Annonce

Store problemer med at få besat sygeplejeske-jobs og nu kan du brevstemme

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Der er store problemer med at få besat ledige sygeplejerskestillinger. Hvert andet forsøg på at ansatte en sygeplejerske mislykkes, fremgår det således af ny rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

En kommission skal undersøge piger og kvinders frihed og rettigheder. Det oplyser statsminister Mette Frederiksen i sin åbningstale, hvor statsministeren understreger, at ingen kvinder i danmark skal leve med vold og social kontrol. Og de skal have frihed til selv at vælge sin ægtefælle, ret til at arbejde og bestemme over sin indtægt.

S-regeringen sætte farten ned. Der skal være mere tid til at forberede de enkelte love. Derfor er regeringens lovprogram mindre i år end normalt. Og så kan du brevstemme til kommunal- og regionsvalget i næste måned fra i dag tirsdag.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.   

 

Hvert andet forsøg på at ansætte en sygeplejerske mislykkes

Næsten hvert andet forsøg på at ansætte en sygeplejerske mislykkes.

Det viser en ny rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som har gjort op, hvor mange forgæves stillingsopslag, der var i perioden december 2020 til april 2021. Det vil altså sige, at der er tale om en periode, fra før sygeplejerskerne gik i strejke.

Rapporten viser, at der i løbet af de fem måneder var 3.450 tilfælde, og hvor det enten ikke lykkedes at finde en sygeplejerske med alle de ønskede kvalifikationer, eller slet ikke lykkedes at besætte stillingen.

Det skriver DR Nyheder.

Det svarer til 47 procent af stillingsopslagene.

For to år siden var det kun cirka i en fjerdedel af tilfældene, 23 procent, at et stillingsopslag på en sygeplejerske ikke førte til ansættelse. På det resterende arbejdsmarked er det også blevet vanskeligere at skaffe arbejdskraft. Her er andelen af forgæves jobopslag steget fra 21 til 31 procent de seneste to år.

Men det kommer bag på arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet Thomas Bredgaard, at det er blevet så vanskeligt at ansætte sygeplejersker.

“Vi har jo hørt under sygeplejerskekonflikten, at der er rekrutteringsudfordringer, men at de er så store og faktisk er blandt de faggrupper, som har størst problemer, det er overraskende,” siger han.

STAR-undersøgelsen kommer ikke bag på formanden for Dansk Sygepelejeråd, Grete Christensen:

“Tallene bekræfter, det vi oplever. Hvis det var i den private sektor, ville det betyde, at lønnen ville stige, fordi man ville sørge for at betale mere til de sygeplejersker, man så ansætter”, skriver hun på Twitter.

placeholder

 

Kommission skal undersøge piger og kvinders frihed og rettigheder

Regeringen vil nedsætte en kommission, der skal undersøge piger og kvinders frihed og rettigheder.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen er det nemlig ikke kun Taliban-bevægelsen i Afghanistan, der brutalt undertrykker kvinders helt grundlæggende rettigheder.

Det sker også i Danmark, fastslår hun.

“I nogle religiøse miljøer og i nogle indvandrermiljøer kæmper mange piger og kvinder for friheden til at leve det liv, de gerne vil leve. Jeg synes, de kæmper for meget alene,” siger Mette Frederiksen i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag.

Mette Frederiksen understreger, at enhver pige og kvinde i Danmark skal kunne leve uden vold, social kontrol og i frihed til selv at vælge sin ægtefælle. Samme frihedsret skal omfatte retten til at arbejde og retten til at have sin egen indtægt, tilføjer hun.

 

Regeringen sætter tempoet ned: Fremsætter færre love

Det går for hurtigt på Christiansborg. Derfor sætter regeringen hastigheden lidt ned og fremsætter færre love end normalt:

“Regeringen vil fremlægge et lovprogram for det nye folketingsår, som er mindre omfattende end normalt. Mindre forhastet lovgivning. Hellere færre og til gengæld bedre gennemarbejdede forslag,” siger statsminister Mette Frederiksen i sin åbningstale i Folketinget tirsdag.

“Vi vil prioritere gennemførelsen af lovgivningen på en langt mere synlig måde. En god aftaletekst indeholder i dag afsnit om lovgivningsproces, om økonomi. Der bør også være et afsnit om, hvordan aftalen føres ud i livet. Implementeres. Kommer til at virke for borgere og virksomheder, siger Mette Frederiksen.

 

Nu kan du brevstemme til kommunal- og regionalvalget den 16. november

Den 16. november 2021 er der valg til kommuner og regioner i Danmark.

Men allerede fra tirsdag kan du brevstemme.

Du kan brevstemme fra i dag og indtil fredag den 12. november 2021 kl. 16.00.

Det oplyser Indenrigs- og Boligministeriet.

Fakta: Sådan brevstemmer du

  • Du kan brevstemme i en hvilken som helst kommune og ikke blot i den kommune, hvor du bor.

  • Du kan for eksempel møde op på et borgerservicecenter og brevstemme. Nogle kommuner giver også mulighed for at brevstemme på biblioteker eller andre steder. Kontakt kommunen eller gå ind på kommunens hjemmeside for at se, hvor du kan brevstemme, og hvad åbningstiderne er.

  • Du skal huske at medbringe legitimation, f.eks. kørekort, pas eller sundhedskort, når du møder op for at brevstemme.

  • På brevstemmestederne er der oversigter over, hvem der stiller op (kandidatlister, navne på kandidaterne og indgåede liste- og valgforbund).

  • Hvis du har brevstemt, kan du ikke stemme på valgdagen. Men du kan godt brevstemme igen inden for fristen – den nyeste stemme tæller.

  • Kommunerne har indgået en aftale med PostNord, som skal sikre, at alle brevstemmer mellem kommunerne når frem til det rette valgsted til tiden.

  • Man har siden den 16. august 2021 kunnet brevstemme i udlandet, f.eks. på ambassader og konsulater.

  • Fra den 26. oktober 2021 kan man også brevstemme på sygehuse, på plejehjem og i fængsler m.v., hvis man opholder sig dér.


 

Rumænere udnyttes på kina-restauranter

På sushibarer og kinesiske restauranter landet over arbejder rumænske ansatte i op til 12 timer om dagen seks-syv dage om ugen til en timeløn på mellem 20 og 30 kroner i timen.

Det skriver Fagbladet 3F, der har talt med 15 rumænere fordelt på 15 kinesiske restauranter og sushirestauranter over hele Danmark.

En af dem er Sebi Scuratoschi. Indtil starten af september arbejdede han for en kinesisk buffetrestaurant i Aalborg, Restaurant Sanya.

Her måtte han arbejde i 10-12 timer om dagen til en timeløn på 27 kroner. Kun to dage om måneden havde Sebi Scuratoschi og hans to andre rumænske kollegaer fri.

Vi arbejdede sort og fik ikke de penge, vi var blevet lovet. Vi blev behandlet som slaver, siger Sebi Scuratoschitil Fagbladet 3F..

Lønsedler og bankkonto var der intet af. Pengene faldt kontant, fortæller han.

Flere andre rumænske kokke, køkkenhjælpere og opvaskere fortæller til Fagbladet 3F, hvordan de også må knokle for de kinesiske ejere til en løn på 20-30 kroner i timen.

Flere af landets politikredse bekræfter over for Fagbladet 3F, at de ser rumænske ansatte på sushibarer og kinesiske restauranter, når de er ude på kontrol.

Fagbladet 3F har tidligere afsløret, hvordan kinesiske kokke og deres ægtefæller bliver ansat ulovligt i danske sushirestauranter, hvor de bliver underbetalt og snydt i forhold til reglerne i dansk udlændingelovgivning.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så må vi have nogle philipinere og thaier til Danmark...

Afhensyn til de mange working poor i DK må vi vedtage en minimum timeløn så 3F kan få erstatninger til disse arbejdere. Der bør indføres konfiskation af værktøj/udstyrer fra virksomhederne, lukning af de udlejede lokaler i 3 måneder hvis man har har "sorte" ansætter samtfrt lejde til disse working poor.

Annonce