Syddansk Universitet skyder en million skattekroner i Obama-arrangement

Kolding Kommune har i forvejen ydet andre 750.000 kroner i støtte til det lukkede Barack Obama-arrangement - S-ordfører: Forkert prioritering
USA’s tidligere præsident, Barack Obama, kommer til Danmark, nærmere bestemt Kolding, hvor han taler ved et lukket arrangement på Syddansk Universitets afdeling i byen den 28. september.

Kolding Kommune støtter arrangementet med 750.000 skattekroner. Men Syddansk Universitet, SDU, støtter med endnu mere, nemlig en million skattekroner.

Det bekræfter formanden for SDU’s bestyrelse, Lars Nørby Johansen, over for Netavisen Pio.

For nylig trak arrangøren bag Obama-arrangementet, Business Kolding, en ansøgning om 750.000 andre skatteyder-kroner til støtte for arrangementet hos Region Syddanmark. Det skete efter at flere regionsrådsmedlemmer over for Netavisen Pio udtrykte en vis skepsis over for regional støtte til Obama-arrangementet.

SDU-beslutningen om at støtte Obama-arrangementet er truffet af SDU-bestyrelsesformanden efter indstilling fra SDU-rektor Henrik Dam.

”Den samlede bestyrelse har ikke været inde over. Jeg har handlet på bestyrelsens vegne,” forklarer Lars Nørby Johansen om SDU-beslutningsgangen.
Ikke bare underholdning

Lars Nørby Johansen mener, at arrangementet med Barack Obama, både kan være med til at skabe opmærksomhed Kolding og universitet, og at det samtidig er faglig relevant for de studerende. Derfor er det i orden at bruge en million kroner på det.

Men hvad gavn har skatteyderne af, at SDU støtter et lukket arrangement med en million kroner?

”Det er et lukket arrangement i den forstand at alle ikke kan komme, men vi har givet vores midler til arrangementet for at sikre, at 200 af vores studerende kan komme med. Og det har været fuldstændig afgørende for vores bevilling. Derudover har det jo en klar faglig relevans i det, at det er vores Institut for Amerikanske Studier, der er inde over det her. Så vi forsøger altså at give det en stærk faglig dimension, så det ikke bare er underholdning.”

Så vi forsøger altså at give det en stærk faglig dimension, så det ikke bare er underholdning

Med en pris på en million kroner, så svarer det til 5.000 kroner per studerende.

Det kunne blive pænt dyrt, hvis man som universitet jævnligt skulle have den store pengepung fremme for at trække internationale talere til for at ”give det en stærk faglig dimension”?

”Jo, men det er jo helt usædvanligt, det her. Det er usædvanligt at man kan indgå et sådant samarbejde og få Obama til landet. Det har en utrolig stor betydning for Kolding og for SDU. Jeg synes, det er en rigtig god ide, og står gerne på mål for beslutningen – 100 procent.  Det har en klar faglig relevans.”

Hvor mange billetter er der til SDU-bestyrelsen, rektor Henrik Dam og den øvrige ledelse, professorer og andre fremtrædende undervisere?

”Spørgsmålet om fordeling af billetter vil jeg sådan set ikke diskutere med dig.”
S-ordfører: Forkert prioritering

"Det er fandeme mange penge," siger den socialdemokratiske universitets-ordfører, Mette Reissmann.

"Det synes jeg ikke er godt. Særligt fordi vi har en regering, som jo i den grad har skåret ned på kernevelfærd. Der er også skåret ned på universiteterne. Her lider man dagligt under en to-procents besparelse. I forvejen har de ganske få midler, midler jeg så havde et håb om man måske ville bruge til undervisning - undervisning, som kom alle til gode og ikke kun 200 særligt udvalgte," siger Mette Reissmann til Netavisen Pio.

Regeringens omprioriteringsbidrag forringer dagligt vilkårene for studerende og ansatte

"Regeringens omprioriteringsbidrag forringer dagligt vilkårene for studerende og ansatte. Set i det lys ville jeg nok ikke have prioriteret på den her måde. Det må jeg bare sige. Jeg er kæmpe-fan af Obama. Det er fint af studerende kan blive inspirerede. Den faglige relevans - også fint-fint. Men der føres en uddannelsesfjendtlig politik fra regeringens side - og i dén situation synes jeg ikke, det er det klogeste at bruge en hel million kroner på det her," siger Reissmann.

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce