Annonce

Støt fælleseje i stedet for arvinger

Regeringen vil bruge en milliard på at sænke skatten for arvinger til virksomheder. I stedet burde den skabe bedre vilkår for fonds- og fælleseje. Det vil skabe et bedre samspil mellem erhvervsliv og samfund
Skatteminister Karsten Lauritzen har foreslået at sænke arveafgiften for familieejede virksomheder, og erklæret at deres mål er helt at fjerne den. Når virksomheder går i arv mellem generationer, skal der i dag betales 15 procent i skat. Beløbet kan man vælge at betale løbende over 15 år.

Mere bitter er den pille heller ikke, og intet tyder på, at der er en flugt ud af landet. Alligevel hævder regeringen, at afgiften dræner virksomhederne for kapital.

Dansk Folkeparti er hverken et arbejderparti eller er parti for almindelige mennesker.

Regeringen vil skabe en omvendt progressivitet i skatten, hvor de rigeste betaler mindre end de fattigste. Alle vi andre skal stadig betale 15 procent. I mine øjne et afsindigt nybrud, der afslører, at Dansk Folkeparti, der lægger stemmer til, absolut ikke er hverken et arbejderparti eller er parti for almindelige mennesker.

Fondseje har flere fordele end familieeje
I stedet kunne man indføre en bagatelgrænse. Den kan være på for eksempel 750.000 kroner eller en million. Så kan man beskatte alt over det med 15 procent, og formuer over 10 millioner med 20 eller 25 procent. Det ville forsimple systemet og være med til at skabe et mere fair samfund, hvor vindere og tabere ikke bliver fordelt fra fødslen.

Hvad er det vigtige for Danmark? Det er, at virksomhederne bliver i Danmark, at de vokser sig store og klarer sig godt.

Er det noget der tyder på at familieje er den bedste ejerform for samfundet at fremme? Nej.

Fondseje har vist sig at have flere fordele, blandt andet et langsigtet fokus og tilknytning til Danmark. På samme måde er der noget, der tyder på, at virksomheder med et element af fælleseje, eksempelvis med en væsentlig medarbejderejerandel, er mere resiliente. De investerer simpelthen bedre og har en klogere risikoadfærd. Det er forskningsmæssigt underbelyst, men det er indikationen fra udenlandske studier.

Fælleseje for samfundets bedste
Virksomheder med fælleseje har friheden til ikke at prioritere at skabe den størst mulige profit på kortest mulig tid. Derfor kan de tillade sig at tage anderledes hensyn, måske ligefrem også til ting som miljø og lokalsamfundet.

En andelsejet virksomhed som Arla har et større miljøfokus end alle andre

Det er interessant at se, hvordan en andelsejet virksomhed som Arla har et større miljøfokus end stort set alle andre fødevarevirksomheder – har det noget at gøre med, at virksomheden er andelsejet?

Ejet af landmænd

Vi burde interessere os mere for andelsvirksomheder, kooperativer, medlems- og medarbejdermedeje. Nogle af de største og bedste virksomheder i Danmark er baseret på fællesskaber, der kan agere langsigtet og mere holistisk end rent investor- eller familieejede virksomheder.

Arvinger har allerede i dag favorable vilkår.

Vi bør have en arvelovgivning, der hænger sammen med en oplyst erhvervspolitik. Og som ikke bare øger de fordele, som nogen har ved fødslen, og vil få uligheden til at stige.

 
Kristian Weise er direktør i tænketanken Cevea.
‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.
 

 

 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet