Annonce

Sygeplejerske-strejke udsat: Aftale sender lønspørgsmål i udvalg

Sygeplejersker og radiografer får ikke mere i løn, men til gengæld en politisk nedsat komité, der skal undersøge lønstrukturen i det offentlige.
To døgn før en landsdækkende sygeplejerske-konflikt ville være trådt i kraft, er strejken afblæst - for nu.

Efter forhandlinger i Forligsinstitutionen har formændene for Dansk Sygeplejeråd og Radiograf Rådet skrevet under på et mægligsforlag, der nu skal til afstemning blandt de to fagforbunds medlemmer.

Både sygeplejerskerne og radiograferne havde tidligere på året stemt nej til den overenskomstaftale med lønstigninger på 5,02 procent over tre, som var indgået med Danske Regioner.

"Kæmpede hårdt ved forhandlingsbordet"

Men der kommer ikke ekstra penge i lønposen til de ansatte på landets hospitaler.

”Vi gik til forhandlingerne med to krav; at få større lønmæssig anerkendelse til sygeplejerskerne i OK21 og med ønsket om at gøre op med mere end 50 års lønefterslæb."

"Selv om vi kæmpede hårdt ved forhandlingsbordet, har vi ikke fået flere penge til sygeplejerskerne her og nu,” siger hun i en pressemeddelelse.

Grete Christensens medlemmer i Dansk Sygeplejeråd forkastede i slutningen af marts overenskomstforliget med en meget snævert flertal: 47,3 procent af sygeplejerskerne stemte nej, mens 46,5 procent stemte ja.

Også hos Radiograferne var det et tæt resultat: Her stemte 48 procent nej og og 43,4 procent stemte ja.

En milepæl med store perspektiver

Det centrale punkt i mæglingsforslaget er opbakning til en idé om en politisk nedsat komité, der skal undersøge lønstrukturen i det offentlige, som Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, har foreslået.

Et forslag, der er en milepæl i kampen mod mere end 50 års lønefterslæb, siger Grete Christensen.

“Men vi har fået noget, som jeg mener er meget vigtigere: Vi har fået indledt et reelt opgør med sygeplejerskernes og andre af velfærdsprofessionernes lønefterslæb. Og det er en fælles fagbevægelse, som står bag forslaget til regeringen.”

“Det er en milepæl, som har store perspektiver, for aftalen markerer begyndelsen på at få os ud af den trædemølle, vi har trampet rundt i siden 1969 på grund af Tjenestemandsreformen”, siger Grete Christensen.

En komité, som også får opbakning fra regeringen, der mener at det er en god idé..

“Regeringen mener også, at det er en god idé at nedsætte en komité efter afslutningen af overenskomstforhandlingerne.” 

“Regeringen vil derfor med udgangspunkt i FHs bidrag arbejde videre med at udforme et kommissorium,” lyder det i en skriftlig kommentar fra skatteminister Morten Bødskov (S), der som politisk chef for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, det der tidligere hed Moderningsstyrelsen, er statens forhandler af overenskomster, til DR.

Fire konkrete forbedringer

Udover det foreslåede løn-udvalg, så indeholder aftalen mellem Sygeplejerådet, Radiograf Rådet og Danske Regioner forbedringer på fire konkrete områder - oven i de oprindeligt lønstigninger på 5,02 procent.

Det drejer sig om en aftale om introduktionsforløb for nyuddannede sygeplejersker, en aftale om at se på stillings- og ledelsesstrukturen for sygeplejefaglige ledere i regionerne, en aftale om at drøfte overenskomstdækning af kommunale sygeplejersker, der gennemfører specialuddannelsen i borgernær sygepleje og en endelig en konvertering til løn fra pension for radiograferne.

Regioner glæder sig over udskudt konflikt

Aftalen og den dermed indtil videre aflyste konflikt, glæder Danske Regioners forhandler, Anders Kühnau (S):

“Vi har haft en meget konstruktiv dialog med Dansk Sygeplejeråd, når det gælder forslag til ændringer i overenskomstaftalen.”

“Vi har nu sammen udarbejdet et mæglingsforslag, som jeg er glad for, at begge parter kan se sig i, så vi forhåbentlig undgår en konflikt, siger Anders Kühnau, der er regionsrådsformand i Region Midtjylland og formand for løn- og takstnævnet i Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Mæglingsforslaget skal nu sendes til urafstemning blandt medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd og Radiograf Rådet.

Resultatet af den afstemning vil blive offentliggjort mandag 14. juni kort efter klokken 12.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet