Svensk oppositionsleder åbner for samarbejde med Sverigesdemokraterne

Oppositionslederen i Sverige åbner op for at lave politik med Sverigesdemokraterne og lukke de svenske højrepopulister ind i den politiske varme. Og sende Stefan Löfven og hans socialdemokrater ud i mørket.
I Sverige meldte oppositionens leder, Moderaternes partiformand, Anna Kinberg Batra, forleden ud, at hun er klar til at lave finanslov med Sverigesdemokraterne og dermed afsætte regeringen.

Partiformanden lægger desuden op til, at man stopper med at have berøringsangst overfor partiet, som også hendes forgænger som partiformand, Frederik Reinfeldt, havde.

”I udvalgsarbejdet og i det daglige arbejde i rigsdagen, har der været en berøringsangst overfor alt fra Sverigesdemokraterna. Jeg mener, at alle partier med må forholde sig til, at vi har et andet politisk landskab nu end vi havde for ti år siden, sagde hun til Dagens Industri.

Hun afviser dog, at Moderaterne vil gå i regering med Sverigesdemokraterne, men at man godt kan forhandle om konkret politik. Herunder finansloven.

Kan ændre politisk landskab
Efter sidste riksdags-valg var der massivt borgerligt flertal, men fordi man valgte ikke at ville samarbejde med Sverigesdemokraterne, kunne socialdemokraten Stefan Löfven alligevel danne en mindretalsregering.

Uanset om Kinberg Batra får held med det eller ej, kan der være tale om et afgørende opbrud i svensk politik. Det kan være små skridt på vejen mod et nyt sammenarbejde på højrefløjen.

For enten betyder det et farvel til Stefan Löfvens socialdemokratiske mindretalsregering og valg før tid eller også kan det betyde en splittelse i den borgerlige lejr, hvor Kinberg Batra sender to af sine støttepartier i armene på Socialdemokraterne.

Og det skaber en meget usikker situation for regeringen, at dens fremtid alene hviler på de to små midterpartier Centerpartiet og Liberalerna. Sammen med Socialdemokraterne og de røde partier, så har de lige præcis 175 mandater, som er det tal der svarer til de berømte 90 mandater i dansk politik.

Löfven: Hun har mistet kompasset
S
amarbejdet med Sverigesdemokraterne, der fik 13 procent af stemmerne, er højst kontroversielt og Stefan Löfven var selv ude og tage afstand fra det. Han kalder udmeldingen for et ”politisk cirkus”.

”Det giver indtryk af et moderat lederskab, der totalt har mistet deres politiske kompas,” sagde han til Aftonbladet.

Statsministeren sagde også, at han noterede sig, at Kinberg Batra ikke havde opbakning fra Centerpartiet og de liberale ”i det der burde kaldes Alliancen”.

Begge de to midterpartier har indtil videre taget afstand for oppositionslederens forslag.

”Jeg vil ikke sende Sverige ud i politisk usikkerhed,” lød det fra Centerpartiets leder Annie Lööf på et pressemøde i følge Dagens Arena.

Og gruppeformanden for de Liberale, Christer Nylander, bakkede ikke op om Moderaternes udmelding som han kalder for ”ulykkeligt”.

Racisterne står på lur
Hos Vänsterpartiet, der er SFs søsterparti, kommenterede den parlamentariske leder Jonas Sjöstedt udmeldingen på Twitter, således:

”AKB (Anna Kinberg Batra, red.) klar til fælde regeringen og tage magten med SDs (Sverigesdemokratene, red,) mandater. Nu afgør Annie Lööf og Jan Björklund om racisterne skal gives magten over Sverige.”

Der skal først forhandles finanslov i efteråret, så lige nu er udmeldingen fra Kinberg Batra blot en mere teoretisk trussel, men også en klar udmelding om, at hun i hvert fald ikke agter at fortsætte med at udelukke Sverigesdemokraterne efter valget.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce