Stor mystik om stjålen buste af socialdemokratisk koryfæ
Stor mystik om stjålen buste af socialdemokratisk koryfæ
Socialdemokratiets legendariske formand og statsministers minde vandaliseret

H.C. Hansens enke Gerda i et tænksomt øjeblik med den nu forsvundne buste.
Er der én socialdemokrat, som står som den nuværende partiledelses forbillede, så er det H.C. Hansen (1906-1960).
Han var kun statsminister i fem år, fra 1955 til sin død i 1960, men nåede ikke desto mindre enorme resultater.
Under ham blev folkepensionen indført, Danmark forsonet med Tyskland og en skarp kurs sat over for kommunisterne.
H.C. Hansen begyndte med at lede en et-partiregering, og udvidede den senere til en flertalsregering henover midten.
Hans Hedtoft og H.C. Hansen var barndomsvenner, opvokset i ø-gadekvarteret i Aarhus
H.C. og Aarhus
H.C. Hansen stod indtil sidste tirsdag foreviget som buste i et lille anlæg i Botanisk Have i Aarhus. Det oplyser Aarhus Kommune i et facebookopslag.
Ved siden af den nu tomme sokkel står en buste af Hans Hedtoft (1903-1955). Det er ikke noget tilfælde.
Hans Hedtoft og H.C. Hansen var barndomsvenner, opvokset i ø-gadekvarteret i Aarhus og fulgte hinanden op af karrierestigen i DSU og Socialdemokratiet.
Til sidst nåede de begge det øverste trin på magtens stige, og blev formand for Socialdemokratiet og statsminister, før de begge døde som kun henholdsvis 51-årig og 53-årig.
Endnu huskes de dog i gadebilledet af mange ældre aarhusianere, og den nuværende generation af socialdemokratiske ledere opfatter dem med stor veneration.
Således skrev Christian Rabjerg Madsen om Hans Hedtoft og Nicolai Wammen om H.C. Hansen i Socialdemokratiets jubilæumsbog ‘De rejste sig trodsigt i vrimlen’ fra 2021.
Fænomenet kaldes af modstandere for “cancel culture”
Statuer væltes
Motivet bag vandaliseringen er ukendt.
I de seneste år er mange mindesmærker blevet vandaliseret eller taget ned af politiske årsager.
Fænomenet kaldes af modstandere for “cancel culture”, en beskrivelse der lægger vægt på det problematiske i ikke at stå ved den kollektive historie ved at nedtage mindesmærker, fordi de formidler et politisk syn, som ikke længere er fremherskende.
Tilhængere af nedtagninger vil i stedet pege på, at de kan være et nødvendigt opgør med en skævvredet eller endda undertrykkende historieskrivning.
Hvorfor en vandalisering skulle gå ud over netop H.C. Hansen er uklart. Han var kontroversiel på flere punkter, blandt andet i sin konsekvente transatlantiske politik, der gav USA meget vide beføjelser i Grønland, og gennem sin stærke antikommunisme.
Men ved siden af den tomme sokkel står busten af Hans Hedtoft urørt - og de to aarhuspolitikere delte holdninger og verdensanskuelse, så det er påfaldende at kun H.C. Hansen er blevet skændet.
Et naturligt samlingspunkt for folk med tilknytning til arbejderbevægelsen
Familien er kede af det
Anlægget i Botanisk Have har en stor betydning for mange både i og udenfor Aarhus.
Det er et flot kunstnerisk minde om to af Aarhus' mest markante bysbørn, og et naturligt samlingspunkt for folk med tilknytning til arbejderbevægelsen.
Det er også af betydning for folk, der har kendt de to politikere, og H.C. Hansens enke Gerda satte pris på det konkrete minde om hendes mand.
Netavisen Pio har været i kontakt med H.C. og Gerdas to levende døtre, som er kede af vandaliseringen, og af “at man kan finde på sådan noget”.
Politiet har indtil videre ikke meldt om noget gennembrud i sagen. Skulle nogen have viden eller formodninger om bustens skæbne, så modtager Aarhus Teknik og Miljø meget gerne henvendelser.
Kommentarer
At skænde vores fælles
Tilføj kommentar