Annonce

Støttepartier kræver stop for udhuling af dagpenge

Regeringen afviser at indkalde til forhandlinger, fordi klima og tidligere pension til nedslidte står først på listen.
Regeringens tre støttepartier vil have beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at indkalde til forhandlinger for at få stoppet udhulingen af dagpengene. Det skriver Politiken.

Udmelding kommer, efter at fagbevægelsen har advaret mod, at den faldende værdi af dagpengene truer den danske model.  

Samtidig fremsætter Enhedslisten et beslutningsforslag om et stop for udhulingen af dagpengene. Forslaget bakkes op af både SF og De Radikale. Enhedslisten har dog ikke taget stilling til finansieringen af forslaget, bekræfter Pernille Skipper (EL) over for Politiken.

Det dobbeltspil bliver nødt til at blive afsløret

Også Dansk Folkeparti er positiv over for Enhedslistens beslutningsforslag:

“Socialdemokratiet kører et dobbeltspil, hvor de på den ene side siger til befolkningen, at det er en rigtig god ide at stoppe udhulingen, men på den anden side siger de, at de ikke engang vil forhandle om det. Det dobbeltspil bliver nødt til at blive afsløret, og det er jeg glad for, at Enhedslisten med det her forslag kan være med til,” siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til Politiken.  

Hummelgaard afviser

Både statsminister Mette Frederiksen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)  har afvist, at regeringen vil prioritere et løft af dagpengene.

Klima, børn og pension til Arne, står først på listen, lyder beskeden.

Støttepartiernes pres for at indkalde til forhandlinger, rykker ikke ved den opfattelse og derfor vil man ikke indkalde itl forhandlinger, siger Hummelgaard til Politiken.
 

“Et følsomt emne”

Ifølge Pernille Skipper er dagpenge-spørgsmålet “et følsomt emne” mellem Enhedslisten og Socialdemokratiet og partiet håber på, at kunne lægge pres på regeringen.

Siden midten af 1990’erne er dagpengene gradvist sakket bagud i forhold til lønningerne i samfundet. Den såkaldte kompensationsgrad er faldet fra 57 procent til 48 procent. Fastholder man den planlagte udhuling i de kommende år, vil dagpenge kun kompensere for i gennemsnit 45 procent af lønnen i 2023, viser beregninger fra FH.

Med mindreregulering stiger dagpengene hvert år langsommere end lønudviklingen

Udhulingen skyldes særligt den såkaldte mindreregulering, som blev forstærket med Thorning-regeringens skattereform fra 2012, som Enhedslisten var rasende over.

Med mindreregulering stiger dagpengene hvert år langsommere end lønudviklingen. Tidligere blev de sparede penge lagt i satspuljen til indsatser på socialområdet. Enhedslisten stod, som det eneste parti, uden for satspuljeforliget, fordi man ikke støttede finansieringen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet