Svenske socialdemokrater klar til at regere med de blå

Forstå svenskernes bogstavleg: S-leder Stefan Löfven vil isolere Sverigedemokraterna. Han er klar til at danne en samlingsregering over midten
Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, melder nu ud, at ”det naturlige er en blokoverskridende regering”, hvis ingen af de to nuværende blokke får flertal ved rigsdagsvalget på søndag.

Når han taler om de to blokke, mener han på den ene side de rød-grønne, som er Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, og på den anden side ’Alliansen’, som er de borgerlige partier Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet og Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna, der står til at få lige under 20 procent af stemmerne, står uden for blokkene.

Stefan Löfven vil således fortsætte med at isolere Sverigedemokraterna, skriver han i et debatindlæg i avisen Dagens Nyheter:

Sverige har brug for en stabil regering med opbakning i Riksdagen, som formår at lede Sverige i en urolig tid. Efter valget bliver der endnu større behov for brede, blokoverskridende samarbejder. Alternativet er at give magt til Sverigedemokraterna, et racistisk parti med nazistiske rødder. Det kommer jeg aldrig til at medvirke til. Hvis ingen af de såkaldte blokke får flertal, er det naturlige en blokoverskridende regering. Vi socialdemokrater kommer ikke til at samarbejde med eller gøre os afhængige af Sverigedemokraterna,” skriver Löfven.

Löfvens forslag om en blokoverskridende regering rammer ned i en diskussion om bogstavkombinationer, som har fyldt den svenske valgkamp i lang tid. Så hvilke kombinationer er egentlig i spil? Hvad er realistiske scenarier? Stefan Löfven har åbnet op for en regering hen over midten, men Netavisen Pio giver her en guide til bogstavlegen i det svenske politiske landskab.

Ingen flertalskonstellationer
Det er helt grundlæggende at forstå, at svensk politik ikke siden 2014 har været regeret af et fast flertal, og de færreste forventer, at det kommer til at ændre sig efter valget på søndag. Ved valget i 2014 blev den rød-grønne blok større end den borgerlige blok ’Alliansen’, men ingen af dem havde opnået flertal, fordi Sverigedemokraterna har været isoleret uden samarbejdspartnere i rigsdagen. ’Alliansen’ accepterede således, at de rød-grønne som største blok fik lov til at danne regering. ”Vælgerne har talt, og de tre rød-grønne partier blev større end Alliansen, og dermed kommer vi til at undlade at stemme,” sagde Anna Kinberg Batra, Moderaternas daværende gruppeformand, om afstemningen i rigsdagen. I enkelte sager har ’Alliansen’ dog stemt sammen med Sverigedemokraterna og dermed bragt regeringen i mindretal.

Her er de mulige regeringskonstellationer
Valgets udfald bliver mudret og kaotisk og vil udløse regeringskrise og langvarige sonderinger, spår de fleste. Derfor er der i princippet et utal af mulige regeringssammensætninger, som fra sag til sag vil søge sine flertal i rigsdagen. Vi giver et overblik over seks af dem:

S-MP-(V): Hvis Alliansens partier fortsat vil lade den største blok regere, og Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet bliver største blok, er det en mulighed, at den nuværende regering fortsætter. I dag er Vänsterpartiet støtteparti, men partiets leder Jonas Sjöstedt har med gode meningsmålinger i ryggen sagt, at han måske kan blive vicestatsminister. Dele af Miljöpartiet kan også have et ønske om at stå uden for en ny regering, da det har tæret på partiet at være lillebror i koalitionen. Meget tyder dog på, at en rød-grøn regering vil være umulig. Moderaternas leder, Ulf Kristersson, er nemlig rede til at tage magten, selvom hans alliance bliver mindre end de rød-grønne.

