Annonce

Stop partihoppernes udemokratiske mandattyveri

Skuffelse og afmagt: Hvordan kan vi i vores moderne demokrati tillade den mulighed for at pisse på borgernes stemme, som jeg mener mandattyveri er?
Jeg husker det så tydeligt. Mandag den 2. december 2013 klokken 17.00. Der startede konstitueringsmødet i det nye byråd for Nyborg Kommune.

Fredagen inden var en af mine partifæller hoppet til Venstre og havde tippet magtbalancen i Nyborg. Det valgte Venstre og Dansk Folkeparti at udnytte ved at tage Borgmesterposten, selvom den røde blok havde vundet.

Afmagt og skuffelse
Jeg kan stadig huske den følelse af afmagt og skuffelse. Afmagt over at vi ikke kunne gøre noget som helst, selvom vi havde vundet og lavet en bred konstitueringsaftale på valgnatten. Skuffelsen over at vi i vores demokrati stadig har muligheden for at pisse på borgernes stemme som jeg mener mandattyveri er.

Omkring 1000 borgere var mødt op på Torvet og demonstrerede mod partihopperi. Byrådssalen var proppet til bristepunktet

Et mandat i Nyborg kommune koster 749 stemmer. En Socialdemokrat med 184 stemmer kunne stjæle 565 stemmer fra vores parti og bruge dem til at vælge en Venstreborgmester.

Mødet var skrækkeligt. Omkring 1000 borgere var mødt op på Torvet og demonstrerede mod partihopperi. Byrådssalen var proppet til bristepunktet, og folk stod på gangene, det var dramatisk og ubehageligt. Rummet var fyldt af skuffelse og vrede. Men ingen kunne gøre noget, vi kunne bare se passivt på, da vi valgte en Venstreborgmester, selvom vi havde vundet.

Hvordan kan vi overhovedet tillade partihopperi?
Nyborg er et ud af rigtig mange eksempler. Og dagene efter den 21. november 2017 er jeg desværre sikker på, at vi kommer til at opleve endnu flere eksempler på mandattyveri af partihoppere.

Man skal selvfølgelig have ret til at ændre holdning og til at skifte parti. Men det skal simpelthen ikke være i orden at stjæle stemmer og misbruge andre end ens egne stemmer. Derfor mener jeg, at partihoppere, som ikke har trukket deres eget mandat, bør nedlægge deres mandat og give det videre til den næste på listen fra ens eget parti, hvis de ændrer deres politiske overbevisning.

Jeg kan ikke begribe, hvordan vi i vores moderne og stærke demokrati stadig kan tillade, at det sker

Jeg kan ikke begribe, hvordan vi i vores moderne og stærke demokrati stadig kan tillade, at det sker, og jeg forstår ikke, hvorfor Christiansborg ikke griber ind og ændre loven.

Forbud og håndslag mod mandattyveri
Vi så desværre i weekenden, at landets Justitsminister Søren Pape talte imod et forslag på deres eget landsmøde, om at Det Konservative Folkeparti ikke skal tage imod partihoppere, og i pressen proklamere at man skal beskytte politikerne i det her, så de ikke skal stemme imod deres eget parti. Det er grotesk! Og når ikke engang Justitsministeren vil være med, så bliver vi nødt til at erkende, at det er op ad bakke.

[read-also]

Derfor må vi starte med at kræve et svar fra vores kandidater og politikere landet over. Kræve et håndslag på at de ikke laver mandattyveri og tipper magtbalancer.

Det er nødvendigt, at borgerne siger fra og kræver deres ret til at kunne afgive deres stemme med en vis sikkerhed. Men vi kommunalpolitikere har også et ansvar for at give hinanden håndslag på, at vi ikke tager del i noget, der er så ødelæggende for vores demokrati og tilliden til politikerne.

Det håber jeg, at kandidater, der vælges den 21. november 2017, landet over vil tage med i overvejelserne og tankerne.

Sonja Marie Jensen er byrådsmedlem i Nyborg for Socialdemokratiet.

‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, om de emner der sætter dagsordenen i arbejderbevægelsen. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Byrådsmedlem (S) i Nyborg Kommune


Flere artikler om emnet