Stine Bosse: Socialdemokratiet glemmer Marx, når man afviser EU-mindsteløn

Fagbevægelsen og Socialdemokratiet svigter den internationale solidaritet og marxistiske arv, når man kæmper mod EU-mindsteløn.
Foto: Pressefoto
Stine Bosse har en lang række bestyrelsesposter, blandt andet i Det Kongelige Teater, Nordea og NUNAOIL.
Det står sløjt til med den internationale solidaritet i Socialdemokratiet og fagbevægelsen.

Det mener Stine Bosse, der er formand for Europabevægelsen.

Proletarer i alle lande. Foren jer

Hendes anklage, som fremgår af et indlæg i Altinget, kommer fordi Socialdemokratiet og fagbevægelsen har afvist tanken om en europæisk mindsteløn, som er på dagsordenen i toppen af EU.

Regeringen og fagbevægelsen frygter nemlig, at en mindsteløn fra Bruxelles vil koste den danske model livet. Særligt er man bekymret for, at mindstelønnen reelt ender som et løn max og ikke en løn bund.

Alt i alt mener jeg, at der er behov for, at vi – og i særdeleshed Socialdemokratiet – genåbner de gamle hellige røde skrifter

Glemmer Marx og Engels

Når Socialdemokratiet og fagbevægelsen stiller sig på bagbenene over idéen om en lovbestemt EU-mindsteløn, så glemmer man arven fra de socialistiske tænkere Marx og Engels. “Mantraet” om at bevare den danske model, står simpelthen i vejen for solidariteten med arbejdere i andre lande, lyder kritikken fra erhvervskvinden.

“Alt i alt mener jeg, at der er behov for, at vi – og i særdeleshed Socialdemokratiet – genåbner de gamle hellige røde skrifter for deres visdoms skyld, tænker på solidariteten med de relativt dårligt stillede befolkninger i hele EU og særligt i de her dage husker på ordene: "Proletarer i alle lande. Foren jer",” skriver Stine Bosse i sit indlæg.
 

Gift for den danske model

Men fejlslutningerne står i kø hos Stine Bosse og andre, der opfatter mindsteløn som løsningen på problemet med sociale dumping i Europa, mener Socialdemokratiets social dumping-ordfører, Bjørn Brandenborg.

“Den holdning, som Stine Bosse har, er potentielt gift for den danske model og det danske samfund. Jeg mener, at både Socialdemokratiet og fagbevægelsen har et international udsyn. Men i den iver, som mange europæiske lande har for at få et arbejdsmarked, som ligner vores, er man ved at lave regler og lovgivning, som kan smadre det hele den danske model,” siger han til Netavisen Pio.

Man kan bare vende blikket mod Tyskland

Han opfordrer Stine Bosse til at tjekke løn og arbejdsvilkår for de lavestlønnede i vores naboland mod syd, hvor der er indført mindsteløn.

“Man kan bare vende blikket mod Tyskland, hvor man efter at have indført reformer og mindsteløn, har set, at en helt almindelig arbejder ikke længere kan tjene til dagen og vejen ved at have ét job, men nu skal have to jobs,” siger Bjørn Brandenborg.
 

Fagbevægelsen melder hus forbi

I toppen af den danske fagbevægelse, bliver der meldt hus forbi. Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Bente Sorgenfrey, garanterer på Twitter, at bevægelsen er solidarisk, men at man er nødt til at have en skudsikker garanti fra EU om, at den danske model beskyttes.

Også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener, at Stine Bosse har læst Karl Marxs skrifter lige hurtigt nok. På Twitter forsvarer han den danske model for at sikre arbejdernes ret til selv at fastsætte, hvad de fortjener i løn.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Det handler om at få forhandlet plads til modeller som den danske ind i et evt. Mindstelønsdirektiv. Det skulle nok kunne lade sig gøre. Men parterne og regeringen må være proaktive.

De neoliberale mangemillionærer som er aflønnet af eu føler kun solidaritet med dem der tjener som dem selv. Stine i stedet for at snakke burde du leve af en eu mindsteløn selv.

Marx’ og Engels’ forfatterskab varede fra de tidlige 1840'ere til hhv. 1883 og 1895, og deres samlede værker fylder tre-fire hyldemeter.
I de tilsammen halvfems år skete der en voldsom udvikling i kapitalismen og i arbejderbevægelsen. Marx og Engels var midt i det hele og skrev og kommenterede og rådgav på livet løs. Enhver kan se, at det 125-175 år senere ikke kan være lige rigtigt alt sammen. En god del af det er ikke andet end lueforgyldt vrøvl, ikke mindst hvis man prøver at omsætte til handling i dagens Danmark
Så at henvise til ’de hellige skrifter’….
Jeg får tanker, der hører hjemme i en kirke, et missionshus, en synagoge, en moské, hvor den lokale helvedesprædikant udlægger teksten og fortæller menigheden at den lever i synd og fordærv, og ender i Helvedes Flammer, hvis ikke de fortabte sjæle gør som han (det er som regel mænd!) ham påstår der står i Biblen, Toraen, Koranen.
I dag kan ’den lille røde’ (Det Kommunistiske Manifest, der netop i disse dage er 172 år gammelt) ikke anvendes som rettesnor for ret meget. Det er – som navnet antyder – et arbejdsprogram for arbejderbevægelsen for en periode.

Til kamp for DANSK selvstændighed. Til kamp for DANSK selvbestemmelse. Til kamp for at bringe DANMARK ud af EU.

Annonce