Annonce

Storbritannien: Syv parlamentsmedlemmer forlader Labour

Uenighed om Brexit, anti-semitisme og partiets venstredrejning er årsagen til at syv medlemmer af Labours parlamentsgruppe forlader partiet.
Syv medlemmer af Labours parlamentsgruppe forlader partiet og vil frem til næste valg, danne en uafhængig gruppe. Der er indtil videre ikke tale om at danne et nyt parti.

“Det politiske system er ødelagt. Men det behøver det ikke være. Lad os i stedet forandre det,” sagde Chuka Umunna, der umiddelbart er det mest fremtrædende medlem af gruppen.

Han opfordrede medlemmer af Labour – og af andre partier – til at tilslutte sig gruppen.

Chuka Umunna, der i nogle medier er blevet betegnet som den britiske Barack Obama og tidligere blev set som et realistisk bud på Storbritanniens første sorte premierminister.

Hans stjerne har dog været falmende de senere år. Umunna har stået i front for People’s Vote-kampagnen, der har kæmpet for, at briterne skal tage endnu en afstemning om Brexit, nu hvor man kender vilkårene. Det synspunkt har bragt ham på kant med partiledelsen.

placeholder

De seks andre medlemmer er Mike Gapes, Chris Leslie, Gavin Shuker, Angela Smith, Ann Coffey og Leslie Berger.

Brexit, anti-semitisme og venstredrejning

Rygterne om, at der var en splittelse af Labour under opsejling, har været mange, nærmest siden Jeremy Corbyn vandt formandsposten tilbage i 2015.

De syv medlemmer gav hver for sig forskellige grunde til at forlade Labour, men især partiets kurs på Brexit, partiets håndteringen af anklager om anti-semitisme i partiet og den generelle venstredrejning, som partiet har foretaget under Jeremy Corbyns ledelse, blev brugt som argument.

”Jeg kan ikke fortsætte i et parti, der er institutionelt antisemitisk,” siger Luciana Berger, der selv har jødiske rødder og har en fortid som direktør for en pro-israelsk Labour-organisation. Hun har længe haft en anspændt forhold til hendes opstillingskreds, der flere gange har forsøgt at vælte hende.

Anti-semitisme var også en anden af de syv udbyderes begrundelse.

”Jeg bliver syg ved tanken om at Labour bliver opfattet af mange som et racistisk, anti-semitisk parti,” lyder det fra Mike Gapes, som tilføjede, at det stod ”mere og mere klart, at prominente folk i Corbyns lederskab ikke vil stoppe Brexit.”

Andre skyder skylden på venstredrejningen. Chris Leslie siger, at partiet er blevet "hijacked" af den yderste venstrefløj.

Angela Smith og Gavin Shuker siger, at Labour har forladt partiets værdier, mens veteranen Ann Coffey siger, at ”partiledelsen har forandret partiet til ukendelighed”.

Corbyn og næstformand uenige

Labours formand Jeremy Corbyn udsendte en erklæring, hvor han skrev at han var ”trist” over, at de syv ikke havde følt det muligt at arbejde sammen om partiets politik ”der inspirerede millioner ved sidste valg”, hvorefter han gentog partiets valgslogans om at være et parti "for de mange, ikke de få".

”Den konservative regering håndterer Brexit på amatøragtig vis, mens Labour har fremsat en forenende og troværdig plan,” lyder det fra Corbyn.

placeholder

Anderledes forstående var udmeldingen fra partiets næstformand Tom Watson, der tilhører partiets mere klassiske centrum-venstrefløj. Han kaldte beslutningen om at forlade partiet ”forhastet”, men også, at deres beslutning manede til ”beklagelse og selvreflektion, ikke vrede eller triumferende toner”.

Tom Watson sætter spørgsmålstegn ved, om Labour stadig "opfattes" som "patriotisk og internationalistisk på samme tid" og konkluderer, at partiet enten må ændre sig - eller "se flere dage som dette".

Han opfordrer ledelsen til at "afspejle meningsbalancen i parlamentsgruppen" og tilføjer: "Vi skal brede os ud, så alle medlemmer af vores brede kirke føler sig velkomne i vores menighed."

placeholder

Har ingen offentlig opbakning

Tonen var ikke mindre uforsonlig fra Jeremy Corbyns uofficielle kampagnegruppe Momentum.

”Labour har en plan for at genopbygge Storbritannien. Disse parlamentsmedlemmer vil gerne tage os tilbage til fortidens politik. Tilbage til Blair-tiden med privatisering, skattelettelser for de rigeste og deregulering af bankerne. De tilbyder ingen konkrete løsninger, ingen nye ideer og har ingen støtte blandt vælgerne,” lyder det fra Momentums leder Laura Parker ifølge Labourlist.com, og fortsætter:

"Ser man ud i Europa, så er der ingen midtersøgende partier, der har nævneværdig opbakning blandt unge og de har alle katastrofale meningsmålinger, hvilket har gjort det yderste højres fremgang mulig. Tusindvis af frivillige går på gaden for Labour. Den dagsorden som denne lille minoritet af MPs har sat, vil ikke kunne inspirere nogen på samme måde."

Samme toner lød der fra Labours politiske ungdomsorganisation, Young Labour, der udsendte et tweet med følgende ordlyd:

placeholder

Kan sætte en bevægelse i gang

De syv parlamentsmedlemmer kan hurtigt blive til flere. Det vurderer i hvert fald BBCs politiske rapporter Iain Watson. Til BBCs hjemmeside siger han, at medlemmer af både Labour og hos de konservative skulle være enten i overvejelsesfasen, eller være i forhandling med gruppen om at komme med.

Ifølge ham er det afgørende om, venstrefløjen i partiet bruger det her som en anledning til at speede en process op, med at udskifte midtersøgende parlamentsmedlemmer med kandidater, der er mere ideologisk på linje med Jeremy Corbyn. Hvis det sker, så vil The Independent Group formentlig på den korte bane vokse sig noget større end de syv.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet