Støjberg belastes af vidne - Sverige vil åbne grænser, Norge ikke

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Instrukskommissionen fortsatte fredag afhøringerne. Og igen har vidnerne belastet tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Vore nabolande Norge og Sverige diskuterer i allerhøjeste grad også grænseåbning. Sverige vil gerne have grænserne til Danmark åbnet. Det vil Norge derimod ikke. Og så er der indgået et bredt forlig om boligbeskatning.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Afviser Støjbergs forklaring om instruks

En af nøglepersonerne i sagen om Inger Støjbergs adskillelse af asylpar modsiger nu åbent den hidtidige forklaring fra den tidligere integrationsministers og fra Udlændinge- og Integrationsministeriet tidligere forklaring.

Modsat hvad Udlændinge- og Integrationsministeriet tidligere har oplyst, så fik Udlændingestyrelsen ikke besked om, at man skulle administrere instruksen om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig, under skyldig hensyn til loven og konventioner.

Sådan lyder det, da tidligere direktør i Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet fredag bliver afhørt i den såkaldte Instrukskommission.

"Der er ingen, der siger, at Udlændingestyrelsen skal huske at administrere anderledes, end det der bliver sagt i pressemeddelelsen," forklarer Grunnet i kommissionen.

Læs mere her.

 

Svensk minister om grænseåbning: 'Urimelig diskriminering' kun at åbne til Tyskland

Det er en "urimelig diskriminering", hvis Danmark vælger at åbne sin grænse til Tyskland, men ikke til Sverige.

Det siger den svenske minister for nordisk samarbejde, Anna Hallberg,ifølge Aftonbladet.

Hun forstår ikke logikken bag en delvis åbning af de danske grænser.

“Skåne har lavere smittespredning end Københavnsområdet. Jeg har påtalt over for den danske regering, at vi bør se Øresundsregionen som én samlet region i stedet for at sammenligne Stockholm og København,” siger hun med henvisning til, at de fleste svenske smittetilfælde er sket i den svenske hovedstad.

Læs mere her.

 

Norsk statsminister om grænseåbning: Nordmændene skal blive hjemme

Den norske regering fraråder fortsat, at nordmænd rejser udenlands denne sommer.

Det siger Norges statsminister, Erna Solberg, på et pressemøde om coronasituationen.

Påbuddet gælder indtil 20. august, og derfor må nordmændene belave sig på at tilbringe deres sommerferie i Norge, lyder det fra statsministeren.

Regeringen vil dog inden 15. juni vurdere, om det skal være muligt for nordmændene at rejse inden for de nordiske lande. Samtidig vil regeringen overveje, om turister skal kunne rejse til Norge.

Udmeldingen fra Erna Solberg er under alle omstændigheder skidt nyt for dansk økonomi og turisterhvervet herhjemme.

For de norske turister er både en god forretning for Danmark og ønsker i den grad at komme hertil.

Det siger brancheforeningerne for Feriehusudlejerne og VisitDenmark.

Læs mere her.

 

Boligejere kompenseres med milliarder

Det ville have ført til store ekstraregninger til boligejerne, at man sidste år udskød boligskatteomlægningen til 2024 på grund af omfattende it-kaos i skattevæsnet.

Men det er et bredt flertal i Folketinget enige om ikke må ske.

Derfor er der nu indgået en aftale om boligbeskatning, der letter ejendomsværdiskatten med tre milliarder fra 2021 til 2023 og lader grundskylden stige mindre end ellers forudsat fra 2021 til 2024.

Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

“Regeringen ønsker tryghed for boligejerne og ro om boligskatterne. Derfor har vi været fast besluttede på, at selv om vi er nødt til at udskyde de nye boligskatteregler fra 2021 til 2024, må det ikke få den konsekvens, at boligskatterne stiger,” siger skatteminister Morten Bødskov (S) og fortsætter:

“Jeg er derfor rigtig glad for, at vi nu har et bredt flertal, der bakker op om, at der skal være ro om boligskatterne og tryghed for boligejerne i årene, der kommer,” siger skatteminister Morten Bødskov (S).

Aftalen gælder alle boligejere og relaterer til de 9,4 milliarder kroner, som staten ville have fået ekstra i skatter på grund af udskydelsen af det nye boligskattesystem.

Det er nemlig ikke muligt at betale tilbage præcis til de boligejere, der mister på udskydelsen. Derfor går lettelsen til alle boligejere.

Ifølge Skatteministeriets beregninger vil aftalen føre til, at boligskatten for ejerboliger i 2024 bliver reduceret med i gennemsnit cirka 20 procent i forhold til, hvis de eksisterende skatteregler var blevet gennemført.

Det siger aftalen:

Ejendomsværdiskatten lempes med samlet set godt 3 mia. kr. i 2021-2023.

Grundskylden kan højst stige med 2,8 pct. årligt i 2022-2024.

De kommunale grundskyldspromiller kan ikke sættes op i 2021-2028.

De kommunale dækningsafgiftssatser kan ikke sættes op i 2021-2028.

Der afsættes 100 mio. kr. årligt fra 2024 til forbedringer af vilkårene for pensionister, der bor i ejerbolig eller lejebolig.

Boligskatterne skønnes lempet varigt med ca. 0,6 mia. kr. før tilbageløb i forhold til gennemførelse af boligskatteomlægningen i 2021. Efter tilbageløb skønnes provenuvirkningen til ca. 0,5 mia. kr.

Aktuelt ventes der tilbagebetalt ca. 13 mia. kr. skattefrit til boligejerne.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative Folkeparti og Liberal Alliance

Kilde: Skatteministeriet

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Det er jo grotesk, at Inger Støjberg skal slæbes igennem dette her. Kun åndsformørkede islam-forsvarere og islam-apologeter vil forsvare dette vanvid. Ægteskab med mindreårige kvinder bør være ulovligt i dette land, og læg venligst mærke til, at det altid er unge kvinder med ældre mænd – aldrig omvendt. Der er blandt Radikale og venstrefløjen en lille, højtråbende opinion, som aldrig vil anerkende, at alt islamisk og mellemøstligt er, og vil altid være, et fremmedlegeme på Danmark, som vi, uønsket, er blevet påført udefra. Der vil altid være et tungt indvandrerelement, som er analfabetisk og uvidende, og som aldrig kunne finde på at gøre noget ved dette. Til vor glæde er der fremmede, som forlader vort land, fordi de ikke har kunnet finde sig til rette her, og lad os få noget mere af det. Lad ikke Yahya Hassan være død forgæves. Inger Støjberg har fuld opbakning fra vide kredse i befolkningen, og jurister skal holde sig fra at bedrive politik i denne sammenhæng. Det har de intet mandat til. Lad os få adskilt det politiske niveau fra det juridiske. Vi har brug for et jerntæppe mellem den juridiske verden og den politiske, og normalt plejer dette at fungere. Det ser ud til, at et lille mindretal af politikere får lov til at tegne hele billedet i denne sag, og det er ihvertfald ikke demokratisk. Hvis Socialdemokratiet tillader dette vanvid at fortsætte, ødelægger de det hele for sig selv. I så fald beror Socialdemokratiets indvandrerkritiske standpunkt, som har sat dem i stand til at kapre så mange DF-vælgere, på en illusion. Og det ville være højst uheldigt, såfremt der skulle brede sig en almen erkendelse af, at dette skulle være tilfældet.