Annonce

Stram Kurs får rødt kort: Udelukkes fra at indsamle vælgererklæringer

Stram Kurs har snydt ved at bruge samme e-mailadresse 56 gange, konkluderer Valgnævnet. En ”løgnagtig beskyldning”, mener Paludan og vil nu starte søsterparti.
Partiet Stram Kurs er udelukket fra at indsamle vælgererklæringer i de næste to og et halvt år.

Det fremgår af en afgørelse fra Valgnævnet, der mener, at Stram Kurs har snydt med vælgererklæringerne:

”Valgnævnet har den 30. marts 2020 givet partiet Stram Kurs et såkaldt rødt kort, dvs. at nævnet har truffet afgørelse om at udelukke partiet Stram Kurs fra fortsat at indsamle vælgererklæringer og at annullere Stram Kurs’ indsamling af vælgererklæringer til brug for indgivelse af anmeldelse som opstillingsberettiget parti til valg til Folketinget og valg til Europa-Parlamentet.”

Det er en grundløs og løgnagtig beskyldning

Det røde kort betyder, at Stram Kurs hverken digitalt eller i papirform kan indsamle vælgererklæringer i den periode, hvor partinavnet er godkendt som navnet på et nyt parti til folketingsvalg og europaparlamentsvalg.

Fra gult til rødt kort

I september sidste år – altså inden Folketingets officielle åbning den første tirsdag i oktober – anmodede social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) om at få hastebehandlet et lovforslag om nye regler for indsamling af vælgererklæringer.

Senere samme måned – helt præcist den 23. september 2019 – godkendte Valgnævnt Stram Kurs’ partinavn for en treårig periode. Derefter kunne partiet påbegynde en ny indsamling af vælgererklæringer tre år frem, dvs. til og med den 23. september 2022.

Det betyder, at Stram Kurs ikke kan indsamle vælgererklæringer til og med den 23. september 2022

Men i december 2019 besluttede Valgnævnet at give Stram Kurs et ”gult kort”, forstået som en midlertidig udelukkelse fra fortsat at indsamle vælgererklæringer til både folketingsvalg og EP-valg.

Nu er det det gule kort så blevet vekslet til et rødt kort. Det betyder, at Stram Kurs ikke kan indsamle vælgererklæringer til og med den 23. september 2022.

Afgørelsen betyder også, at partiets igangværende indsamling af vælgererklæringer vil blive annulleret i vælgererklæringssystemet.

Paludan: En grov krænkelse af demokratiet

I Stram Kurs’ høringssvar kalder partileder Rasmus Paludan beskyldningerne for en ”grov krænkelse af demokratiet”. Han skriver endvidere, at han hverken har tillid til myndighederne, regeringen eller Folketinget.

Min tillid til myndighederne er på nulpunktet

”Det er en grundløs og løgnagtig beskyldning, men jeg må ærligt indrømme, at min tillid til myndighederne efterhånden er på nulpunktet. Regeringen og Folketinget har tænkt sig med ethvert middel, lovligt og ulovligt, at forhindre Stram Kurs i at blive opstillingsberettiget igen.”

Samme e-mailadresse optræder 56 gange

Ifølge Valgnævnet har Stram Kurs brudt reglerne på to måder.

Den ene måde er, at Stram Kurs har brugt e-mailadresser dobbelt så at sige. De e-mailadresser, der blev indsamlet til at blive opstillet til folketingsvalget, har partiet nemlig også brugt til at søge opstilling til Europa-Parlamentet i 2024.

”Valgnævnet [kan] konstatere, at Stram Kurs den 4. og 5. december 2019 har indlæst i alt ca. 55.000 e-mailadresser til hver valgtype i vælgererklæringssystemet, dvs. ca. 55.000 e-mailadresser til folketingsvalg og ca. 55.000 e-mailadresser til Europa-Parlamentsvalg, i alt ca. 110.000 e-mailadresser.”

Problemet er bare, at de vælgere, der har givet deres e-mailadresse, kun har givet bemyndigelse til at støtte en opstilling til folketingsvalg.

I mere end 9.000 tilfælde er den samme e-mailadresse indlæst mere end én gang

Den anden måde er, at Stram Kurs har skrevet en række mailadresser ind i valgsystemet flere gange.

”Ud af de ca. 55.000 e-mailadresser, der er indlæst til hver valgtype, er kun ca. 40.000 unikke. I mere end 9.000 tilfælde er den samme e-mailadresse indlæst mere end én gang til hver valgtype. Heraf er ca. 3.200 indlæst mere end 2 gange og 730 mere end 5 gange til hver valgtype. Én e-mailadresse er indlæst 56 gange til hver valgtype,” fremgår det af Valgnævnets afgørelse.

Paludan vil oprette søsterparti

Rasmus Paludan oplyser nu, at han vil oprette et søsterparti, der skal indsamle vælgererklæringer og videreføre den politik, som Stram Kurs står for, skriver Ritzau.

Paludan beskræfter det også selv i et opslag fra sin Facebook-side:

placeholder

 

Ved folketingsvalget i juni fik Stram Kurs 1,8 procent af stemmerne og var dermed lige under spærregrænsen på 2 procent.

Skulle statsminister Mette Frederiksen mod forventning finde på at trykke på valgknappen og udskrive folketingsvalg i nær fremtid, er Stram Kurs dog fortsat opstillingsberettiget frem til den 27. oktober 2020.

 

Hvad er Valgnævnet?

 Valgnævnet er et uafhængigt organ, der træffer afgørelser i visse sager om optagelse på valglisten til folketingsvalg, europaparlamentsvalg og folkeafstemninger.

Valgnævnet behandler også ansøgninger om godkendelse af partinavne på nye partier, der ønsker at deltage i folketingsvalg eller europaparlamentsvalg.

Valgnævnet er uafhængigt af den politiske proces og kan ikke modtage instruktion fra regeringen eller Folketinget.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet