Succes på Nørrebro: Andelen af tosprogede elever faldet markant

Nu indskriver danske forældre deres børn i de lokale folkeskoler: - Omlægning af skoledistrikterne og investeringer i skolerne har givet pote
For fem år siden var der massive problemer med folkeskolerne på Nørrebro. Tre af fem folkeskoler havde en andel af to-sprogede elever på mellem 57 og 76 procent. En af skolerne – Nørre Fælled Skole – var lukningstruet. Men nu er udviklingen vendt: Danske forældre indskriver nu igen i stort tal deres børn i alle bydelens fem folkeskoler.

Andelen af tosprogede elever på de fem folkeskolerne er totalt set faldet ganske markant fra 2013/2014 til 2017/2018. På alle de fem folkeskoler på Indre og Ydre Nørrebro ligger andelen af to-sprogede elever nu på under 50 procent.

Det viser dugfriske tal fra Børne- og Ungeforvaltningen i Københavns Kommune.

”Det markante fald i andelen af to-sprogede elever er et resultat af en tostrenget strategi. Vi har blandet skoledistrikterne, samtidig med at vi har investeret i folkeskolerne. Nu kan vi se at indsatsen virker,” siger Jonas Bjørn Jensen (S), medlem af den københavnske Borgerrepræsentation og politisk ordfører, til Netavisen Pio.

Det betyder alt sammen, at danske forældre giver folkeskolen på Nørrebro en chance

”Vi har satset på at tiltrække dygtige skoleledere og dygtige lærere. Nørre Fælled Skole fik f.eks. en meget synlig leder. Skolen er blevet en profilskole med idrætslinje i de ældste klasser. Det betyder alt sammen, at danske forældre giver folkeskolen på Nørrebro en chance. I indskolingen (0. til 3. klasse, red.) er andelen af to-sprogede endnu lavere. Så de næste år vil andelen af to-sprogede elever falde endnu mere på de fem folkeskoler,” siger Jonas Bjørn Jensen.

Tilbage i 2013/2014 var der blot 172 elever indskrevet på Nørre Fælled Skole. Og skolen var meget tæt på at lukke. Nu i 2017/2018 er elevtallet steget til 411 elever.

Datter indskrevet på Blågård
Jonas Bjørn Jensen bor selv på Indre Nørrebro med sin familie og hans barn startede i 0. klasse på Blågård Skole i sommer.
“Da vi fik vores første barn for seks år siden, var jeg bekymret for, at hun skulle starte på vores lokale folkeskole, som ikke havde en sammensætning, der afspejlede Nørrebro. Men med den meget positive udvikling gennem de seneste fem år, så havde vi ikke betænkeligheder ved at indskrive vores datter i Blågård Skole,” siger Jonas Bjørn Jensen.

Forkert medicin
Jonas Bjørn Jensen ærgrer sig over, at regeringens ghetto-pakke ikke lægger op til at investere i folkeskolerne.

”Ghetto-pakken lægger op til, at man bare skal lukke folkeskolerne, hvis eleverne ikke opnår karakterer, der er gode nok. Samtidig med at regeringen år for år giver flere penge til de private skoler. Det er en forkert medicin. Erfaringerne fra Nørrebro viser, at det helt afgørende er at investere i folkeskolerne,” understreger Jonas Bjørn Jensen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce