Annonce

Sygeplejerske-Frederikke om Arne-udspil: Jeg er vred og skuffet!

Hvorfor anerkender regeringen i deres pensionsudspil ikke at vi sygeplejersker også har et hårdt arbejdsliv, mener Frederikke Marie Sørensen.
Regeringens vil med sit nye pensionsudspil give ret til tidligere tilbagetrækning til mennesker. som har været minimum 42 år på arbejdsmarkedet, når de fylder 61.

Jeg blev færdiguddannet som sygeplejerske, da jeg var 26 år gammel. Det vil sige, at jeg ikke kan benytte mig af denne ret til tidlig pension.

Det er de færreste nyuddannede sygeplejersker, der kan det. Også selvom, at sygeplejersken hedder Arne.

I mit første år som sygeplejerske, mærkede jeg hurtigt, at jeg ikke var i stand til at arbejde i en fuldtidsstilling på 37 timer i skifteholdsvagter.

Min krop og mit sind var simpelthen ikke i stand til det.

Derfor var det allerede, som nyuddannet, at jeg gik ned i tid. Det gjorde jeg, for at forebygge, at jeg skulle blive syg af at gå på arbejde – senere skulle det vise sig, at det ikke var nok, for jeg blev alligevel syg.

Følte mig som en fiasko

I starten nagede det mig, at jeg skulle arbejde på deltid, for at kunne hænge sammen. Jeg så mig selv som en fiasko og jeg følte mig svag og tænkte, at jeg måske slet ikke var egnet til at være sygeplejerske?

For det kunne da ikke være rigtigt, at jeg ikke var i stand til at arbejde 37 timer om ugen.

Men at være ansat på fuldtid er mange steder slet ikke almindeligt, når man er sygeplejerske.

Nogle uger kan man arbejde nat og dag 40-45 timer eller mere, den efterfølgende uge, måske lidt færre timer. Men med aftenvagter og måske et par dagvagter og så nattevagter igen.

Weekend og helligdage? Der arbejder du også. På nær de få weekender, hvor man har fri.

Det er helt skævt

Efter noget tid, fandt jeg ud af, at rigtig mange andre sygeplejersker, ligesom jeg, var ansat på deltid. Og jeg mærkede og fik at vide, at jeg var en dygtig og god sygeplejerske.

Jeg var altså ikke en fiasko.

Selvom det er både fysisk og psykisk hårdt arbejde, så er det de færreste sygeplejersker, der har mulighed for at opfylde de krav der skal til, for at kunne opnå retten til tidlig pension, som regeringen beskriver med deres nye udspil.

Det skuffer mig og jeg er uforstående overfor, at regeringen har valgt at prioriterer sådan.

At lave et udspil, som ikke inkluderer sygeplejersker, pædagoger, lærere, jordemødre, fysioterapeuter, politibetjente, fængselsbetjente, socialrådgivere med flere, der har jobs og uddannelse inden for fag, der kan tære voldsomt på psyken, er helt skævt.

Siden hvornår, er det blevet sådan, at det fysiske vægter tungere, end det psykiske?

Fysik og psyke hænger meget. Rigtig meget endda.

Gik ned med stress

Da jeg havde været uddannet i ca. to år, begyndte jeg at mærke flere forskellige fysiske symptomer: Ondt i maven, hjertebanken, hovedpine, generelt ubehag, indelukkethed, stor trang til at sove men jeg led af søvnløshed.

En dag gik det op for mig, at det hele skyldtes at jeg var syg med stress.

Det at jeg oplevede, at blive syg, af mit arbejde, som jeg elskede, gjorde at jeg satte bremsen i.

Tænk én gang, hvor langt ude det egentlig er, at være sygeplejerske, der bliver syg af at passe på syge.

Jeg vil ikke byde mig selv at blive syg af at være sygeplejerske. Tænk én gang, hvor langt ude det egentlig er, at være sygeplejerske, der bliver syg af at passe på syge.

Jeg har flere gange i mine nattevagter måtte tage smertestillende piller for at komme igennem vagten. Og det ved jeg, at jeg ikke er alene om. Det er desværre ikke ”kun” dem, med de hårde fysiske jobs, der fylder sig selv med smertestillende medicin.

Læser nu videre

Jeg arbejder nu som sygeplejerskevikar, jeg har et par vagter om måneden og så læser jeg videre.

Jeg er i gang med en overbygning til min sygeplejerskeuddannelse, nemlig specialuddannelsen til sundhedsplejerske.

Der er nogle positive takter, i regeringens pensionsudspil, b.la. at barsel og deltid tæller med i optælling på den lange bane. Men helt overordnet, mener jeg ikke, at det udspil skal stemmes igennem, uden flere justeringer.

Sygeplejersker, der er nedslidte, om så det er fysisk eller psykisk eller begge dele, skal også have ret til tidlig pension.

Invester i sygeplejersker!

Det er sygeplejerskernes år, et år hvor verdenssundhedsorganisationen WHO har opfordret regeringer verden over til, at investere i sygeplejersker. Det er nærmere det modsatte, som sker.

Alle sygeplejersker fortjener mere respekt, bedre arbejdsmiljø OG en bid af kagen

Jeg er skuffet og vred, på alle sygeplejerskers vegne. Nok har været nok så længe.

Alle sygeplejersker fortjener mere respekt, bedre arbejdsmiljø OG en bid af kagen, når det gælder retten til tidlig pension og ikke mindst, mere løn!

Der mangler sygeplejersker, sørg nu for at gøre faget mere attraktivt, skal nogen have mulighed for tidligere tilbagetrækning, skal sygeplejerskerne i hvert fald også have muligheden.

Sygeplejerske, studerende på specialuddannelsen til sundhedsplejerske og blogger på The Danish Nurse


Flere artikler om emnet