Annonce

Status: 1.000 nye S-medlemmer i 2015

Der er kommet mange nye socialdemokratiske partimedlemmer. Det fortalte Socialdemokraterne partisekretær Lars Midtiby, der også talte for et stærkere medlemsdemokrati og satte fokus på den interne ligestilling i partiet.
Foto: Jonas Fedder Witt

Socialdemokraterne har fået 1.000 nye medlemmer i løbet af 2015. Det var den glade nyhed fra socialdemokraternes partisekretær Lars Midtiby til de socialdemokratiske delegerede, da han søndag gjorde status over den socialdemokratiske partiorganisation på partiets kongres i Aalborg.

Udviklingen i den socialdemokratiske medlemsbase har ellers i mange år gået én vej, nemlig nedad. Men et forår med fuld knald på de socialdemokratiske kampagnekedler og en efterfølgende folketingsvalgkamp har altså ført til en massiv medlemsrekruttering til det gamle parti.

Ifølge den seneste sammenlignelige opgørelse fra 2013 havde Socialdemokraterne 39.345 medlemmer, og var derfor en anelse mindre end Venstre, der lå på 43.530.

Mere fokus på medlemsdemokrati
Lars Midtiby fulgte i sin tale op på den linje, som Mette Frederiksen udstak i sin tale lørdag. Nemlig at det socialdemokratiske bagland skal inddrages mere aktivt, også i forhold til politikudvikling i organisationen. ”Socialdemokratisk politik foregår ikke kun på Christiansborg. Det foregår over hele landet. Heldigvis. Vi skal blive bedre til at tænke den virkelighed sammen”, sagde Frederiksen blandt andet.

Lars Midtiby fremhævede to forslag fra sidste års kongresoplæg om negativ social arv, Alle skal med, som i mellemtiden er blevet omsat til konkret lovgivning i Folketinget. Det drejer som om en ændring af planloven, så der kan bygges flere almene boliger, og om tildeling af flere ressourcer og pædagoger til de helt små i daginstitutionerne. ”Det er eksempel på medlemsdemokrati i praksis”, lød det fra partisekretæren.

På næste års kongres skal der ske en større gennemgang af partiets love. Lars Midtiby løftede sløret for, at et af de emner, der skal diskuteres, at brugen af de såkaldte ’skyggekandidater’. I dag tillader Socialdemokraternes love ikke, at en folketingskandidat kan være opstillet i flere valgkredse på samme tid. I stedet opstiller flere kredse en såkaldt ”skyggekandidat”, der formelt står på stemmesedlen som kredsen kandidat, mens kredsen reelt fører kampagne for en kandidat fra en anden kreds.

Partisekretæren kom også ind på, at der er udfordringer i bevægelsen. Det gælder blandt andet i forhold til ligestillingen, hvor der er en klar overvægt af mænd blandt partiets folketingskandidater og tillidsvalgte i partiet. ”Det kan og skal gøres bedre”, fortalte Lars Midtiby, som fremhævede udvælgelsen af kandidater til kommunal- og regionsrådsvalget i 2017 som en oplagt anledning til at rette op på det skæve ligestillingsregnskab.


Flere artikler om emnet