Succes-barometer: En Per Stig eller en Elbæk valgfest?

Helt crazy eller helt i kulkælderen. Netavisen Pio har lavet et barometer der kan fastsætte valgets tabere og vindere i løbet af valgnatten.
Kommunal- og regionsvalget følges tæt af partierne på Christiansborg, hvor man allerede forsøger at finde på måder hvorpå man kan udlægge ens eget valgresultat som den største sejr siden EM-triumfen i 1992 og tilsvarende kan få modstandernes fremgang til at være det stik modsatte.

Det handler om de reelle forventninger, de officielle forventninger og så om det endelig resultatet. For at kunne forstå og fortolke, hvor godt et resultatet de forskellige partier får på valgnatten, så har Netavisen Pio lavet en lille skala, med tre trin, som måler hvor vild eller ej partiernes valgfester forløber.

De tre trin på skalaen er:

Uffe Elbæk-aften: ’Helt Crazy’
Nogen husker måske Uffe Elbæks reaktion ”Det er helt crazy” på valgaftenen i 2015. Sådan en aften får man kun, hvis alle tingene går ens vej.

Helle Thorning-aften: ’Vi gjorde det’
På valgaftenen i 2011 kunne den daværende socialdemokratiske partiformand Helle Thorning bekendtgøre at ”Vi gjorde det”. Og ja, Socialdemokraterne vandt rigtig nok valget, men det var med skindet på næsen og med lodder og trisser. Det er sådan en aften man får, når det går som man forventede – eller lidt dårligere.

Per Stig Møller: ’Dårlig aften’
Der er dårlige valgaftenen og så er der sådan en valgaften, som den daværende konservative partileder Per Stig Møller havde ved folketingsvalget i 1998. En rigtig dårlig aften, hvor partiet nedsmeltede og undervejs skulle Per Stig Møller forholde sig til om han overhovedet selv var blevet genvalgt til folketinget. Det blev han – på et tillægsmandat. Kort efter blev han afløst af Bendt Bendtsen som partiformand.

Kort sagt en rigtig dårlig aften

Vi har vurderet alle partier på vores Elbæk-Thorning-Møller skala og nedenfor kan du følge, hvad skal til for at hvert enkelt parti slår ud enten til den ene eller den anden side.

Socialdemokratiet
Socialdemokraterne har sat næsen op efter et godt kommunalvalg og alt andet end fremgang vil være en skuffelse. Officielt hedder ambitionen flere borgmesterposter og genvalg i de fire store byer (København, Aarhus, Aalborg og Odense), men spørger man socialdemokraterne både centralt og ude i landets, så skal der mere fremgang til og partiet skal gerne have flere borgmesterposter end Venstre.

Elbæk-aften
Hvis det skal være helt craaazy det her, så skal Socialdemokratiet gå frem på landsplan og i løbet af natten står det klart, at man netto har vundet 10+ borgmesterposter og man bliver klart det største borgmesterparti. Udover genvalg i de fire store, kan

Det er blandt andet steder som Struer, Mariagerfjord, Thisted, Syddjurs, Nyborg, Kerteminde, Holbæk, Vordingborg, Halsnæs, Hillerød og Helsingør.

En sejr til Heino Knudsen i Region Sjælland vil også pynte.

Thorning-aften
Socialdemokraterne kommer igennem aftenen hvor man holder valgresultatet fra sidst, men med hjælp for de røde partier kommer man ud med et plus på mellem 0 og 8 borgmesterposter.

Mens man vinder nogle af de førnævnte, så er der også risiko for at tabe kommuner som Lejre, Ærø, Samsø og Faxe. Og så er der også en fagborgmesterpost i København på vippen.

Socialdemokratiet skal desuden fastholde regionsformandsposten i Region Midt.

Per Stig-aften
Det bliver ikke en god aften for socialdemokraterne, hvis valget ikke giver fremgang. Rigtigt trist bliver det selvfølgelig hvis man taber en eller flere af de store byer, ikke mindst København.

Kommuner der desuden kommer i farezonen, hvis valgvinden blæser imod Socialdemokratiet er kommuner som Fredensborg, Hvidovre, Hjørring, Norddjurs og Frederikshavn.


Venstre
Venstre har igennem hele valgkampen forsøgt at tale partiets målsætning så langt ned under gulvbrædderne, at det nærmest kun kan blive udlagt som en sejr, hvis nogen overhovedet stemmer på dem.

En af de kommuner som Venstre bør vinde er Viborg, hvor Ulrik Wilbek stiller op. Venstre har desuden gode muligheder for at vinde kommuner som Lejre, Hillerød, Køge og Fredensborg.

Elbæk-aften
Venstre holder valgresultatet fra sidst, men bakket op af de andre blå partier formår man alligevel at hive et par konstitueringssejre i hus, så resultatet ender omkring 50 borgmesterposter. En sejr i Region Midt ville også lune på en kold aften.

Thorning-aften
Der bliver tørret sved af panden, hvis Venstre som ventet går tilbage i antallet af byrådsmedlemmer og borgmesterposter, men formår alligevel at fastholde positionen, som det parti med flest borgmesterposter.

Partiet undgår desuden en total nedsmeltning i København, hvor man forbliver det største borgerlige parti.

Per Stig-aften
Det bliver en rigtig dårlig aften for Lars Løkke, hvis partiet udover at gå tilbage også får færre borgmesterposter end Socialdemokratiet.

Rigtigt ærgerligt bliver det hvis man taber steder som Ringkøbing-Skjern, Mariagerfjord, Syddjurs og en række af de kommuner på Sjælland som er i spil. .


Konservative

De konservative har masser af selvtillid, efter at de har stabiliseret sig omkring 5 procent i meningsmålingerne på landsplan. Man fik 13 borgmesterposter sidst og forventningen er nogenlunde det samme.

Konservative kommuner som Viborg og Hillerød hænger begge i en tynd tråd, men omvendt har de konservative altid muligheden for at præsentere sig selv som det mindste af to onder, når S og V kæmper om magten. Det kan give muligheder steder som for eksempel Holbæk, Egedal og Dragør.

Elbæk-aften
Der bliver masser af fest, hvis partiet får fremgang og fremgangen konverteres til et par borgmesterposter. Det kunne være i Holbæk, på Samsø eller Ærø eller i nogle af kommunerne i Nordvestjylland. Eksempelvis Thisted og Struer.

Thorning-aften
De konservative holder valgresultatet og ender ud med omkring et dusin borgmesterposter. Selv om man taber et par stykker, så kan man glæde sig over at partiet består fire år mere som en kommunal styrke, hvilket i sig selv er mere end de fleste prognoser tilsiger.

Per Stig-aften
Om landsresultatet går op eller ned betyder ikke så meget, men der bliver rigtig, rigtig stille i de konservative festlokaler, hvis partiet taber magten på Frederiksberg efter 108 års styre. Den vil gøre av, av!

 

Dansk Folkeparti
Forventninger hos Dansk Folkeparti er også fremgang og ikke mindst borgmesterposter, efter at partiet fik et fremragende folketingsvalg i 2015 og i landsmålingerne ligger kontinuerligt over 15 procent. De har længe drømt om det kommunale gennembrud.

Partiet har lagt billet ind på borgmesterposten i Guldborgsund, men der er også muligheder steder som Tårnby, Greve, Hvidovre, Assens. Udfordringen fra Dansk Folkeparti er mange steder, at det vil kræve en konstituering med de røde partier. Noget som ikke alle DF’ere er lige trygge ved.

Elbæk-aften
Der vil blive sendt ekstra stykker med grisesteg rundt, hvis Dansk Folkeparti formår at tage flere end to borgmesterposter. Rene Christensen bliver borgmester i Guldborgsund og Jens Henrik Thulesen Dahl tager Assens.

Thorning-aften
Forventningerne er, at Dansk Folkeparti vinder Guldborgsund og hvis de gør det, så kan de umiddelbart udråbe valget som en sejr for dem. Men inderst inde vil de være skuffede, for de håber på mere.

Per Stig-aften
Der bliver ikke meget fest hos Dansk Folkeparti, hvis den forventede fremgang og borgmesterposterne udebliver.

 

For de øvrige partier på Christiansborg vil en enkelt borgmesterpost være forskellen på en god og en dårlig aften.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce