Annonce

“Stop tvangshævning af kontanthjælpsmodtageres pension”

Kontanthjælpsmodtagere med private pensionsmidler kan tvinges til at hæve dem efter et halvt år på kontanthjælp. Det skal stoppes, mener HK Privat
Kontanthjælpsmodtagere med privatopsparede pensionsmidler kan - i modsætning til kontanthjælpsmodtagere med pensionsmidler, der stammer fra ansættelse på en overenskomstdækket arbejdsplads med en kollektiv, arbejdsgiverbetalt pension- tvinges til at hæve dem efter et halvt år på kontanthjælp.

De private pensionsmidler bliver - når de hæves i utide - tilmed beskattet med 60 procent.

Det er en urimelig forskelsbehandling, som skal stoppes, mener HK Privat.

Det kan simpelthen ikke passe

”Det kan simpelthen ikke passe, at vi har et system, der fratvinger borgere, der allerede står i en svær situation, deres pensionsopsparinger til alderdommen,” siger formand for HK Privat, Simon Tøgern til Netavisen Pio.

Han betegner forskelsbehandlingen som “statslig proletarisering”:

“Vi har i forvejen et a- og b-hold på arbejdsmarkedet i Danmark, hvor nogen har glæde af de stærke, kollektive overenskomster, mens andre er uden overenskomst. Dem, der ikke har været sikret af overenskomsterne bliver så yderligere trykket ned med en tvangshævning af pensionen, hvis de ender i kontanthjælpssystemet. Det er en statslig proletarisering, som er helt uacceptabelt,” lyder det fra HK Privats formand.

Det er en statslig proletarisering, som er helt uacceptabelt

Simon Tøgern finder forskelsbehandlingen helt gakkelak set i lyset af, at det er blevet politisk besluttet, at kontanthjælpsmodtagere skal til at spare op til pension: 

”Det er allerede politisk besluttet, at kontanthjælpsmodtagere skal spare op til deres pension. En ordning, der indfases frem mod 2030. Så først skal man altså hæve sin pension, for så bagefter at være tvunget til at bygge den op igen? Det er ren gakkelak, som visse politikere ynder at udtrykke det.”

HK Privat: Alle kan risikere at ryge på kontanthjælp

Tøgern understreger, at alle kan havne på kontanthjælp - og netop derfor er forskelsbehandlingen ekstra urimelig:

“Hvad ser du for dig, når jeg siger ordet kontanthjælpsmodtager? Jeg ser et helt almindeligt menneske, der er løbet ind i en kedelig situation. For sandheden er, at hvis du ikke har været medlem af en a-kasse, eller hvis du er så uheldig at ryge ud over dagpengegrænsen, og du ikke kan forsørge dig selv eller din familie, så er næste stop kontanthjælp,” skriver Simon Tøgern i et debatindlæg om sagen i Politiken og fortsætter:

Jeg ser et helt almindeligt menneske, der er løbet ind i en kedelig situation

“Og det kan ramme alle. Det kan være den enlige mor, der efter et længere forløb med mange korte ansættelser ryger ud af dagpengesystemet eller konsulenten på 55 år, der pludselig kun møder lukkede døre på arbejdsmarkedet. Forskellige omveje i livet har gjort, at de ikke kan få det til at hænge sammen. En situation, de fleste af os håber aldrig at stå i.”

Ifølge en undersøgelse fra Forsikring og Pension tvangshævede omkring 1.000 kontanthjælpsmodtagere i perioden fra 2017 til 2019 i alt 200 millioner kroner i pensioner.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så længe reglerne er som beskrevet ovenfor, vil det mere end rimeligt at "Eftervederlag til tidligere folketingsmedlemmer" afskaffes. I stedet må de tidligere folketingsmedlemmer hæve deres pension, på lige for med andre.

https://www.ft.dk/da/medlemmer/medlemmernes-vilkaar

Helt ærligt: Med den holdning Simon Tøgern lægger for dagen, skal en person med en millionopsparing til alderdommen, yderligere forgyldes med kontanthjælp betalt af os andre! Jeg siger fra her. Jeg har en bekendt, der får kontanthjælp, og som arvede sin mors kolonihavehus. Han blev selvfølgelig nødt til at sælge huset. Synd for ham, men forståeligt for os andre. Man kan ikke få både i pose og sæk.

Annonce