Annonce

Straf for straffens skyld kendetegner ikke et velfærdssamfund

Justitsministerens forslag, om at førstegangskriminelle oftere skal idømmes samfundstjeneste, er ikke populært på højrefløjen. Straf er en del af velfærdssamfundet, siger Peter Skaarup (DF). Retsordfører Trine Bramsen (S) mener, at DF har misforstået, hvad en velfærdsstat er.
”Siden indførelsen af muligheden for at afsone sin straf med fodlænke, er det her det mest visionære forslag på kriminalforsorgens område. Det vil være et væsentligt bidrag til at holde folk ude af fornyet kriminalitet.”

Sådan sagde formand for Kriminalforsorgsforeningen John Hatting, oven på justitsminister Mette Frederiksens forslag om at øge brugen af samfundstjeneste over for førstegangskriminelle. Han var begejstret.

Konservative og særligt Dansk Folkeparti havde nu svært ved at se det gode i forslaget:

”Vi skal først og fremmest bruge fængselsstraf, fordi det er, hvad ofrene forventer, når man er blevet slået og sparket af et andet menneske. Men her siger regeringen, at nu kan vi godt bruge samfundstjeneste til at straffe folk, der har begået vold. Der hopper kæden af,” sagde Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti til DR Nyheder.

Men det er et forkert, siger socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen:

”De borgerlige vil utrolig gerne tegne et billede af, at det er grove voldsmænd, som med det her forslag vil kunne arbejde i en børnehave frem for at afsone i et fængsel. Men har man begået personfarlig kriminalitet, så vil man typisk ikke kunne afsone med samfundstjeneste,” siger hun til Netavisen Pio.

Trine Bramsen fremhæver samtidig Straffelovrådets betænkning, som blev fremlagt i juni 2014. Heri slog man fast, at ”samfundstjeneste er en velegnet og passende straf i mange sager om simpel vold”. Derudover har en rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor vist, at risikoen for at begå ny kriminalitet falder med 15 procent, hvis man får en dom til samfundstjeneste i stedet for ubetinget fængsel.

”For mig som socialdemokrat handler det om, at vi skal undgå unge kriminelle ved at forebygge, og begår man så kriminalitet alligevel, så skal man hurtigst muligt ud igen. Første gang må ikke blive starten på en kriminel karriere.”

Trine Bramsen finder det problematisk, at de borgerlige forsøger at gøre fængselstraf til den eneste målestok, når det handler om, hvordan vi behandler de kriminelle i samfundet. Hun vil hellere tale om, hvad der virker, og ønsker et meget større fokus på forebyggelse.

”Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup har sagt til DR Nyheder, at »når vi straffer er det med hensyn til offeret. Det er en del af vores velfærdssamfund.« Er du enig?”

”Der skal ikke være tvivl om, at begår man kriminalitet, så skal der være en konsekvens, men i et velfærdssamfund skal man ikke straffe for straffens skyld, man skal straffe for at få folk ud af kriminalitet. Jeg forstår ikke, hvorfor Peter Skaarup vil turnere med det argument. For det er en del af vores velfærdssamfund, at vi forebygger, og begår man kriminalitet, så er det velfærdssamfundets opgave at forhindre, at man gør det igen. Og der mener jeg ikke, at man længere straffe er vejen frem,” siger Trine Bramsen.


Flere artikler om emnet