Annonce

Aktuelt: Støjbergs piger, de borgerlige og demokratiet, Pind om magten, trepart og en milliard flere på jorden

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik med de vigtigste nyheder fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Først var det fire mindreårige piger, som Inger Støjberg mente, at hun have reddet fra at bo sammen med deres mand på grund af hendes meget omstridte instruks fra februar 2016. Instruksen gik på at adskille alle mindreårige asylansøgere fra deres ældre samlevere.

”Vi har reddet fire piger her fra at bo sammen med en mand, de ikke ønsker at bo sammen med, og det er jeg ganske godt tilfreds med,” sagde udlændinge- og integrationsministeren i et samråd i Folketinget så sent som 1. juni.

Nu viser det sig ifølge Dagbladet Information, at regeringens udskældte minister ifølge et papir fra sit eget ministerium højst har ”reddet” en mindreårig ud af kløerne på sin ældre samlever.

Avisen har fået aktindsigt i et skema, som kontoret for familiesammenføring i Inger Støjbergs eget ministerium i november 2016 sendte til Ombudsmanden. Skemaet opgør i anonym form sagsbehandlingen af i alt 34 par - og også oplysninger om de fire kvinder, der ikke ønskede at bo sammen med deres mænd. Altså dem, som Inger Støjberg hævder at have reddet.

Af skemaet fremgår,  at den ene af de fire ikke blev adskilt fra sin mand, før hun selv bad om det, den anden blev adskilt før Inger Støjbergs instruks, og den tredje var først registreret som søster og ikke som ægtefælle, men blev heller ikke adskilt, før hun selv gjorde opmærksom på, at hun ønskede det, skriver Information. Tilbage er der så den sidste og fjerde pige, som muligvis kan være blevet »reddet« af ministerens instruks.

Tesfaye: I ved godt ministeren ikke må lyve

Hele sagen om de såkaldte barnebrude, mulige lovbrud og borgerlige politikeres holdning til Inger Støjbergs ageren - nogle vil kalde det holde hånden over - bekymrer det socialdemokratiske folketingsmedlem Mattias Tesfay. Han mener, at demokratiet er den store taber i sagen og henvender sig i en klumme på Netavisen Pio direkte til politikerne fra regeringspartierne og Dansk Folkeparti:

” I ved godt, at dette ikke handler om for eller imod barnebrude på danske asylcentre. I er ikke dumme. I ved godt, at en minister selvfølgelig ikke må bryde loven med åbne øjne. I ved godt, at en minister ikke må lyve over for Folketinget,” skriver Mattias Tesfay i klummen.

Også Politiken har fat i vingebenet på den stormombruste minister. Avisen skriver, at "udlændingestyrelsen og Inger Støjberg har vidt forskellige udlægninger af, hvad der skete den dag, hvor ministerens ulovlige instruks om at adskille unge asylpar blev givet. Centrale kilder afviser, at ministeriet skulle have givet anvisninger om at følge konventionerne".

Uvejret over Inger Støjberg ser dermed ikke ud til at lette foreløbig og fredag er ministeren igen i samråd om sagen.

En pind til demokratiet
Mens oppositionen raser mod lovbrud og mulige ministerløgne, så er Venstres Søren Pind, der også er minister for uddannelse og forskning, ude efter sine politiker-kolleger i Folketinget. De blander sig alt for meget, mener han.

Folketinget misforstår sin rolle og er begyndt at blande sig alt for meget i regeringens arbejde og rolle som folkestyrets udøvende magt. Og hvis ikke Folketinget besinder sig, vil systemet bryde sammen, mener Søren Pind i følge DR's hjemmeside.

- Det kan ikke fortsætte på denne måde, og der vil komme en forandring. En positiv eller en negativ. Lad den blive positiv, siger Søren Pind til P1s politiske magasin, Slotsholmen.

Regeringen skal have ro til at regere. Og den nuværende udvikling er så stort et problem, at et opgør lurer lige rundt om hjørnet, lyder det fra Pind.

- Politiskolen er et godt eksempel. Folketinget blandede sig i placeringen uden den tilstrækkelige viden, og det betød, at der pludselig opstod forvirring om, hvorvidt skolen nu også var egnet, og om der kunne lande en helikopter. Der var en masse uro. Og fordi vi råber ad hinanden, så mister vi tillid, siger Søren Pind, der godt forstår, hvis vælgerne oven på sagen om politiskolen tog sig til hovedet og tænkte: Hvad i alverden foregår der på Slotsholmen?, siger Søren Pind til P1s politiske magasin, Slotsholmen.

Uddannelse til folket - men er der også penge?
I dag tog regeringen og arbejdsmarkedets parter så fat i den første omgang af mange møder i trepartsforhandlingerne, der de kommende måneder ifølge regeringens kommissorium skal ende med ”en stærk, målrettet og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelsesindsats, som motiverer private og offentlige virksomheder og medarbejdere til opkvalificering”. Med andre ord: Hvordan får vi flere voksne til at uddanne sig.

Efteruddannelse er en af fagbevægelsens helt store mærkesager og der er derfor stor prestige for de faglige forhandlere for at få en aftale på plads, der kan være med til at fremtidssikre medlemmerne til jobbene på et omskifteligt arbejdsmarked.

Men et af de afgørende spørgsmål bliver, om der følger de nødvendige kroner med. Og det er formanden for LO, Lizette Risgaard, meget bevidst om:

– Hvis vi skal have en relevant voksen- og efteruddannelse, som flere virksomheder og lønmodtagere er motiverede til at bruge end i dag – og det skal vi – så kræver det bedre økonomi til uddannelserne og bedre godtgørelse til virksomhederne, når deres medarbejdere er af sted. Det har alle parter – regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne – et fælles ansvar for at sikre. Det nytter ikke noget at skrue et fantastisk VEU-system sammen, hvis det ikke tager højde for, om den enkelte lønmodtager, virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne kan få økonomien og hverdagen til at hænge sammen, siger Lizette Risgaard.

Ved mødet i dag sad statsminister Lars Løkke Rasmussen med ved bordenden. De kommende måneder tager embedsmænd og parternes forhandlere over. Et resultat ventes i efteråret.

Om 12 år er vi en milliard flere på kloden

Vi skal rykke tættere sammen den kommende tid. For helt præcist om 12 år - i 2030 - er vi en milliard flere mennesker på kloden. Eller 8,6 milliarder i alt.

Det viser den seneste befolkningsfremskrivning, som FN netop har offentliggjort. Hvert år øges befolkningen i verden med 83 millioner indbyggere - det svarer til, at der hvert eneste år de næste 12 år opstår et "nyt" Tyskland.

Det er først og fremmest det afrikanske kontinent, der skal lægge jord til en masse flere fødder. Ifølge FN ventes mere end halvdelen af den forventede vækst at komme i Afrika.

En af grundene til, at vi bliver flere og flere på Jorden skyldes, at børnedødeligheden falder markant. Også her har Afrika, særligt landene syd for Sahara, rykket sig langt. I perioden 2000-2005 døde 141 ud af 1.000 børn - altså flere end hvert 10. - inden det fyldte fem år. I dag er det tal nede på 95 ud af 1.000, fremgår det af DR's hjemmeside.

Foruden at færre børn dør tidligt, bliver verdens befolkning også ældre og ældre.

 

 

 

 

 


Flere artikler om emnet

Annonce