Størstedelen af faglærte vil blive konkurrenceudsat med Venstres beløbsgrænse

Fire ud af fem faglærte i Danmark har en løn, der ligger over den beløbsgrænse, som Venstre foreslår. Det viser tal fra AE-rådet
Venstre genoplivede onsdag en gammel kæphest.

Partiet vil sænke den såkaldte beløbsgrænse, så man som borger uden for EU’s grænser skal tjene markant mindre for at få lov at arbejde i Danmark.

I dag er beløbsgrænsen på 427.000 kroner årligt inklusiv pension. Den grænse vil Venstre have sat ned til 350.000 kroner.

Forslaget kan presse løn og jobsikkerhed for tusindvise af faglærte og ufaglærte danskere. Det viser nye beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I dag er der to ud af tre ufaglærte og fire ud af fem faglærte, der har en årsløn, der er højere end forslaget til den nye beløbsgrænse

Størstedelen af de ufaglærte og langt hovedparten af faglærte i Danmark, har nemlig i dag en løn, der ligger højere den beløbsgrænse, som Venstre foreslår.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har to gange på et halvt år, afvist regeringens forsøg på at sænke beløbsgrænsen, og partierne bekræfter over for Berlingske, at de fortsat er imod forslaget.
 

Lavere løn end størstedelen af ufaglærte

Ifølge Venstres uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, er der mange virksomheder, som ikke kan vokse på grund af mangel på arbejdskraft, og derfor mener han, at vækst “kræver adgang til globalt talent”.

Dermed bliver tusindvis af danske arbejdere konkurrenceudsat

Den løn som Venstre mener, at virksomhederne skal kunne tilbyde de “globalt talenter” fra hele verden, ligger dog under lønnen for størstedelen af både de faglærte og ufaglærte på det danske arbejdsmarked, forklarer direktør i AE-rådet, Lars Andersen:

“I dag er der to ud af tre ufaglærte og fire ud af fem faglærte, der har en årsløn, der er højere end forslaget til den nye beløbsgrænse. Dermed bliver tusindvis af danske arbejdere konkurrenceudsat,” siger han til Fagbladet 3F.

Den nuværende beløbsgrænse svarer til en månedsløn på cirka 35.000 kroner inklusiv pension, mens Venstres beløbsgrænse svarer til 29.000 om måneden.

Særligt inden for rengøring, social og sundhedsvæsnet og hotel- og restaurationsbranchen, har mange i dag en løn, der er beskyttet over for konkurrence fra resten af verden med den nuværende beløbsgrænse - men som ikke vil være det med Venstres beløbsgrænse.   

 

3F: Forsøg på at importere billig arbejdskraft

Hos 3F advarer man mod, at lade danskere konkurrere om deres egne jobs med resten af verden:

“Det vil ramme både ufaglærte og faglærte lønmodtagere, hvis de nu også skal konkurrere med folk uden for EU's grænser om deres egne job. Det her ligner endnu et forsøg på at importere billig, udenlandsk arbejdskraft,” siger forbundssekretær hos 3F, Søren Heisel, til Fagbladet 3F.

Man risikerer at slå hul i det danske arbejdsmarked

Han peger på, at der er stadig ledige i Danmark og masser ledige inden for EU, som virksomhederne frit kan hyre ind:

”Man risikerer at slå hul i det danske arbejdsmarked. I forvejen har vi over 100.000 ledige i Danmark og knap 16 millioner ledige inden for EU's grænser, som virksomhederne frit kan ansætte udenom beløbsordningen,” siger Søren Heisel.

Sarah Scheer er journalist på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Mangel på arbejdskraft er primært begrænset til bestemte faggrupper, hvor lønnen i forvejen ligger godt over de 427000, der gælder i dag, og så er der da nogle sæsonjobs såsom jordbærplukkere, som kan være svære at få besat med danskere, men her henter man jo i forvejen folk op fra f.eks. Rumænien til de jobs.

Så det her er helt åbenlyst et usympatisk forsøg fra Venstre på at fedte for arbejdsgiverne, som gerne vil importere løntrykkere til at presse helt almindelige danskere uden akademiske uddannelser.

Ja men Venstre går jo indirekte ind for social dumping, for at tækkes erhvervslivet. Vi kan da sagtens få arbejds kraft fra EU, og vil man have fra andre lande udenfor, må man betale den løn andre danske får for det samme arbejde. Vi har høje lønninger i DK, vi betaler en høj skat, tingene hænger sammen. Vi har også mange goder.