Annonce

Støttepartier: Nej tak til bolig-job-ordning

Finanslov: Regeringen foreslår at barbere bolig-job-ordningen ned
S-regeringens tre støttepartier - De Radikale, SF og Enhedslisten - ønsker bolig-job-ordningen til 800 millioner kroner afskaffet.

Regeringen vil derimod bibeholde bolig-job-ordningen på 2020-niveau.

Bolig-job-ordningen er således bibeholdt i regeringen finanslovsudspil, der præsenteres mandag formiddag i Finansministeriet.

Med bolig-job-ordningen kan man trække visse udgifter til håndværks- og serviceydelser, for eksempel rengøring og børnepasning, fra i skat.

Ordningen blev forhøjet i 2021 for at holde økonomien i gang under coronakrisen.

Med mandagens finanslovsudspil foreslår regeringen en bolig-job-ordning på niveau med den man havde til og med 2020. En udgift på 800 millioner kroner. Eller anslået omkring 340 mindre end i coronakriseåret 2021.

“Socialt skæv”

Enhedslisten har hele tiden været imod boligjobordningen, som partiet betegner som socialt skæv:

Den bør afskaffes helt, hvis det står til os

“Efter udløb af den midlertidige forhøjelse i 2021, står vi tilbage med den samme elendige ordning, som vi havde i 2020 og tidligere år. Den bør afskaffes helt, hvis det står til os. For den er socialt skæv. Fællesskabets penge, som er betalt af alle danskere, bliver her brugt på en ordning, som i al for høj grad kommer de velbjærgede til gode," siger finansordfører for Enhedslisten, Rune Lund, til Netavisen Pio.

Enhedslisten er heller ikke tilfreds med det grønne element i boligjobordningen:

"Det ville batte mere, hvis man målrettet støttede udskiftning af olie- og gasfyr. Her kan virkelig noget at hente på klimakontoen, hvis vi får udskiftet til varmepumper eller får folk tilsluttet fjernvarmenettet. Og det ville komme især folk i landområderne til gode. Det må tale til regeringen, som jo i sit finanslovsudspil ønsker at tilgodese tyndt befolkede områder," understreger Rune Lund.

SF's finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen peger på, at der er tegn på en overophedet byggebranche.

det er uansvarligt fortsat at poste en masse penge i det

“Boligob-ordningen var god som et kriseværktøj efter finanskrisen, hvor vi havde brug for at give en hjælpende hånd til byggeriet. Det er ikke sagen længere.

Vi har en branche, som mange steder er overophedet, og derfor synes vi, det er uansvarligt fortsat at poste en masse penge i det. Vi vil hellere bruge pengene på klima og folkeskole,” siger SF’s finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, til DR Nyheder.

Også De Radikale vil af med bolig-jobordningen:

“Skal vi støtte nye køkkener i en tid hvor der er rigeligt gang i byggeriet eller at vores børn kan få en bedre skole? I Det Radikale Venstreer vi ikke i tvivl,” skriver De Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, på Twitter.

placeholder

 

Finansminister Nicolai Wammen (S) understreger over for DR Nyheder, at boligjobordningens fremtid bliver afgjort i forbindelse med de kommende forhandlinger om finansloven.

Opdateret

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Om ordningen er god eller dårlig, afhænger jo også af, i hvor høj grad den har gjort sort arbejde til hvidt. Det kan i sagens natur være svært at få præcise tal på, men et "bedste bud" kunne vel strikkes sammen.

Thor, sort arbejde er kommet for at blive. Det er kun et spørgsmål om hvor meget.

Annonce