Annonce

Sydamerikanere på “arbejdsferie” har to-tre jobs ad gangen

Unge fra Chile og Argentina bruges i stor stil som billig og uorganiseret arbejdskraft på kendte hoteller i København, fortæller to ansatte.
Et stigende antal unge sydamerikanere fra Argentina og Chile kommer til Danmark for at arbejde på en særlig ordning for unge kaldt Working Holiday - på dansk “arbejdsferie”.

Og mange af dem bliver hyret ind på de store hoteller i centrum af København, hvor de gør værelser rent og reder senge.

Det bekræfter ansatte fra to københavnske hoteller, som Netavisen Pio har talt med.  

De arbejder i hele Europa

“Der kommer hele tiden nye til”

En af dem er Elisa, der har arbejdet på et kendt, københavnsk hotel i mere end seks år. På hotellet - som Netavisen Pio har lovet ikke at oplyse navnet på - er mere end hver syvende ansatte i dag en ung sydamerikaner på Working Holiday-ordning.

“Det er svært at holde styr på det præcise antal. Der kommer hele tiden nye til, og de er her kun i en kort periode, så flytter de videre til et andet land for at arbejde. De arbejder i hele Europa. Ingen af de Working Holiday’er, som jeg har talt med, havde planer om at skulle tilbage til Chile eller Argentina,” fortæller Elisa til Netavisen Pio.

Nu er det skiftet, så flere kommer fra Sydamerika

Flere og flere af de ansatte på hotellerne i København, er unge sydamerikanere, som er her på en midlertidig arbejds- og opholdstilladelse, bekræfter den erfarne stuepigen Sofie, der har arbejdet i hotelbranchen i mere end 30 år: 

“Da jeg startede kom folk især fra Østeuropa. Nu er det skiftet, så flere kommer fra Sydamerika. De er her i to-tre måneder og tager så videre, inden at vi kan nå at få dem organiseret i en fagforening.”

Hverken Elisa og Sofie ønsker at stå frem med deres rigtige navne af frygt for repressalier fra deres arbejdsgiver, men Netavisen Pio er bekendt med deres identitet.

Opholdstilladelser til Working Holiday 2014 -2019

Kilde: Tal fra udlændingestyrelsens rapport “Tal og fakta på udlændingeområdet 2018” samt Netavisen Pios aktindsigt i tal fra 2019 fra Udlændinge- og Integrationsministeriet / Styrelsen for International Rekruttering og Integration.
 

Billig, uorganiseret arbejdskraft er ikke “til besvær”

Ifølge Elisa går rengøringsfirmaerne bevidst efter at ansætte de unge sydamerikanere, fordi de er “billig arbejdskraft”, som ikke siger nej eller brokker sig over forholdene.

“De unge på Working Holiday er meget billig arbejdskraft for rengøringsfirmaerne. Og firmaerne ved, at unge udlændinge ikke kommer til at være til besvær, for ingen af dem er medlem af en fagforening. Og så betaler de ingen pension til dem det første halve år, og de stiger ikke i løn, men er fastlåst på den laveste løn,” fortæller Elisa.

De er her to-tre måneder og så bliver de skiftet ud

Fordi de unge maksimalt må arbejde i Danmark i seks-ni måneder alt efter deres nationalitet, er det så godt som umuligt, at få de unge udlændinge med i en fagforening, inden de er rejst igen. Derfor presser det stigende antal Working Holiday-arbejdere den danske model, påpeger Elisa og Sofie, der begge er organiseret i 3F.

“De er her i så kort tid og er så løst ansat, at de ikke føler, at det kan betale sig at melde sig ind i en fagforening. De er her to-tre måneder og så bliver de skiftet ud,” siger Sofie.

Det er overhovedet ikke nogen ferie. De er her kun for at arbejde, ingen tvivl om det

Arbejder to-tre jobs 

Når man kalder de unge sydamerikaneres ophold i Danmark for en “arbejdsferie” er det stærkt misvisende, mener Elisa. De sydamerikanere, som hun arbejder sammen med på hotellet, holder nemlig på ingen måde på ferie i Danmark. Tværtimod har de fleste af dem to-tre jobs for at tjene til at bo og leve i København.

Hos Horesta ser man “ingen faresignaler” i den stigende brug af ordningen

“Jeg forstår ikke, hvorfor ordningen bliver kaldt “Working Holiday”. Når de har fri fra hotellet ud på eftermiddagen - eller når de har deres ene ugentlige fridag - så arbejder de med at gøre rent i private hjem gennem appen Happy Helper eller bringer mad ud som cykelbude for budtjenesten Wolt,” siger Maria og tilføjer: 

“Det er overhovedet ikke nogen ferie. De er her kun for at arbejde, ingen tvivl om det.”

Hotel- og restaurationsbranchen arbejdsgiverorganisationen Horesta har tidligere afvist over for Netavisen Pio, at Working Holiday-ordningen skulle fungere som en erhvervsordning til systematisk rekruttering af arbejdskraft fra lande uden for Europa. Hos Horesta ser man “ingen faresignaler” i den stigende brug af ordningen, som man mener bidrager positivt til branchens udvikling i Danmark.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet