Annonce

Stockholm spænder ben for Øresundssamarbejde

Tiltrækningen af Det Europæiske Lægemiddelagentur er desværre langt fra det første eksempel, hvor Danmark og Sverige på trods af stærkt regionalt samarbejde i Øresundsregionen, forsøger at bekæmpe - fremfor at hjælpe hinanden.
I regionsrådet i Region Hovedstaden har vi, siden jeg blev regionsrådsformand i 2014, arbejdet for at realisere fire overordnede politiske mål:

  • Vi ønsker at patientens situation skal styre forløbet.
  • Vi ønsker, at alt hvad vi gør, skal have en høj faglig kvalitet.
  • Vi vil udvikle og udvide vores vidensmiljøer.
  • Vi vil skabe en grøn og innovativ metropol.

Vi vil skabe en region i udvikling, et sted hvor vi som mennesker gerne vil leve, stifte familie, og føle os trygge - uanset om vi er børn, unge, voksne, ældre – eller meget gamle. Det er en kurs, som jeg tror på, er den rigtige. Og – det er en kurs, vi har taget med ind i samarbejdet om markedføringen af Greater Copenhagen henover Øresund.

Mulighed for 900 arbejdspladser i København
Men, selv når alle gode viljer ønsker det samme, vil der være en risiko for at falde over hinandens ben. Tag for eksempel flytningen af Det Europæiske Lægemiddelagentur med 900 arbejdspladser fra Storbritannien i forbindelse med Brexit.

”To lande, tre regioner, og 79 kommuner” er i dag samlet om at markedsføre og sikre vækst i hele Greater Copenhagen. Der er bare et lille problem: Mens de tre regioner (Region Sjælland, Region Hovedstaden og Region Skåne) og de 79 kommuner i de her år fyrer op under samarbejdet, så er de to landes regeringer ikke særligt gode til at samarbejde. Hverken når det kommer til grænsekontrol og håndtering af flygtninge, eller når det kommer til at tiltrække nye arbejdspladser.

Mens de tre regioner  fyrer op under samarbejdet, så er de to landes regeringer ikke særligt gode til at samarbejde

For eksempel lykkedes det også den danske og svenske regering sidste år at forpurre, at både Sverige og Danmark gik glip af det pan-europæiske hovedkvarter for den Food Knowledge and Innovation Community (FOOD KIC), som EU's medlemslande var enige om at etablere. På trods af en samlet bestyrelse henover Øresund anbefalede København som bedste bud, så ville den svenske regering ikke acceptere dette, og lancerede sit eget bud. I stedet gik det nye hovedkvarter, forskningsmidlerne og arbejdspladserne til Bologna i Italien.

I den sammenhæng er tiltrækningen af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) ikke det første eksempel, hvor de to lande på trods af stærkt regionalt samarbejde i Øresundsregionen, forsøger at bekæmpe hinanden, fremfor at hjælpe hinanden. Men forhåbentlig kan det være det sidste.

100 mio. svenske kroner på at køre kampagne mod Skånes interesser
Det er således første gang, at skånske politikere så højt og tydeligt har taget afstand fra det officielle svenske bud på at placere Det Europæiske Lægemiddelagentur i Stockholm. Og med god grund.

Ser man på de europæiske styrkepositioner indenfor innovation og udvikling af nye patenter indenfor lægemiddelindustrien, så springer der umiddelbart kun tre områder i øjnene: Basel i Schweiz, Cambridge i England og Copenhagen (Medicon Valley) i Danmark. Lægger man her til en international lufthavn i Kastrup med over 20 interkontinentale ruter beliggende bare 15 minutters tog eller metrotid fra København. Samt det europæiske forskningscenter i Lund i form af det helt nyåbnede MaxIV røntgenlaboratorium og ”soon-to-come” neutronspredningsanlæg European Spallation Source blot en times kørsel fra København, så er det svært at forstå, hvorfor Sverige nu vælger at bruge 100 mio. svenske kroner på at køre en kampagne for deres bud.

Jeg håber, at  tiltrækning af Det Europæiske Lægemiddelagentur kan blive en øjenåbner

Jeg håber virkelig, at processen om tiltrækning af Det Europæiske Lægemiddelagentur kan blive en øjenåbner for både den danske regering og Folketinget. Der er med mine øjne et meget stort behov for at styrke båndene til vores svenske nabofolk og deres politikere. Ikke bare regionalt og kommunalt – men også nationalt. Så man kan lave mere smidige aftaler i fremtiden om, at hjælpe hinanden i Norden – fremfor at bekrige hinandens muligheder for vækst.

Det er på ingen måde nok, at overlade det nordiske samarbejde til ambassadører, nationale politikere i Nordisk Råd, eller en enkelt minister for Nordisk Samarbejde. Det kræver, at nogen er store nok til at række hånden ud, og også dyrke de mere uformelle relationer henover Øresund. Kom i gang!

 
Sophie Hæstorp Andersen er regionsrådsformand i Region Hovedstaden.
‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet