Annonce

Stefan Löfven: Fortvivlelsens vinter i Europa

  Dundertale. Den Socialdemokratiske Statsminister Stefan Löfven i denne uge Europa-Parlamentet, hvor han krævede konkret handling i flygtekrisen og fastslog at lande udenfor EU’s fælles asylsystem også må stå udenfor Schengen.
Tidligere på ugen var den svenske statsminister Stefan Löfven gæst i Europa-Parlamentet, der havde officiel samling i Strasbourg. Her brugte den socialdemokratiske statsminister sin taletid på de svære spørgsmål som det manglende sammenhold blandt EU’s medlemslande, om udfordringerne med flygtningekrisen og ikke mindst på at stille krav til de lande, som fortsat ønsker at indgå i Schengen-samarbejdet. Samtidig krævede den svenske regeringsleder - ikke så overraskende - også en fælles flygtningepolitik for alle EU-lande.

Lofven II

 

Hele talen lød således:

”’Det var de bedste tider, det var de værste tider; visdommen sad til højbords, dårskaben sad til højbords; det var troens epoke, det var vantroens epoke; lyset havde magten, mørket havde magten; det var håbets forår, det var fortvivlelsens vinter.’ Mange af jer vil sikkert genkende de indledende linjer i Charles Dickens ’A Tale of Two Cities’ ('En fortælling om to byer'). Han beskriver Europa i slutningen af det 18. århundrede - men han kunne lige så godt have talt om vores tid."

Stå op for værdierne: Demokrati, samarbejde og merværdi
"Vi har overkommet en vinter af fortvivlelse i Europa; terrorister og ekstremister der forsøgte at angribe vores fundament; Rusland der fortsætter med at forsøge at flytte de europæiske grænser ved hjælp væbnet magt; vores fællesskab, der ikke har evnet at håndtere ungdomsarbejdsløsheden, den sociale håbløshed og den globale flygtningekrise.

Jeg er født i 1957, samme år som Rom-traktaten. Min generation fik store muligheder og havde stort håb for fremtiden. For mange af os, var verden vores egen til at udforske og gøre til et bedre sted. Jeg kan ikke se nogen større pligt end at give de samme muligheder og håb til den unge generation af i dag. Og jeg ved, at Den Europæiske Union kan være drivkraften mod dette formål, hvis vi står op for tre centrale værdier i vores forening: Demokrati. Samarbejde. Og merværdi for vores borgere.”

Opfordring: tag ansvar ellers risikere vi det europæiske samarbejde
”Sjældent har vi set, at så mange mennesker bliver fordrevet fra deres hjem, som vi ser lige nu og sjældent er så få europæiske land trådt i karakter og vist sig villige til at handle.  I en periode på under to måneder sidste efterår modtog Sverige 80,000 flygtninge. Det skete med en hastighed, der svarer til 25 millioner asylansøgere i EU hvert år. Denne udvikling har bragt vores modtagelsessystem på randen af sammenbrud og manglen på samarbejde om fælles europæiske løsninger har tvunget os hver især til handle på egne vegne.

Schengen-aftalen og den frie bevægelighed udgør en grundpille i EU og er afgørende for vores økonomier. Men hvis vi ikke handler og gerne handler hurtigt, så risikerer vi at miste det.

Jeg ser en masse ord og planer om at bevæge os fremad, men alt for lidt handling.

Jeg ser en masse ord og planer om at bevæge os fremad, men alt for lidt handling. Jeg opfordrer alle medlemsstater til at tage deres ansvar. Det er tid til at handle, for at sikre kontrol af de ydre grænser, styrke vores samarbejde med Tyrkiet på grundlag af de internationale spilleregler, gennemføre en omfordeling af flygtninge inden for EU, bekæmpe menneskesmugling og styrke vores fælles udenrigspolitik for at sætte en stopper for årsagerne til flygtningekrisen. Vi skal flytte os fra kaos til kontrol, ellers risikerer vi fremover at miste det europæiske samarbejde, som vi kender idag.

Vi skal flytte os fra kaos til kontrol, ellers risikerer vi fremover at miste det europæiske samarbejde, som vi kender idag.

Og så vi er nødt til at se fremad og indrømme, at Dublin-forordningen ikke fungerer og skal udskiftes. Hvis vi ikke får oprettet et nyt, fælles og bæredygtigt asylsystem, så vil flere lande blive tvunget til at handle hver for sig, hvilket vil skade mobiliteten, handlen og – mest af alt – de mennesker, der flygter. Sverige vil arbejde for et nyt asylsystem i EU, der er baseret på ligelig fordeling, og hvor asyl søges i EU – ikke i hvert enkelt land. Det er helt simpelt, hvis vi skal have fælles ydre grænser og opretholde den frie bevægelighed mellem vores lande, så må vi også have et fælles modtagelses- og asylsystem. Jeg kan ikke se, hvordan lande, som ikke deltager i det fælles asylsystem kan deltage i Schengen-samarbejdet. Det er enten eller.”

Vi er nødt til at tydeliggøre merværdien af EU
Vi er nødt til at tydeliggøre værdien af sammenslutningen af 28 medlemslande og 508 millioner indbyggere. Det skal vi gøre for at imødegå udfordringer som klimaforandringer, der viser, at vi lever i en tid med indbyrdes afhængighed. Det skal vi gøre for at skabe et endnu større europæisk fællesmarked i en tid med stigende global konkurrence. Det skal vi gøre for at skabe større sikkerhed for vores folk i en tid med uro. Hvis det europæiske samarbejde virkelig skal opnå folkelig opbakning, som er nødvendig for at stå stærkt i det 21. århundrede, så må vi have et EU, der arbejder endnu hårdere for de europæiske befolkningers velbefindende.

Et socialt Europa skal være fortaler for gode vilkår for alle, der arbejder inden for EU.

Det er derfor, at vi har brug for et socialt Europa. Et socialt Europa skal være fortaler for gode vilkår for alle, der arbejder inden for EU. Det skal sikre, at arbejdstagere aldrig er tvunget til at konkurrere med hinanden på lavere lønninger eller med dårligere arbejdsvilkår. Sikre, at der i en udfordrende verden med utallige globale underleverandører, altid er nogen, der er ansvarlig for at skabe tryghed i arbejdet.

I et socialt Europa, bør EU gøre fælles modstand mod ungdomsarbejdsløsheden, der nedbryder vores økonomier og vores samfunds tro på fremtiden. Vi bør prioritere investeringer i uddannelse. Udvid udvekslinger af europæiske studerende mellem ikke kun videregående uddannelsesinstitutioner, men også gymnasier. Og skabe fremtidens arbejdspladser for unge via sociale investeringer, ambitiøse frihandelsaftaler og et digitalt indre marked. Det er den form for socialt Europa, der kan vinde hjerterne i den europæiske befolkning. Lad os mødes til et topmøde i Sverige i 2017 og udarbejde en strategi for at flytte tanken om et socialt Europa fremad.

Lad os mødes til et topmøde i Sverige i 2017 og udarbejde en strategi for at flytte tanken om et socialt Europa fremad.

Europas vinter af fortvivlelse har været lang og hård. Men hvis vi støtter demokratiet når det bliver testet; hvis vi samarbejder og gør ord til handling i forhold til at løse flygtningekrisen; og hvis vi skaber et socialt Europa, der øger folks velbefindend  i hverdagen, så vil vi være i stand til - i disse bedste tider og værste af tider - at skabe et ny forår af håb for Europa.

Tak."

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce