Annonce

Strid mellem pilotfagforeninger og opbakning til plan mod kvindedrab

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Der er kold luft mellem to selvstændige pilotfagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation. Og så er der gode udsigter til, at ligestillingsminister Trine Bramsen (S) kan få Folketingets opbakning til en handleplan mod partnervold og drab på kvinder.

Det er, hvad vi har udvalgt til dig i dagens nyhedsoverblik "Aktuelt" her fra Netavisen Pio.

God læselyst.

 

SAS-krise puster til strid mellem to pilotforeninger

To pilotfagforeninger, som begge er medlem af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), er røget i totterne på hinanden, efter at Dansk Pilotforening, der hører under Metal Luftfart, har varslet strejke mod det i forvejen kriseramte SAS.

Truslen om konflikt puster samtidig til en intern konflikt i fagbevægelsen hvor Dansk Pilotforening (DP) konkurrerer med Flyvebranchens Personale Union (FPU) om at organisere danske piloter – i blandt andet SAS.

I FPU, der udover piloter også organiserer kabinepersonale, er man rasende over DP’s konfliktvarsel, som man mener, er direkte rettet mod FPUs eksisterende overenskomster med SAS-datterselskaberne SAS Connect og SAS Link.

“Det er klart, at når de varsler en konflikt, hvor hovedårsagen er et opgør med vores overenskomst, så må vi råbe højt,” siger næstformand i Flyvebranchens Personaleunion Anders Mark Jensen til A4Overenskomst.

Også Berlingske Tidende skriver om grænsestriden mellem de to FH-organisationer.

 

Bred opbakning til indsats mod kvindedrab

Der er ifølge Politiken bred opbakning i Folketinget til et forslag fra ligestillingsminister Trine Bramsen (S) om at lempe udlændingereglerne for at forhindre kvindedrab.

Ministerens ide om en særlig handleplan blev lanceret tilbage i april under et besøg på det københavnske kvindekrisecenter Danner.

”Fælles for de voldsramte kvinder er, at vi svigter dem. Som samfund har vi desværre i alt for vid udstrækning lukket øjnene for volden. Vi har bildt os selv og hinanden ind, at vold i parforholdet er noget, der hører privatlivet til,” lød det dengang fra Trine Bramsen.

Ifølge ministeren udsættes omkring 38.000 kvinder hvert år for fysisk vold fra en partner.

”Men vi skal have gjort op med volden som noget, der er privat, og som man ikke blander sig i. Vold kan aldrig accepteres. Slet ikke når vi ved, at den i de værste tilfælde kan accelerere og ende med drab,” siger Trine Bramsen.

 

Regeringen vil femdoble strømproduktion fra havvindmøller

Den danske produktion af havvind skal udbygges til en femdobling af det nuværende niveau i 2030.

Det skriver TV 2.

I et nyt udspil lægger regeringen op til, at den danske havvindskapacitet skal udbygges til at kunne producere yderligere fire gigawatt strøm i 2030.

Samlet skal det sikre en femdobling af den nuværende udvinding af havenergi, fremgår det af udspillet.

"Danmark skal have langt mere havvind, end vi har i dag. Det skal vi, fordi vi skal blive frie af Putins gas," siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S).

Bliver udspillet omsat til virkelighed, svarer det ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til, at der i 2030 produceres havstrøm nok til at kunne forsyne 15 millioner europæiske husstande.

 

Mænd dominerer debatspalterne

Der er lang vej til ligestilling i avisernes debatspalter. Derfor opfordrer tænketanken Cevea til, at aviserne gør mere for at fremme kvinder i debatten.

”Når kvinder og andre grupper er underrepræsenterede i debatten, så risikerer vi, at det demokratiske kompas peger i den forkerte retning,” hedder det in en undersøgelse, som Cevea har gennemført.

Ifølge undersøgelsen er kun 31 procent af debatindlæggene i de store dagblade forfattet af kvinder. For hver kvinde i debatten er der altså to mænd.

Kønsbalancen er skæv i alle de store dagblade, men værst står det til i Ekstra Bladet og Weekendavisen, hvor kvindeandelen ligger på 21 pct. og 29 pct. Bedst ser det ud i Information, hvor 44 pct. af debatindlæggene er skrevet af kvinder.

Kønsubalancen er størst blandt de langt uddannede. Blandt akademikere og andre med videregående uddannelser, herunder især journalister, er der langt flere mænd i debatten end deres andel i disse uddannelsesgrupper tilsiger. Blandt ufaglærte og faglærte, som i øvrigt ikke skriver mange debatindlæg, er kønsbalancen til gengæld fin: Andelen af debatindlæg skrevet af kvinder svarer til kvindeandelen blandt faglærte og ufaglærte.

DF-ordfører genopstiller ikke

Efter mere end ti år i Folketinget har Dansk Folkepartis Mette Hjermind Dencker meddelt, at hun ikke genopstiller ved næste folketingsvalg

Det fremgår af et længere opslag på Facebook.

Mette Hjermind Dencker blev valgt ind i Folketinget i 2011. Ved det seneste folketingsvalg var hun opstillet i Skanderborg-kredsen.

Så sent som i marts i år overtog hun i forlængelse af den interne uro i partiet posterne som ordfører for fødevare- og landbrug.

Hun vil nu fortsætte sin karriere i det private erhvervsliv.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet