Annonce

Stor erhvervsmand om skatteskjul: ”Det er fandeme da ikke i orden!”

Direktøren for industrigiganten Linak bliver sur, når andre virksomheder prøver at undgå skat. Han mener, at selskabsskatten i Danmark er passende
“De her store koncerner, der har kæmpe omsætning i Danmark, men som ikke betaler skat, det er fandeme da ikke i orden. Facebook, Airbnb, alt det der. Det er slet ikke i orden.”

Så klar er meldingen fra Bent Jensen, direktør og ejer af den sønderjyske industrigigant Linak, der ligger på Als. ”Det kan være, jeg blandt andre erhvervsmænd bliver upopulær af at sige sådan, men det vil jeg skide på, for det er min holdning,” siger direktøren til mediet Zetland, som har lavet et længere interview med erhvervsmanden om det at drive virksomhed i Danmark i en globaliseret tidsalder.

Mine medarbejdere er fandeme tvunget til at lægge deres skat, så hvorfor skulle jeg slippe?

“Vi tjener de penge, vi skal bruge til at udvikle virksomheden, og skulle jeg så gå og flytte penge rundt for at betale mindre i skat? Det vil jeg ikke,” siger han. Linaks aktivitet er bygget op om de såkaldte lineære aktuatorer – deraf navnet. Det er en lille elektrisk motor, som man finder i hospitalssenge, hæve-sænke-borde og kørestole. Dem laver de så fem millioner af om året.
Tilfreds med selskabsskatten

“Jeg er meget tilfreds med den selskabsskatteprocent, vi har i Danmark, og den betaler jeg gerne. Mine medarbejdere er fandeme tvunget til at lægge deres skat, så hvorfor skulle jeg slippe? Det er ikke i orden,” lyder det fra Bent Jensen over for mediet. Han er således tilfreds med Danmarks nuværende selskabsskattesats på 22 procent. Diskussionen om en yderligere sænkning af selskabsskat er blevet rejst, efter Sverige har valgt at sænke selskabsskatten til 20 procent.

Jeg er meget tilfreds med den selskabsskatteprocent, vi har i Danmark

“Der er smutveje i alt, også skattelovgivning, men er det derfor i orden at følge dem?” spørger Bent Jensen retorisk. For Bent Jensen er virksomhedens bidrag til fælleskassen et moralsk anliggende. Zetland skriver ligefrem i interviewet med Linak-bossen, at han er skidesur. For det er ikke god moral, mener han, når store virksomheder udnytter smuthuller i loven for at undgå skattebetaling. Han siger, at opgaven er vanskelig at løse, ”så længe det er lovligt”, og at det så er ”et moralsk problem”. “Men det er et problem, som kan hidse mig helt op,” siger han til Zetland.

Sådanne skattefinter – både som vi har set med skandaler om udbytteskat og skatteskjul på caribiske småøer, på Cypern eller i Luxembourg – bidrager til en mistillid og skaber splittelse i befolkningen, mener Bent Jensen:

Jeg har forstyrret 1.100 mennesker med arbejde i mange år, jeg kan ikke bare lige flytte

“Det kan ikke undgås. Og det er noget skidt, det er jeg pissetræt af og pinligt berørt over. Selv om jeg ikke selv gør den slags. For folk tror jo, at jeg er ligesådan,” siger han. “Jeg skal ikke fremstå, som om jeg sidder her med en glorie, men lige det der, det vil jeg ikke være med til. Vi skal holde fokus på det, der er vigtigt.”
Vil give noget tilbage til samfundet

“For mig, inden i mig, der er det vigtigt, at vi ligger her. Jeg er født her,” siger Bent Jensen. Linak ligger i Guderup på den nordlige del af Als ikke langt fra Nordborg, hvor han voksede op. Det betyder noget særligt for ham at have virksomhed her, og derfor er han også afvisende over for at flytte virksomheden ud af landet. ”Jeg har forstyrret 1.100 mennesker med arbejde i mange år, jeg kan ikke bare lige flytte,” siger han. I alt har han 2.000 medarbejdere.

Det handler om at give noget tilbage til det samfund, man har bygget sin virksomhed i. Det har man pligt til

“Jeg føler et ansvar for mine medarbejdere, og jeg føler et ansvar for området. Det ville være et stort tab for området, hvis vi forsvandt. Det kan jeg ikke udsætte folk for. Som jeg tit har sagt, skal jeg kunne leve med mine gerninger, når jeg er død. Det skal jeg sgu godt nok. Jeg skal ikke ligge dernede og vride mig.”

Bent Jensen er Danmarks nienderigeste mand, og en del af formuen deler han og familien ud hvert år til lokale projekter. Fem millioner årligt.

“Det handler om at give noget tilbage til det samfund, man har bygget sin virksomhed i. Det har man pligt til. Noget af det mest forfærdelige, man kan møde, er nyrige, som ikke har den forståelse i sig. Jeg vil ikke bare være en, der har penge. Det værste, man kan kalde mig, er rigmand. Fy for satan. Det ville jeg nødigt have stående i en artikel: Bent Jensen, rigmand,” siger han.

Hele artiklen kan læses hos Zetland.

 

Foto: Pressefoto fra Linak

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet