Annonce

Sygeplejerske: Måske er jeg allerede Corona-smittet?

Coranavirus er efterhånden på alles læber og virussen har nu sat sine klør i Danmark. Myndighederne melder, at beredskabet er klar, men jeg er skeptisk.
Torsdag den 27. februar, blev patient 0 i Danmark konstateret smittet med coronavirus (Covid-19). I skrivende stund, er tre danskere konstateret med smitten, og mange er sat i hjemmekarantæne.

Nogle går i panik, køber masker, håndsprit og nogle har nok også købt et maddepot

Nogle går i panik, køber masker, håndsprit og nogle har nok også købt et maddepot. Andre kalder det for hysteri og mener, at vi skal tage det roligt. Jeg er ærligt talt lidt splittet i mellem de to lejre og befinder mig et sted midt i mellem.

Bekymrende beredskab

Jeg fik kortvarigt en ubehagelig følelse i kroppen, da jeg hørte om den første smittet i Danmark. I ca. to måneder har jeg læst om denne virus, og nu er den her, ude i det danske samfund - og hvem ved, måske er jeg allerede smittet?

Men jeg er sund og rask, så bliver jeg smittet, vil jeg formentlig ”bare” få en form for influenza. Jeg går altså ikke og frygter at blive smittet, det bliver jeg nok uanset, før eller siden. Ifølge sundhedsstyrelsen og WHO, kan 20 procent af smittede, have brug for indlæggelse på et sygehus. Alvorligt syge har vist sig primært at være ældre og i forvejen svækkede.

Det er logik for burhøns, at en ukendt virus, kan presse et på ressourcerne

Mine bekymringer kredser sig mest af alt om beredskabet. For er Danmark virkelig klar til at håndtere Covid-19? Har nogle regnedrenge, regnet på, hvor mange sygeplejersker der skal til, for at håndtere en større smittespredning i Danmark?

Det er logik for burhøns, at en ukendt virus, kan presse et på ressourcerne. Da coronavirus nu er konstateret i Danmark, så presses det danske sundhedsvæsen i et vist omfang. Lige nu, er der et lavt antal smittede, men der er risiko for, at flere bliver smittede og får behov for et blive indlagt på hospitalet.

Isolation af patienter koster ressourcer 

Hospitalet er i kontakt med de, som er i hjemmekarantæne, der podes på livet løs og mange borgere kontakter sundhedsvæsenet, på den ene eller anden måde med hundrede spørgsmål. Alt sammen noget, der kræver tid og ressourcer fra sundhedsvæsenet.

Fra min tid som sygeplejerske, ved jeg, at når patienter er isoleret, kræver det ekstra tid og ekstra ressourcer. Jo flere isolerede patienter, jo mere travlt er der. Det tager tid at iføre sig korrekt i isolationskittel, maske, vesir og handsker. Hos patienten tager alt længere tid, for det er svært at udføre plejeprocedurer, iklædt værnemidler.

Det tager tid at iføre sig korrekt i isolationskittel, maske, vesir og handsker

Jeg har flere gange oplevet, at stå på en isolationsstue, i færd med plejeprocedurer, hvor sveden dryppede af mig. Jeg kunne mærke, hvordan min kittel blev gennemblødt. Det kunne for eksempel være ved anlæggelse af drop til medicin, stomipleje eller noget helt tredje.

Kalder en patient, imens du står på en isolationstue, eller har en patient eller en kollega akut brug for hjælp, på en anden stue, skal du springe til hurtigt. Det kan man ikke, hvis man står i isolation. Værnemidlerne skal først aftages korrekt, dernæst skal der udføres korrekt håndhygiejne og så kan du forlade stuen.

Hvis det kan ske i Norge - kan det ske i Danmark

Én ting er, at have nok sengepladser og værnemidler, men der skal også være nok sygeplejersker til at iføre sig værnemidlerne, og til at tage sig af patienterne.

