Svenskere vil med i NATO og partiledere orienteres om Claus Hjort-sag

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til mandagens udgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt, på en dag hvor Sverige officielt har besluttet sig for at søge om medlemskab af NATO.

“Vi vil informere NATO om, at vi ønsker at blive medlem af alliancen. Sverige vil være i en sårbar position i tiden, hvor vores ansøgning er under behandling, lyder det fra den svenske statsminister Magdalena Andersson.

Den svenske beslutning følger Finlands ditto, der søndag meddelte ønsket om at tilslutte sig NATO.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger på et pressemøde mandag eftermiddag, at Danmark vil gøre alt hvad vi kan for at de to lande bliver optaget hurtigst muligt, og at Danmark - sammen med Island og Norge - har besluttet at give Sverige og Finland sikkerhedsforsikringer.

placeholder

 

Claus Hjort-sag “i proces”

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) har i dag indledt orienteringen af lederne af Folketingets partier om den hemmelige tiltale, som Rigsadvokaten ønsker at rejse mod tidligere justitsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Møderne i Justitsministeriet er fortrolige, så partilederne må ikke videregive indholdet til folketingsgrupperne.

Regeringen lægger derefter op til, at de 179 folketingsmedlemmer skal stemme om at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet.

Det kritiserer flere partier i Folketinget, da medlemmerne så skulle stemme uden at kende det konkrete indhold af sagen bl.a. Claus Hjorts partifælle Jakob Ellemann-Jensen (V):

placeholder

Det er ikke alle partier, der har taget imod invitationen. Både Nye Borgerliges Pernille Vermund og Liberal Alliances Alex Vanopslagh har sagt nej tak.

Læs mere her.

 

Sløve domstole får kritik

Justitsministeriet og domstolene får kritik af Statsrevisorerne for ikke at nedbringe sagsbehandlingstiderne ved de danske byretter.

Det skriver Ritzau.

Sidste år tog det den gennemsnitlige almindelige straffesag 196,5 dage om at blive behandlet

De lange behandlingstider har i nogle tilfælde ført til, at dømte har fået strafrabat. Det har negative konsekvenser for borgernes retsfølelse, skriver Statsrevisorerne i deres beretning.

placeholder

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) erkender blankt, at der går for lang tid ved byretterne. Han siger til Ritzau, at han nu vil drøfte med Folketingets partier, om der skal tilføres yderligere penge for at nedbringe sagsbehandlingstiderne.

Læs Statsrevisorernes kritik her.

 

Kommunerne vil flytte 10. klasse væk fra folkeskolen

10. klasse skal væk fra folkeskolen og i stedet høre til hos ungdomsuddannelserne.

Det foreslår Kommunernes Landsforening, KL, som med sit forslag vil give 10. klasse en ny rolle som starten på en ungdomsuddannelse frem for afslutningen på folkeskolen.

Baggrunden er, at 45.000 unge ikke kommer videre til uddannelse eller job, efter de har forladt folkeskolen:

”Vi har et stort ansvar – både menneskeligt og samfundsøkonomisk – for at få skabt nogle rammer omkring de unge, der gør, at de kan lykkes i livet. Bag mange af de 45.000 unge gemmer sig et potentiale, som ikke er blevet set, og en følelse af at stå uden for vigtige fællesskaber. Den spiral skal vi have brudt,” siger Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), der er formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg.

KL’s udspil ”Alle unge skal lykkes – gentænk vejen til uddannelse og job” rummer 20 anbefalinger, som spænder fra udskolingen i folkeskolen, overgangene mellem uddannelserne, ungdomsuddannelserne til beskæftigelsessystemet.

Læs mere her.

 

Ny ungdomsformand i Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis Ungdom har valgt ny landsformand. Valget er faldet på Christian Bülow, der hidtil har været næstformand. Dermed siger Tobias Weische farvel efter to år på posten.

Det skriver netmediet Altinget.

“Det er med stor glæde og ydmyghed, at jeg overtager posten som landsformand. Der er en lang række tidligere DFU-formænd, som nu er store profiler i Dansk Folkeparti, så det er også en smule skræmmende. Men jeg glæder mig, og jeg er klar til at sætte DFU endnu mere på landkortet mediemæssigt – ikke mindst i forbindelse med folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet,” udtaler Christian Bülow.

Den nye landsformand er 23 år og fra Vallensbæk. Han har været medlem af partiet siden han var 14 år og læser statskundskab på Syddansk Universitet.

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Sverige vil med i Nato => Sverige vil underlægges den amerikanske våbenindustri.🤢🤢🤢🤢🤢🤢

Man skal da vist være gammel "Stalinist" for at have den holdning du giver udtryk for.
Det er godt du melder klart ud, så ved vi hvem du repræsenterer.

Annonce