S-C-L-(MP): Når Stefan Löfven taler om en blokoverskridende regering, tænker han sandsynligvis på et ønske, han selv tidligere har luftet, nemlig en centrumregering bestående af Socialdemokraterna og de to borgerlige midterpartier Centerpartiet og Liberalerna – muligvis flankeret af Miljöpartiet. Det taler dog imod, at Centerpartiets leder Annie Lööf har sagt, at hun ikke vil sidde i en socialdemokratisk ledet regering. Omvendt vil hverken Liberalerna eller Centerpartiet have, at Sverigedemokraterna får indflydelse. Det taler for. Annie Lööf har også leveret hårde angreb mod Sverigedemokraterna og kaldt dem racistiske. Uanset hvad kommer Annie Lööf nok på den ene eller anden måde til at bløde op på principperne.

S-etpartiregering: Det taler imod en sådan regering, at Socialdemokraterna står til et historisk ringe valgresultat på omkring 25 procent af stemmerne, men det kaotiske landskab taler for. En etpartiregering vil kunne manøvrere rundt og skabe forskellige flertal fra sag til sag. Især skræmmer den sidste regeringsperiode med Miljöpartiet, fordi de to partier på især flygtninge- og klimaspørgsmålene har været uenige. (Gennemgangen fortsætter under grafikken)

(Grafik fra pollofpolls.se)

FAKTA: Sådan står partierne i Sverige lige nu
Ifølge sitet pollofpolls.se, der samler og vægter meningsmålinger, ser opbakningen til partierne sådan ud lige nu. Der skal 175 mandater til et flertal. Mandaterne ved valget i 2014 står i parentes:

  • Socialdemokraterna: 25,1 procent / 90 mandater (113)
  • Sverigedemokraterna: 18,6 procent / 67 mandater (49)
  • Moderaterna: 17,1 procent / 61 mandater (84)
  • Vänsterpartiet: 10,0 procent / 36 mandater (21)
  • Centerpartiet: 8,6 procent / 31 mandater (22)
  • Kristdemokraterna: 6,1 procent / 22 mandater (16)
  • Miljöpartiet: 6,0 procent / 21 mandater (25)
  • Liberalerna: 5,9 procent / 21 mandater (19)

I alt 349 mandater

M-etpartiregering: På den anden side af midten finder vi Moderaterna, som også kan tænkes at ville danne en etpartiregering. Partiet står til et elendigt valgresultat, men kræfter i partiet vil presse på for, at partiet tager magten for enhver pris. Prisen kan være en ”dansk model”, hvor Moderaterna i enkelte sager vil være afhængig af Sverigedemokraternas stemmer. Ulf Kristersson har afvist regeringsforhandlinger med Sverigedemokraterna, men har også sagt, at han vil tage magten, selvom de rød-grønne bliver størst – underforstået at han er parat til at lade Sverigedemokraterna tolerere sin regering.

M-KD-(SD): Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, tror ikke på, at hans parti kommer til at sidde i regering efter valget. Men han tror, at hans parti vil få stor indflydelse, siger han. Og det kan netop ske i en konstellation, hvor Moderaterna og det lille kristendemokratiske parti går i regering sammen. Åkesson har selv foreslået en sådan regering, og Kristdemokraterna har åbnet for muligheden for et samarbejde med Sverigedemokraterna. Blandt enkelte socialdemokrater denne mulighed blevet kaldt den ”brune blok”.

M-C-L-KD: De fire borgerlige partier Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna dannede også regering sammen under navnet ”Alliansen” i årene 2006-2014 med den moderate Fredrik Reinfeldt som statsminister. De fire partier kan tænkes at danne regering igen. Sandsynligheden for dette styrkes af, at nuværende statsminister Stefan Löfven i dag tirsdag har erklæret sig parat til at lade Alliansen danne regering og altså ikke stemme imod dem, hvis Alliansen bliver større end den rød-grønne blok. Dermed vil Löfven medvirke til, at Sverigedemokraterna holdes udenfor. ”Men det forudsætter for alle, uanset hvem det er, at man faktisk kan få sin finanslov og sin politik igennem i Sveriges rigsdag,” siger han til nyhedsbureauet TT.

Bookmakerne tror også på et svensk regeringsskifte. De spår, at Socialdemokraterna fortsat vil være største parti, men at det ikke er nok til at sikre partiet statsministerposten. Med odds omkring 1,66 spår de, at Moderaternas leder, Ulf Kristersson, har bedst chancer for at blive statsminister.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce