Fejlmeddelelse

Twitter url incorrect: https://twitter.com/espersendf/status/1093875800015810561

Støjberg i samråd, stigende utryghed og finsk forsøg med borgerløn afsluttet

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Mistanke mod Udlændinge- og Integrationsministeren Inger Støjberg efter en belastende, tilbageholdt mail fik fredag oppositionen til at haste indkalde ministeren til et nyt samråd.

Fredag blev også dagen, hvor bl.a. et finsk forsøg med borgerløn, stigende ulighed samt intern splid i Danske Folkeparti trækker overskrifter.

Velkommen til nyhedsoverblikket Aktuelt.


Støjberg indkaldes til hastesamråd om børnebrude efter tilbageholdt mail

Som vi bragte i torsdagens Aktuelt sår en hidtidig hemmeligholdt mail tvivl, om udlændige- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) forklaring angående den ulovlige instruks, om adskillelse af asylpar, som hun udstedte i 2015. Det skriver Information.

Det har fået oppositionen til at hasteindkalde ministeren, som de mistænker for at have ført Folketinget og Ombudsmanden bag lyset i sagen om de såkaldte barnebrude.

”Min vurdering er, at Inger Støjberg ikke har fortalt sandheden,” lyder det fra udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S), som bakkes op af de øvrige partier i oppositionen.

Ministeren og hendes øverste embedsmænd har nu til ugen efter vinterferien til at afklare sagen.

Du kan læse mere om den historie her.

 

Velfærdsindeks viser stigende utryghed

På trods af økonomiske opsving, spreder utrygheden sig, viser et nyt velfærdsindeks, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har lanceret.

Tallene vidner om, at de senere års økonomiske fremgang langtfra tilgodeser alle dele af befolkningen. Eksempelvis er andelen af økonomiske fattige steget de senere år.

Det samme gælder børnefattigdommen og antallet af børnefamilier med arbejdsløse forældre.

”Det er ikke nogen overraskelse for os, at folk er økonomisk utrygge, når de oplever, at satserne for dagpenge og kontanthjælp udhules. Men det bekymrer os rigtig meget! Det skaber ikke kun stor utryghed for dem, der har allermindst - det spreder sig også som utryghed for alle lønmodtagere, hvis vi ikke længere kan stole på, at sikkerhedsnettet fanger os, hvis arbejdsløshed eller ulykke rammer,” siger FH-næstformand Majbrit Berlau i den forbindelse.

Læs hele historien her.

 

Finsk forsøg med borgerløn fik ikke folk i arbejde

Finland har de seneste to år gennemført verdens første forsøg med borgerløn. 2000 finner fik som led i forsøget udbetalt 4200 kroner uden modkrav, men her to år senere tyder det ikke på, at det løfter beskæftigelsen. Det skriver TV2.

Selvom forsøget med borgerplan ikke gjorde finnerne rigere økonomisk, var der alligevel flere positive følger. Bl.a. tyder en sammenligning mellem de 2000 modtagere og en testgruppe på, at borgerløn højner livsglæden.

Du kan læse mere om resultaterne af forsøget her.

 

Forslag om forbud mod kunstige jomfruhinder møder kritik

Læger skal ikke længere medvirke til at konstruere kunstige jomfruhinder. Det mener et bredt flertal i Folketinget, der efter sigende vil gøre op med den ensidige myte om kvinders seksuelle debut. Det skriver TV2.

”Man må nærmest sige, at vi har fejlet med årtiers integration, siden der i dagens Danmark er behov for at lovgive mod, hvad man næsten må kalde en middelalderlig tankegang”, siger gruppeformand Karen Ellemann (V), der også er tidligere ligestillingsminister.

Forslaget møder dog kritik hos Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG).

Der findes ifølge DSOG kvinder, som er i livsfare, hvis det skulle blive kendt, at de før indgået ægteskab har haft samleje eller været udsat for et overgreb.

DSOG er bekymret for, at der vil være kvinder, som med et forbud vil opsøge løsninger uden for sundhedsvæsnet.

Læs hele historien her.


Marie Krarup irettesættes af partitop i sag om Jehovas Vidne

Udenrigsminister Anders Samuelsens (LA) fordømmelse af den russiske domfældelse mod en 46-årig dansk mand og medlem af Jehovas Vidne fik i går Marie Krarup (DF) til tasterne.

Hun opfordrede udenrigsministeren til at stille op til det russiske præsidentvalg, såfremt han var utilfreds med Dennis Christensens dom på seks års fængsel for religiøs ekstremisme.

Den holdning går partitoppen nu kraftigt i rette med. Folketingets formand og tidligere partiformand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, siger, at ”den russiske dom har totalitære træk”. Det er en holdning, som Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen tilslutter sig på Twitter, hvor han giver udtryk for, at han lægger partilinjen på området.

Twitter url incorrect: https://twitter.com/espersendf/status/1093875800015810561


 

Seneste podcast: Roser og Torne om Nina Bang

"Roser og Torne" er en podcast om Socialdemokratiets historie, fortalt af folketingsmedlem Dan Jørgensen.

Hør den seneste udgave, der handler om Danmarks første kvindelige minister: Nina Bang.

 

 

 

 

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook