Sverigedemokraterna stormer socialdemokratiske industri-højborge

Mange vælgere i Sveriges industribyer har forladt S og går til Sverigedemokraterna. På landsplan kommer hver femte SD-vælger fra Socialdemokraterna
Valget til den svenske rigsdag i går søndag den 9. september bød på en mindre tilbagegang til Socialdemokraterna, end de fleste meningsmålinger havde forudsagt. Og resultatet gav derfor også en mindre fremgang til Sverigedemokraterna end forventet – især mindre end Jimmie Åkessons eget håb om over 20 procent af stemmerne.

Men i nogle af Sveriges stærkeste industribyer er bevægelserne mellem partierne noget større end på landsplan. Det gælder eksempelvis i kommunen Bjuv uden for Helsingborg i Skåne, hvor Socialdemokraterna fik ordentlige klø af Sverigedemokraterna.

Bjuv er mest kendt for at have huset en fabrik ejet af den store fødevareproducent Findus

Findus-fabrikkens medarbejdere droppede S
I Bjuv fik Sverigedemokraterna således 38,7 procent af stemmerne. Det er en fremgang på ikke mindre end 13,7 procentpoint. Socialdemokraterna fik 30,3 procent af stemmerne og gik tilbage med 10,4 procentpoint.

Bjuv er mest kendt for at have huset en fabrik ejet af den store fødevareproducent Findus. Fabrikken lukkede sidste år og flyttede til Tyskland, og det betød fyringer af 450 ansatte. Vi taler om en kommune med ca. 13.000 indbyggere, så det er mange, der blev berørt af lukningen.

Man kan sagtens forestille sig, at mange af dem, der netop har tabt på outsourcingen, har sat en stemme på Sverigedemokraterna som en protest imod de etableredes manglende (tilstrækkelige) svar på globaliseringen. Overfører man de nationale vælgervandringer til Bjuv, så har mange tidligere socialdemokrater stemt på Sverigedemokraterna: Knap hver femte af dem, der stemte på Sverigedemokraterna på landsplan, kommer fra S. Det viser SVT’s tal.

Man kan sagtens forestille sig, at mange af dem, der netop har tabt på outsourcingen, har sat en stemme på SD

Det samme billede ser vi også i den lille, industritunge kommune Olofström i Blekinge, som huser en Volvo-fabrik. Her gik Sverigedemokraterna frem med 9,7 procentpoint, mens Socialdemokraterna gik tilbage med 9,3 procentpoint. Socialdemokraterna forblev dog største parti.

Det er tydeligvis en tendens, at Socialdemokraterna går tilbage og Sverigedemokraterna frem i en række andre industrikommuner: Det gælder for eksempel Gislaved syd for Jönköping, som huser gummiindustri, i Sandviken 200 kilometer nord for Stockholm, som huser en værktøjsfabrikant, den gamle værftsby Oskarshamn på sydøstkysten, der både huser en Scania-fabrik og et kernekraftværk, Stockholm-forstaden Södertälje med både Scania-hovedsæde og medicinproducenten AstraZeneca, Örnsköldsvik på østkysten midt mellem Stockholm og den finske grænse, der huser megen skov- og procesindustri, og endelig Trollhättan uden for Göteborg, der huser Saab-hovedkontoret og Volvos tidligere flymotorfabrik, der i dag hedder GKN Aerospace.

I det traditionelle industri-Sverige går Sverigedemokraterna entydigt frem, mens Socialdemokraterna går entydigt tilbage

Hvis man sammenligner Sverigedemokraternas fremgang med Socialdemokraternas tilbagegang i otte udvalgte industrikommuner, så viser nedenstående graf en tydelig tendens. I det traditionelle industri-Sverige går Sverigedemokraterna entydigt frem, mens Socialdemokraterna går entydigt tilbage. Den siger ikke noget om, om vælgerne én til én er gået direkte fra Socialdemokraterna til Sverigedemokraterna, men billedet udstiller en tendens.

Ifølge SVT har mange arbejdere da også stemt på Sverigedemokraterna. Blandt alle LO-medlemmer er tallet 26 procent, som stemte på Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna fik 37 procent af stemmerne hos LO-vælgerne ved valget i går. Det er en tilbagegang fra 51 procent ved valget i 2014.

Sverigedemokraterna fik 11 procent af LO-stemmerne i 2014, hvilket altså betyder, at partiet er fordoblet blandt LO-arbejderne siden sidste valg. 2014-tallet formodes dog at være lavere end det reelle.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce