Annonce

Store formueforskelle blandt pensionister og nye statslån til boligkøb

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Skæv fordeling af formuer landets pensionister er ikke bare et problem for den enkelte. Det kan også påvirke både økonomi og velfærd i kommunerne.

En ny lov giver lettere adgang til at låne penge til køb af bolig i de mere ydmyge dele af landet.

Det er nogle af de historier, som du kan læse her i Netavisen Pios daglige nyhedsoverblik "Aktuelt".

 

Stor forskel på pensionisters formuer

Der er store forskelle i formuefordelingen blandt landets pensionister.

I rigmandskommunen Gentofte ved København er den gennemsnitlige formue for en borger over 65 år tre gange højere end en jævnaldrende på Læsø.

Hvor den typiske Gentofte-senior har en formue på 2,4 millioner kroner er den gennemsnitlige formue påå Læsø på mere beskedne 800.000 kroner

Det viser en opgørelse fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd), som organisationen Faglige Seniorer skriver om på sin hjemmeside.

Forskellene i formue har ikke bare betydning for den enkelte ældre, men kan også få stor betydning for kommunerne fremover, påpeger professor på VIVE, Kurt Houlberg.

”I de kommende år kommer pensionsudbetalingerne til at fylde mere og mere i ældres indkomst og dermed skattebetaling. Derfor vil kommuner med mange pensionsfattige ældre blive økonomisk udfordret. De får færre skatteindtægter til at finansiere for eksempel ældrepleje end pensionsrige kommuner,” siger professoren.

Læs hele historien her.

 

Hjælp på vej til boligkøb i landdistrikter

Folketinget har vedtaget en ny lov, der giver danskere mulighed for at optage et lån med statsgaranti til at købe bolig i landdistrikterne. Ambitionen er, at det ikke længere skal være postnummeret, der er afgørende for, om man kan låne til boligen.

Udover regeringen og Socialdemokratiet står SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Frie Grønne og gruppen af tidligere medlemmer af Dansk Folkeparti - de såkaldte Gæs og Gaser - bag loven.

Nogle steder i landet kan det være svært at låne til et hus, selvom man har orden i privatøkonomien. Og flere har oplevet, at kreditinstituttet har afvist et lån til drømmeboligen med den begrundelse, at det lå i det forkerte postnummer.

Det laves der nu om på med den nye lov, som betyder, de første danskere kan optage statsgaranterede boliglån allerede fra næste månedsskifte.

”I dag er en kæmpe sejr for de danskere, der gerne vil bo i vores skønne landdistrikter. Med loven sikrer vi, at det ikke er postnummeret, der afgør, om man kan få et lån eller ej,” siger erhvervsminister Simon Kollerup ifølge en pressemeddelelse.

 

Vognmænd og chauffører truer med blokader

En gruppe chauffører og vognmænd er blevet vrede over udsigten til øget kontrol med køre- hviletidsbestemmelserne for last- og varevogne.

Det skriver Morgenavisen JyllandsPosten.

De hidtidige regler, som arbejdsmarkedets parter selv har sikret blev overholdt, skal fremover håndhæves af Færdselsstyrelsen og politiet. Bliver reglerne ikke overholdt, vanker der bøder på adskillige tusinde kroner både til chauffører og vognmænd.

Følger man reglerne må en lastbilchauffør kun arbejde 10 timer på en dag, hvis noget af arbejdet foregår i nattetimerne.

Ifølge avisen overvejer nogle chauffører at gribe til strejker og blokader i protest mod myndighedernes skærpede linie på området.

Transportminister Trine Bramsen understreger i en mail til avisen, at vognmænd og chauffører, der overholder reglerne, ikke har noget at frygte:

”Jeg går selvfølgelig ud fra, at branchen overholder de nuværende regler og har gjort det indtil nu. Derfor bør det heller ikke ændre noget for deres tilrettelæggelse af arbejdet. Helt ligesom at fartkontrol på vejene heller ikke bør betyde, at man kommer for sent på arbejde, hvis man overholder reglerne,” lyder det fra ministeren.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet