Annonce

Manglende tolerance får stressramte ned med nakken

En ny undersøgelse viser, at der er manglende forståelse over for kolleger, der går ned med stress. Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører kalder til handling.
Avisen.dk kunne mandag d. 6.1.2012 berette, at der i stigende grad er manglende tolerance over for stressramte på de danske arbejdspladser.

Samtidig med at man bliver ramt af noget, man ikke forstår, skal man også føle, at de andre kollegaer synes man er et skvat. Det er det noget, som kan få mange godt og grundigt ned med nakken.

En ny undersøgelse fra Bispebjerg Hospital viser således, at danskere bliver irriterede på kollegaer, der melder sig syge på grund af stress. Mens der er stor forståelse for fysiske skavanker, bliver stressramte ofte mødt med irritation. Især fordi sygemeldingen betyder en større arbejdsbyrde for kollegerne, der ikke forstår, hvorfor den stressramte ikke bare ’kan tage sig sammen’.

De dystre resultater fra den nye undersøgelse vækker genklang på Christiansborg: ”Som gammel tillidsmand ved jeg, at den lille forståelse og manglende solidaritet over for en kollega skyldes manglende kendskab til psykiske lidelser. De fleste tror, at dette altid sker for naboen, for ham der ikke er så stærk og aldrig for én selv. Men flere og flere også på en almindelig arbejdsplads oplever at blive ramt”, udtaler Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen til Netavisen Pio.

Han mener samtidig, at de stressramtes situation kun bliver værre af den manglende tolerance: ”Samtidig med at man bliver ramt af noget, man ikke forstår, skal man også føle, at de andre kollegaer synes man er et skvat. Det er det noget, som kan få mange godt og grundigt ned med nakken”, uddyber han.

Derfor opfordrer arbejdsmarkedsordføreren arbejdspladserne til at gøre noget ved problemerne: ”På det faglige niveau skal tillidsmanden og arbejdsgiveren tage dette alvorligt, lægge en strategi for at forebygge mod stress og skrive det ind i APV’en (arbejdspladsvurderingen, red.). Samtidig skal tillidsmanden tage en god informativ snak med sine kollegaer, så de bedre ville kunne acceptere det og hjælpe en kollega som bliver ramt”.

Dog mener Leif Lahn ikke blot, at problemet løses på arbejdspladserne alene, men også gennem en politisk indsats: ”På det politiske niveau har vi taget dette meget alvorligt ved at skrive det ind i et af vores nye mål omkring Forebyggelsesfonden. Her foreslår vi, at der skal laves forebyggelsespakker, som kan bruges i de forskellige brancher - og som allerede har hjulpet mange”, siger han afslutningsvist.


Flere artikler om emnet