Stilladstyve går fri

Stilladsbranchen kritiseres for at være “uden for politimæssig rækkevidde”, og tyverier opklares sjældent, viser tal. Nick Hækkerup ser med "alvor" på sagen.
Det burde måske ikke være en af den slags ting, som det er let at stjæle - og let at slippe godt fra at stjæle - nemlig tonstunge stilladser.

Men en opgørelse fra justitsminister Nick Hækkerup (S) afslører, at politiet det seneste to og et halvt år ikke har haft held til at få dømt en eneste gerningsperson for tyveri af stilladser fra byggepladserne.

Opgørelsen omfatter således ikke tyveri fra en parkeret lastbil, der transporterer stilladser, eller en baggård, hvor de stablet til opbevaring.

Seksten stjålne stilladser

I alt har der siden starten af 2019 været 16 anmeldelser vedrørende stjålne stilladser, hvor de 14 er endt med at politiet har måtte opgive at finde de skyldige og altså henlagt sagerne eller stoppet efterforskningen.

I et tilfælde vurderer anklagemyndigheden for øjeblikket om der er beviser nok til at tiltale en gerningsperson, men Københavns Politi i et andet tilfælde stadig er i gang med efterforskningen.

“Københavns Politi modtog den 4. september 2020 en anmeldelse om tyveri af et stillads og diverse værktøj til en samlet værdi af ca. 278.000 kr.,” hedder det kortfattet i sidstnævnte tilfælde.

“Der var ingen mistænkte, og der forelå ikke videoovervågning, som viste noget af relevans for sagen.” 

Nick Hækkerup understreger, at han ser med “alvor” på tyverierne og har en forventning om, at de efterforskes og at gerningspersonerne stilles til ansvar, hvis der er grundlag for det.

Det gør derfor indtryk på mig

“Det er vigtigt, at landets borgere og erhvervsdrivende får en god og ordentlig behandling af politiet, og det gør derfor indtryk på mig, hvis en erhvervsdrivende mener, at den pågældende ikke har modtaget en sådan behandling,” skriver justitsministeren til Folketingets retsudvalg.  

Måtte selv hente tilbage

Opgørelsen kommer efter, at stilladsbranchen har været præget af en række faglige konflikter som følge af mistanke om social dumping, hvilket blandt andet har fået direktøren for Herlev Stilladser, Kurt Bo Jensen, til at tale om, at branchen generelt er “uden for politimæssig rækkevidde”.

I december 2019 blev der væltet stilladser, kastet sten og en bil vendt på hovedet på Nørrebro, fordi stilladsarbejdere mente, at entreprenørerne på en byggeplads brød overenskomster og arbejdsmiljøreglerne.

Københavns Politi konkludere ved den lejlighed, at “vi har ikke før set på voldsom en ageren ifm. en faglig konflikt – blandt andet blev udenforstående borgere udsat for vold og trusler på trods af politiets massive tilstedeværelse.”

placeholder

“Hvis der blev stjålet lige så store beløb fra bankerne, ville der være ballade,” har Kurt Bo Jensen sagt til Weekendavisen om tyverierne.

“Vi opdagede engang udstyr for 400.000 kroner på en lastbil, og det måtte jeg selv tage ud og hente tilbage. Ellers havde jeg ikke fået det.”

3F: Udfordring af få nogen dømt

Claus von Elling, gruppeformand for 3Fs Byggegruppen, håber, at brugen af en særlig type maling, som “markerer” at stilladset er unik og indeholder en identifikationskode, som den enkelte virksomhed ejer, kan hjælpe med til at opklare flere af tyverierne.

Det gør det nemlig sværere for en tyv/hæler at videresælge de stjålne stilladser og nemmere for politiet at se, at det er tyvekoster.

“Det betyder at hvis man finder stilladset så kan man også finde ejermanden,” siger Claus von Elling til Netavisen Pio.

Udviklet sig i en negativ retning

“Ellers kan jeg jo kun konstatere, at tyveri fra byggeri jo desværre kun har udviklet sig i en negativ retning de seneste 15 år, og det er jo alt fra store maskiner til nye vinduer og køkkener, og det må man selvfølgelig have en forventning til, at retssamfundet sætter ind overfor.

“Men i et retssamfund er man jo uskyldig, indtil det modsatte er bevist, og hvis ikke politiet kan løfte beviset for, hvem der har stjålet det pågældende stillads, så er det jo en udfordring at få nogen dømt for det.”

Venstre kræver redegørelse 

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, mener, opgørelsen tyder på, at politiet nedprioriterer stilladstyverierne.

Preben Bang Henriksen vil nu bede justitsministeren redegøre nærmere for de enkelte sager - herunder om de pågældende firmaer er danske eller udenlandske samt om de er del i en faglig konflikt.

“Resultaterne fra politiets side er jo dybt sørgelige ud fra en retssikkerhedsmæssig betragtning og tyder på, at politiet slet ikke prioriterer sagerne,” siger Preben Bang Henriksen til Netavisen Pio.

“Endnu mere betænkelig bliver jeg, når jeg sammenholder med udtalelserne fra stilladsdirektøren (Kurt Bo Jensen, red.)”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce