Støttepartier efter nye oplysninger: Telefonsamtale belaster departementschef

De Radikales retsordfører: "Departementschefen ser skidt ud i det her, fordi han ikke gør opmærksom på den viden, han har"
Nye oplysninger belaster ifølge støttepartierne De Radikale og Enhedslisten departementschef for Miljøministeriet, Henrik Studsgaard.

Meldingerne kommer i kølvandet på, at TV 2 oplyser, at formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, havde to telefonsamtaler med først departementschefen i det daværende Miljø- og Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard, og efterfølgende også med statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag den 7. november.

Samtalerne fandt sted tre dage efter pressemødet, hvor regeringen på baggrund af en sundhedsfaglig vurdering fra myndighederne meddelte sin beslutning om at samtlige mink måtte aflives af hensyn til folkesundheden.

Henrik Studsgaard, der på det tidspunkt stadig var departementschef for det daværende Miljø- og Fødevareministeriet, vidste 7. november alt om, at der ikke var lovhjemmel til at slå samtlige mink i Danmark ned.

men først tre dage senere blev den daværende fødevareminister Mogens Jensen informeret om den manglende lovhjemmel

Den viden fik han allerede få timer efter pressemødet onsdag den 4. november, men først tre dage senere blev den daværende fødevareminister Mogens Jensen informeret om den manglende lovhjemmel af sine embedsmænd, mens statsminister Mette Frederiksen - ifølge Miljø- og Fødevareministeriets redegørelse om sagen - først blev informeret søndag den 8. november.

Mette Frederiksen nævnte, ifølge Tage Pedersen, intet om manglende hjemmelsgrundlag i sin telefonsamtale med ham. Det flugter oplysningerne i redegørelsen om, at Mette Frederiksen først fik besked om det manglende lovgrundlag dagen efter telefonsamtalen, søndag den 8. november.

Men heller ikke departementschef Henrik Studsgaard nævnte noget om den manglende lovhjemmel overfor Tage Pedersen - selvom han altså var fuldt vidende om problemet. Og netop derfor belaster de nye oplysninger Henrik Studsgaard, som i dag er departementschef i Miljøministeriet.

“Departementschefen ser skidt ud i det her, fordi han ikke gør opmærksom på den viden, han har,” siger De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, til TV 2

Det er betænkeligt, at en topembedsmand ikke over for minkavlerformanden gør opmærksom på, at der ikke er lovhjemmel

“Det er betænkeligt, at en topembedsmand ikke over for minkavlerformanden gør opmærksom på, at der ikke er lovhjemmel, når han er opmærksom på det på det tidspunkt, siger Enhedslistens gruppeformand og partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til TV 2.

Henrik Studsgaard er i forvejen belastet af selve redegørelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet om mink-forløbet, som dokumenterer, at Studsgaard holdt sin minister, daværende fødevareminister Mogens Jensen, i uvidenhed om de drøftelser, der foregik mellem topembedsmænd i flere ministerier om hjemmelsgrundlaget 4., 5. og 6 november. Først lørdag den 7. november bliver Mogens Jensen informeret.

Blå blok: Frikender ikke statsministeren

Selv om det viser sig, at statsministeren - som det fremgår af Miljø- og Fødevareministeriets redegørelse om mink-forløbet - først blev opmærksom på den manglende lovhjemmel søndag den 7. november, har statsministeren fortsat et stor problemet. Hvis man spørger Venstre og Liberal Alliance.

“Det frikender ikke statsministeren, uanset hvornår hun fik den viden. Hvorfor griber hun så ikke knoglen om søndagen og ringer til Tage Pedersen og trækker det, hun sagde dagen før, i sig? Jeg kan bare konstatere, at i det sekund, hun finder ud af, at det er ulovligt, stopper hun ikke aflivningerne,” siger Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, til TV 2.

Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, mener, at statsministeren telefonsamtale med formanden for danske minkavlere viser, hvor dybt statsministeren er involveret i hele mink-forløbet.

SF: Ikke tillid til Studsgaard

Allerede da Miljø- og Fødevareministeriet 18. november offentliggjorde redegørelsen om mink-forløbet konkluderede SF's formand, Pia Olsen Dyhr, at hun ikke længere havde tillid til departementschef Henrik Studsgaard:

Efter at have læst redegørelsen har jeg ikke tillid til Henrik Studsgaard

“Efter at have læst redegørelsen har jeg ikke tillid til Henrik Studsgaard. Men det er ikke mig, der er minister,” lød det fra Pia Olsen Dyhr.

Hun og SF foreslog i øvrigt, at Miljø- og Fødevareministeriet blev opdelt i to selvstændige ministerier:

"Miljø- og Fødevareministeriet bør opdeles i to. Så der er klare skillelinjer. En grøn regering skal have fokus på natur, luftforurening og biodiversitet. De skal ikke hele tiden afstemme det med landbrugets interesser undervejs."

S-regeringen fulgte opfordringen fra SF om at dele ministeriet op i to selvstændige ministerier, men regeringen valgte derimod at beholde Henrik Studsgaard som departementschef. Han er nu departementschef for Miljøministeriet.

Nok så bemærkelsesværdigt nævnte Studsgaard selv - i forbindelse med indsættelsen af Rasmus Prehn som ny minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri - at ministeriet ikke havde hjulpet den afgående minister, Mogens Jensen, godt nok:

Vi har ikke hjulpet dig godt nok

"Uanset hvordan vi vender og drejer det, så har vores system fejlet. Vi har ikke hjulpet dig godt nok. Det er jeg ked af. Det er vi kede af i ministeriet. Det har du taget konsekvensen af. Det har jeg kæmpestor respekt for," sagder Studsgaard, mens Mogens Jensen så til med et noget blandet ansigtsudtryk.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nej, det sagde han belejligt nok ikke noget om.
Tage Pedersen, formand for minkavlerene, fortalte heller ikke, at han har sponseret Troels Lund Poulsen med et kæmpe uoplyst beløb. Troels Lund Poulsen sidder derfor som inhabil deltager i det udvalg, som skal finde frem til en erstatning til minkavlerene.
Tage Pedersen har også en toppost minkauktionen Copenhagen Fur, samt, at han har deltaget i et V-gruppemøde foranlediget af Troels Lund Poulsen..
Det bliver spændende, hvad han mere, "pludselig" kan komme i tanke om..

Nej og TLP har også glemt de love der omhandler sagen og som er lavet i Ellemann tid og Foghs. Måske bliver det et kæmpe selvmål, men de ønsker nok ikke disse ting kommer med i kommissoriet

Det nytter ikke at krybe uden om. Der er i en helt ufattelig blanding af dårlig og forhastet sagsbehandling endt med dette resultat: Danmark har mistet en branche i yderområderne, hvor det i forvejen ikke er nemt at få job. 6000 arbejdspladser + plus alle de medfølgende jobs i følgererhvervene. En hel værdikæde med andre ord. Da det nu senest er kommet frem at SSI på et møde med fødevareministeriet og branchen selv (kilde: Jyllandsposten) IKKE har anbefalet en nedslagtning af samtlige dyr, men at man kunne have beholdt nogle få avlsdyr “i dvale”. Dvs undlade at avle på dem i 2021. Men da det også har været en politisk (og ikke en ren faglig) begrundelse for at slå hele erhvervet ned, vil minkavlerne stå meget stærkt i en kommende retssag. Det kommer til at koste rigtig mange penge. Nogle nævner 14 mia, andre op mod 19 mia. Uanset hvad det bliver er det utrolig mange penge. Hertil kommer den manglende indtægt fra dette erhverv, der typisk bevæger sig op og ned, og da kinesere elsker at gå med pels eksisterer markedet stadig. Disse mink vil nu blive opdrættet i Østeuropa og Kina selv. Som bekendt har branchen tjent meget svingende, men en del milliarder bliver det til. I stedet for det rene nul vi får nu.
Man kan mene om det hvad man vil, men vi kommer ikke udenom en kæmpe økonomisk streg i regning, grundet dette forløb. Der kunne have været betalt rigtig meget Arnepension, pædagoglønninger eller sundhed for dette astronomiske beløb. De kommer kommer vi til at mangle fremover 😖.
Hvis Socialdemokratiet på den lange bane vil beholde magten er vi nød til, at man som regering er regering for HELE landet og derfor skal varetage hele landets interesser.

Det er rigtigt nok, Kirstin. Men når det så er sagt, så skal løsningen for minkavlerne og resten af erhvervet jo helt være proportional over til de rigtig mange andre selvstændige og lønmodtagere, som har mistet deres job og levestandard på grund af COVID-19 m.v. Der er jo ikke nogen som anfægter, at minkbranchen skulle afvikles, eller i hvert fald sættes i dvale, indtil vi er forbi COVID-19 m.v. Og så er det hastige indgreb jo også med til at værne om Danmarks ry som et sikkert landbrugsland, ikke mindst til gavn for svineavlere m.v. Så jeg magter ikke mere Venstre-hykleri fra de samme kredse, som ellers aldrig bekymrer sig om miljø, og som gerne lader sig sponsorere af det såkaldte Bæredygtigt Landbrug, som i virkeligheden mestendels er en forsamling miljøfornægtende semi-industrielle grundvandssvinere, forklædt som simple landmænd.

Ganske godt skrevet NA. Helt enig.

Husk nu lige på, at ca 25 procent allerede var på fallittens rand. Og ydermere en stor del af resten ikke kunne øge deres dækningsbidrag og på vej til at lukke ned.

Du glemmer Kirstine, at når det opstår truende sygdom i DYREHOLD,
så er der regler for den erstatning som skal tilgå ejerne, af de
omhandlende besætninger, det er ganske ofte sket her til lands,
sidst under Corona pandemien, en besætning på 25000 høns har været
udsat for fugleinfluenza, dagen efter var hele dette hønsehold aflivet.
De 300 besætninger som har haft Corvid-19 smitte, skal ifølge lov om dyre hold,
aflives, og det sker ved nuværende lovgivning, de besætninger som ligger
indenfor 7,8 km. fra en smittet besætning skal ifølge lovgivningen ligeledes
aflives. Disse minkavlere må ikke genoptage driften af mink i 2021.
Jeg vil ikke tro at der er en eneste minkavler, som er kede af dette,
som jeg har forstået det, får de fuld erstatning for de aflivede dyr,
og en ekstra bonus på 40 kroner pr. aflivet mink. I de smittede besætninger,
skal også alle avlsdyr aflives, vil jeg tro.
Jeg tror, at der i den nye lovgivning, som først kunne vedtages efter 30 dage for
fremsættelsen, fordi de BLÅ partier ikke ville tillade en hastelovgivning.
Da vil der fremgå, at minkdrift ikke foreløbig kan påbegyndes tidligere end
efter 31-12-2021. Jeg vil tro, at det bliver den enkelte minkavler, som skal søge
erstatning for fremtidig drift, mod dokumentation af drift i foregående år.
Som jeg har kunne orientere mig, ejes ret mange af følgeerhvervene af
minkavlerne selv. CPH FUR og lignende. CPH FUR havde i 2019 en omsætning
på 5,2 Mia. kroner, og de sælger mink opdrættet i hele Europa.

Ja, det er bekymrende at de ansvarlige ikke har passet bedre på regeringen. Hvorfor stod der ikke i statsministerens talepapir til minkpressemødet: "og det vil vi søge den nødvendige hjemmel til" fx og fremover bør det vil siges hver gang en politiker åbner munden.

Annonce