i onsdags, det er selvfølgelig en fejl."

Mette Frederiksen understreger, at regeringen ikke var bekendt med den manglende hjemmel i onsdags:

Havde vi været bekendt med det, så havde vi selvfølgelig oplyst om det

"Regeringen var ikke bekendt med, at der manglede hjemmel i onsdags. Havde vi været bekendt med det, så havde vi selvfølgelig oplyst om det," siger Mette Frederiksen og understreger, at hun håber på Folketingets opbakning til "arbejdet derude". Altså den igangværende nedslagtning af mink i Danmark.

Statsministeren: Vi skal til bunds i det her

De Radikales leder Sofie Carsten Nielsen betegner forløbet som alvorligt:

"Vi bakker op om sundhedsmyndighedernes anbefaling af at slå minkbestandene ned. Men er statsministeren enig i, at vi må tilbunds i, hvordan denne fejl er opstået."

Svaret fra statsministeren er bekræftende:

"Ja, det er jeg enig i. Det skal vi til bunds i. Jeg håber også, at vi hurtigt kan få den nødvendige lovgivning på plads, og få aftalt den nødvendige kompensation til minkavlerne."

SF's formand, Pia Olsen Dyhr:

"Det her rod omkring lovgivning skal selvfølgelig undersøges. Derfor er jeg glad for tilsagnet fra statsministeren om, at det vil ske."

Enhedslistens partileder Pernille Skipper:

"Der er gået noget virkelig galt i hånteringen og processen af det her. Lovgrundlaget skal selvfølgelig være på plads. Ministre - røde som blå - skal holde lovgivningen."

Hun understreger, at Enhedslisten ser meget alvorligt på sagen, og at partiet har indkaldt til samråd, og at der skal skabes klarhed over tidslinjen i minkforløbet.

Pernille Skipper angriber samtidig blå blok for ikke at ville medvirke til en hastebehandling af mink-aflivningen.

Mette Frederiksen erklærer sig enig:

"Det Folketinget ønsker undersøgt, skal selvfølgelig undersøges."

Nye Borgerlige bebuder mistillidsvotum

Fødevareminister Mogens Jensen får at vide af Nye Borgerliges Pernille Vermund, at han har løjet, fortiet og brudt loven. Og statsministeren får at vide, at hun frikender sig selv:

Statsministeren frikender sig selv. Vi kommer til at stille et mistilidsvotum

"Statsministeren frikender sig selv. Vi kommer til at stille et mistilidsvotum, som vi sætter til afstemning i folketingssalen."

Mette Frederiksen svarer igen, at der er begået en beklagelig fejl:

"Der er begået en fejl, og det skal selvfølgelig afdækkes, hvad der ligger til grund for det. Og så skal vi selvfølgelig have den nødvendige lovgivning på plads."

Mette Frederiksen understreger igen og igen under Folketingets spørgetid, at hvis hun i onsdags havde været bekendt med, at der ikke var lovhjemmel til nedslagtning af samtlige danske mink, så ville hun have gennemført samme pressemøde om onsdagen - med samme indhold, men føjet til, at der pt. ikke var lovhjemmel.

V: Fyring af Mogens Jensen en god start

Efter Folketingets spørgetid siger Mette Frederiksen til journalister på Christiansborg, at Statsministeriet bliver gjort opmærksom på den manglende lovhjemmel "i weekenden", og at hun selv bliver gjort opmærksom på det "søndag". Statsministeren har en forventning om, at fødevareministeren får den manglende lovhjemmel kommunikeret videre til minkavlerne.

Venstres formand Jacob Ellemann bliver efter spørgetiden spurgt af journalister, om han støtter DF's krav om fødevareministerens afgang: "Det er i al fald en god start," lyder svaret.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Læser en kronik Af Britta S. Holberg,som spørger om vi lever i et banan stat mener at Mette skal gå af,glemte den dame ikke at skrive da hun var sundhedsminister hvor mange bløder der døde da de ikke kunne få skrinet deres livsvigtig blod da kunne man da kalde landet for banan stat det var en egenrådig dame føj da.

Lad os nu få ryddet op i den møgbunke af utilregnlige og utroværdige ministre med deres slingrekurs, lad os få lidt orden på samfundet og få livet tilbage uden mundbind og andre urimelige restriktioner!! Deres ulovligheder bør straffes hårdt.

Statsminister Mette Frederiksen beklager den manglende lovhjemmel til aflivningen af danske mink.Så ved hun jo godt det er en ulovlighed. Så er det jo ikke en fejl men ulovligt

Annonce