Hvis der er travlt, kan det hænde, at man ikke kommer ud fra isolationsstuen før at man har fri og afløst af en kollega. Det er et vilkår og det har jeg prøvet. Kvaliteten af sygeplejen kan diskuteres, for ingen arbejder godt på tom mave, træthed, hovedpine og en fyldt blære.

Isolation kræver højere bemanding, flere sygeplejersker og det skal der tages højde for

Som sygeplejerske ved jeg, hvad det vil sige, at være den, som arbejder i isolationskitlen. Isolation kræver højere bemanding, flere sygeplejersker og det skal der tages højde for.

På sundhedsstyrelsens hjemmeside står der skrevet at: "Risikoen før større smittespredning i Danmark vurderes dog fortsat at være lav, da det danske sundhedsvæsen er godt rustet og trænet i at håndtere patienter med mistanke om eller bekræftet smitsom sygdom" (kilde SST.dk)

I Norge er antal smittede fordoblet på et døgn og dødstallet i Italien stiger (kilde TV2), så udmeldingen om, at en smittespredning i Danmark forsat vurderes til at være lav, er jeg skeptisk over. Norge er lige ved siden af Danmark, og sundhedsvæsenet i Norge, er meget lig det danske ift. standard.

Sygeplejerskemanglen bør udløse panik

Sygeplejerskemangel er en reel trussel for sundheden i et samfund og derfor er det simpelhent nødvendigt, at politikerne tager det mere seriøst, ikke kun i Danmark, men hele verdenen over.

Bliver Danmark ramt af et større Covid-19 smitteudbrud, eller en anden virus, hvor mange må indlægges, er beredskabet så virkelig klar? Jeg tror det ikke. Heller ikke, hvis alle sygeplejersker gik fra deltid til fuldtid!

Jeg håber, at regeringen i Danmark snart vil indse, at der skal investeres massivt i sygeplejersker på alle niveauer

Jeg håber, at regeringen i Danmark, og i alle andre lande, snart vil indse, at der skal investeres massivt i sygeplejersker på alle niveauer.

Alt andet er direkte tåbeligt, for sygeplejersker hænger bestemt ikke på træerne, og der brug for dem, både akut og på længere sigt.

Lige nu er der ingen grund til panik over coronavirus, men der er grund til panik, over sygeplejerskemanglen!

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Sygeplejerske, studerende på specialuddannelsen til sundhedsplejerske og blogger på The Danish Nurse


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Med lidt logik kan enhver nok tydeligt gennemskue hvordan "beredskabet " skal håndtere hvis Coronaudbrud går i selvsving her i landet. Så er det jo de allerede udpegede "KASERNER" tages i brug. De kan rumme måske 1000,- eller flere syge borgere,der skal stuves sammen i køjesenge med plads til syv. Der kan de så opholde sig til de dør eller ved et mirakel overlever. Danmarks borgere har endnu ikke hørt en lyd om HVORDAN det går de første borgere der blev RAMT af COVID 19. HVORDAN HAR DISSE BORGERE DET FYSISK ? Kan de trække vejret uden respirator ? Er der bedring at spore ? Der tales hele tiden om at det er svage og ældre borgere der er i storrisiko for at blive ramt at virus,og at det er dem der har de laveste odds når det gælder om at kunne klare sig igennem virusudbruddet. Men,disse personer er altså også MENNESKER. Og skal behandles som sådan.
DISSE har ret til at leve. Om de så er 5o,60.70.80.eller mere. Derfor er det på tide at unge og yngre generationer omgående holder op med at udlægge COVID 19 udbrud som om det skulle være på højde med en "almindelig influenza. Hvis virus skulle være det var det nok ikke nødvendigt med et verdensomspændene "beredskab" som det der er sat i gang. Og læger og sundhedspersonale ville nok heller ikke rende rundt og iklæde sig beskyttelsesdragter fra top til tå.

ca 45.000 er erklærede raske. Altså raske, som i helt raske, og klar til at gå på arbejde.

Forstår så udmærket enhver der er skeptisk.Anser det for at være relevant. Ikke sjovt at SKULLE gå på arbejde uden at kunne vide om der er kollegaer der kan være syge smittebærere. Hvordan skal man kunne føle sig "sikker" ? COVID 19 er en trussel mod trygheden.Menigmand kan ikke sætte livet på "stand by",og forskanse sig imens COVID 19 spredes stille og roligt.Ingen kan rejse til en fjern planet. Børn skal i skole.Forældre på job. Der er et hav af forpligtelser.Som kun de færreste kan "rende fra".Meget få der har en up to date, high tech indrettet superbunker i baghaven som de kan flygte til.Med tjenerstab og det hele.

Så har DANMARK 6 COVID 19 smittede. Personer fra troppen af "feriefolk"der har været i ITALIEN.
Bare to af de mange rejselystne danskere, der ikke kan holde sig hjemme,men bruger det meste af deres
fritid på rejser.Rejser rejser rejser. At rejse er blevet en MANI. Et "symtom" blandt mange andre "symtomer" på hvordan KEDSOMHED og RASTLØSHED styrer folks hverdag og eksistens. Hvad der sker når teknologien overtager og erstatter "gamle værdier" og interessegrundlag. Folk kan ikke længere finde ud af at "have fri". Og ikke "holde hinanden ud". Rejser er blevet et redskab til FLUGT fra alt det ingen længere kan finde ud af at VÆRE for hinanden. Ingen "forpligtelser".Ingen "konfrontation". Kun det overfladiske. Underholdning. Nydelse.Forbrug.Det er drivkraften i folk anno 2020. Folk skal være "lalleglade",smilende. Positive. På arbejdsmarkedet er det nødvendigvis ikke et must at man er specielt faglig kompetent.Faglig kompetence fylder mindre end at være social.At deltage i "bowling" og spise kage hver Fredag. Og ellers bare SMILE. Uanset hvordan du har det. Forloren "hygge". Det er blevet "forbudt" at være sig selv. At være et menneske der tager stilling,og forholder sig til LIVET,som det ER. Og nu har vi så COVID 19 hængende som en "sort sky" over vore borgerhoveder. Der er meget fejlagtigt at tro en sådan "sky" er hvid,når det er tydeligt at se den er "SORT".

Hvor mange RESPIRATORER og sengestuer har vi på alle landets hospitaler. Det er nok yderst begrænset.
Og hvor meget plejepersonale vil kunne stå til rådighed såfremt der kommer et meget alvorligt udbrud af COVID 19 ??? Hvis vi nærmer om 5oo tusind eller måske en million,..hvad så ? Der er allerede stillet
"KASERNER" til rådighed,og "hospitalstelte"...Men,vil der overhovedet være respiratorer og plejemulighed DER ? Og HVEM vil blive "anbragt" disse steder ? Ja,det er knap så svært at regne ud. Med et e,v,t eskalerende og stærkt ude af kontrol udbrud,vil det tynde ud i beboerne på landets plejehjem,...Så kan der altid "findes ekstra sengeplads og rum for syge" der.Hvor man i forvejen også har plejepersonale.

Er det nu vi skal være BANGE...Nu vi skal gå i PANIK ??? Alt tyder på det. Selvom ordene "mindst 1o" ikke lyder af meget. Men,samtidig indikerer at MERE end 1o personer dermed KAN være smittede. Hvor går de "usynlige" rundt mellem alle vi andre ? Dem der kan smitte andre ? Er de på arbejdspladsen hvor helt almindelige mennesker er TVANGSINSTILLET til at møde op uanset om de er lammet af panik ? Går de rundt bag reolerne og hylderne i Brugsen,Bilka,Fakta,Lidl,Aldi,Netto eller Rema ? Står de i køen oppe ved kassen ? HVORDAN SKAL NOGEN KUNNE FÆRDES UDE I SAMFUNDET UDEN AT VÆRE ANGST ? Hvordan skal nogen kunne "gardere" sig mod smitte ? Skal vi alle iklæde os sorte skraldesække ? Og vil det hjælpe os ?
Anser COVID 19 for at være en DRÆBER. Hvad gør alle astmaramte borgere ? Og alle med diabetes ? Samt hjertepatienter.. Ældre,og en lang række andre borgere der lever med kroniske sygdomme ? Skal de alle DØ af ANGST inden de dør af COVID 19 ? Og hvis der overhovedet BLIVER en respirator til de sværeste "tilfælde" vil det så være når der egentlig ikke er mere at gøre ved en ramt patient ? Hvor længe kan samfundet holde skansen inden der går komplet og voldsom PANIK i folk ? Og kan man klantre nogen for at de da går i panik ? Det vil være yderst naivt ikke at forestille sig det værste.

På omkring 14 dage har LIVET forandret sig til et surrealistisk helvede.En mareridtsagtig "film" ingen bare kan slukke for. På få dage kan en ukontrolleret virus lukke ned for al glæde og for al tryghed.
Forvandle et forår til nul og niks.Rask den ene dag og måske dødeligt SYG den næste. Vi bestemmer INTET.
Vore liv er skrøbelige. Hvad betyder VM ...Fodbold....Ishockey...cykelløb....og verdens økonomi og aktier, hvis der ikke er mere LIV tilbage ? Er LIVET og vore kære, måske ikke langt vigtigere end alle de nævnte ting tilsammen ?

De "astronautklædte reddere " er ikke udklædte til fastelavn.De er den skinbarlige virkelighed NU.
Ingen kan med sikkerhed sige sig fri for, måske snart at skulle "til træf" med dem.Håber de da vil være mere end en dragt værd.

ALLE der har været på rejse udenfor DANSK grænse burde gå i KARANTÆNE ved hjemkost igen til Danmark. Det er ikke kun ITALIEN der har syge borgere. TYSKLAND følger godt med. Og nu er det snart PÅSKE...Så får vores land en HÆR af ferierende TYSKERE op i de danske sommerhuse. Hvor de kan handle ind i alle Vestkystens butikker. Fra Tønder til Skagen. Der vil komme stimer af smittede overalt. Den dansk tyske grænse burde LUKKES tværs over,nu og omgående for al ud og indrejse. KUN ABSOLUT NØDVENDIG udrejse/forretningsrejse bør være tilladt.Og folk der bliver syge af virus når de er i udlandet burde BLIVE i det land de er havnet i.Sådan er det. COVID 19 kræver HANDLING. Vi nærmer os 1oo tusind smittede på verdensplan. Alarmerende. Der bliver slet slet ikke gjort nok effektive tiltag.

De fleste kender nok de "tre siddende aber" fra NIKKO TEMPLET i JAPAN. FIGUREN er et godt "symbol" på
hvordan man skal "agere",når man ikke "tager stilling " til noget som helst. NIKKO TEMPLET "ABER" sidder med deres arme/hænder for henholdsvis mund,øjne,og ører.I en ikke tale,ikke se.ikke høre position. Stivnede væsner der "lukker af" for omverdnen. Har bare hørt altfor mange sige at COVID 19 "bare er en simpel forkølelse/Influenza"..Og at det meste af verden "opfører sig hysterisk" overfor samme virus. Intet er mere fejlagtigt at tro. En tro der kan medføre at ANDRE dermed heller ikke tager virus seriøst. Med andre ord er der altfor mange der bare lader stå til.Selvom situationen kræver INDSIGT,og en helt anderledes holdning og syn på sagen. HVIS smitten på nogen måde skal kunne bekæmpes.

DU GJORDE DET GODT I DAG METTE FREDERIKSEN,TIL PRESSEMØDET I SPEJLSALEN PÅ CHRISTIANSBORG. TAK fordi
du fik sagt mange rigtige ord til folket.Det er nemlig på høje tid at en stor gruppe borgere får fortalt
at COVID 19 er en alvorlig virus.Mette Frederiksen du trådte bare i karakter i dag. Tak for det. Det ser lovende ud for landet,der PT nu har 21 smittede danskere.Enhver burde kunne indse at situationen kan blive FATAL,hvis man overser alvoren i den. Den danske "hygge" kan aldrig blive mere værd end menneskeliv.