Sygehuspersonalet har brug for mere end for sympati

Regeringens økonomiaftale med regionerne leverer desværre ikke det løft, der kan sikre arbejdsmiljøet hos det coronapressede sygehuspersonale.
1,3 milliarder kroner ekstra til driften af sundhedsvæsnet.

Det er hovedresultatet af den aftale om næste års økonomiske ramme, finansminister Nicolai Wammen (S) forleden indgik med Danske Regioner.

De ekstra midler ligger et pænt stykke fra de to milliarder kroner, Danske Regioner, flere sundhedsøkonomer og vi, der repræsenterer de ansatte på sygehusene, har skønnet, det som minimum er nødvendigt at tilføre for at dække udgiftsbehovet til blandt andet flere ældre, kronisk syge og stigende medicinpriser.

Underfinansieringen betyder beklageligvis også, at vi langtfra får taget livtag med det altoverskyggende problem, der nu i en årrække har hjemsøgt det danske sygehusvæsen, nemlig at der er for få hænder, der skal løse stadig flere opgaver.

Sympati rækker ikke

Politikere og offentlighed har i tale og på skrift givet sygehuspersonalet fin og velfortjent anerkendelse for deres corona-indsats. Læger, lægesekretærer, sygeplejersker, sosu’er, laboranter og det øvrige sygehuspersonale har da også bogstaveligt talt stået i forreste række for at håndtere truslen fra den værste epidemi i mands minde.

De ansatte har knoklet med en anseelig personlig risiko som følgesvend. Og vores medlemmer har været fleksible og omstillingsparate i en helt usædvanlig grad.

Et fornuftigt arbejdsmiljø kræver mere end et klap på skulderen.

Et mentalt klap på skulderen er bestemt værdsat, men det rækker bare ikke for den enkelte sygehusmedarbejder, der mest af alt efterspørger tid til faglighed, arbejdsglæde og patienttid. Og sympatien rækker slet ikke, når sygehuspersonalet nu skal til at afvikle de voldsomme pukler, coronaberedskabet har efterladt.

Uden den økonomi, der kan give luft til at levere det nødvendige antal hænder i sundhedsvæsnet, nærer jeg bange anelser for arbejdsmiljøet.

Skarpt fokus på arbejdsmiljø

Jeg vil derfor appellere kraftigt til, at den enkelte leder på landets sygehusafdelinger i lyset af den indgåede regionsaftale indkalder repræsentanter for medarbejderne til en drøftelse af, hvad der er brug for, når det handler om at sikre arbejdsmiljøet under genåbningen.
Arbejdsopgaver og personaleressourcer skal stå i et bare nogenlunde fornuftigt forhold.

De ansattes store vilje til fleksibilitet under corona-krisen bør udmønte sig i, at de i højere grad bliver taget med på råd og vist tillid i afviklingen af den daglige drift. Derudover håber jeg, at man fra Folketingets side i hvert fald delvist vil rette op på sygehusenes økonomi ved efterårets finanslov.

Et fornuftigt arbejdsmiljø kræver mere end et klap på skulderen.

 

Lene Roed er formand for HK Kommunal.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce