Annonce

Syv vælgerlussinger til Venstre

Netavisen Pio har fundet en række nederlag, som formentlig gør særligt ondt i Venstre.
Kommunalvalget blev en nedtur for Venstre. Partiet gik tilbage med 3,5 procentpoint på landsplan, og står til at miste en god portion af sine borgmesterposter. Dermed vil Socialdemokratiet overtage posten som Danmarks største borgmesterparti. Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole udtaler til TV2, at det er det dårligste kommunale valgresultat for Venstre siden 1989.

Netavisen Pio har fundet en række nederlag, som formentlig gør særligt ondt i Venstre:

1. Kun sjette største parti i København
Landets fire største byer har aldrig været Venstreland. Men ved gårsdagens valg oplevede Venstre markant tilbagegang i alle fire byer: Tilbagegang på 3,6 procent i København, 1,9 procent i Aarhus, 4,1 procent i Odense og 4.7 procent i Aalborg. Særligt grelt ser det ud i København, hvor Venstre nu blot står tilbage med 7,8 procent af stemmerne, og er reduceret til det sjette største parti efter Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF.

2. Massiv tilbagegang i det jyske kerneland
I Ringkøbing-Skjern kommune oplevede Venstre et af sine største nederlag. Ringkøbing-Skjern er nærmest indbegrebet af Venstreland, men ved gårsdagens valg gik partiet hele 8 procent tilbage. I skrivende stund forhandler Socialdemokratiet og Kristendemokraterne, der begge oplevede fremgang, derfor om borgmesterposten. Det er derfor et åbent spørgsmål, om Venstres nye spidskandidat, Hans Østergaard, kan fastholde magten. Lykkes det at vælte Venstrestyret i Ringkøbing-Skjern, vil det være et af de mest opsigtsvækkende borgmesterskifte i årevis.

3. Nederlag efter kaotisk forløb i Thisted
Valgperioden har også været præget af en række bizarre forløb for Venstre, og et af de mest bizarre har fundet sted i Thisted. Borgmester Lene Kjeldsen skiftede i løbet af valgperioden fra Venstre til Konservative, efter at være blevet vraget som spidskandidat i Venstre. Det førte til stor ballade, og i går kom så vælgernes dom: Venstre gik tilbage med hele 11,7 procentpoint, og måtte se borgmesterposten skifte til socialdemokraten Ulla Vestergaard.

4. Stor øretæve i Holbæk
Et af det største nederlag fandt sted i Holbæk Kommune. Her mistede Venstre hele 13,8 procentpoint. Venstre har eller siddet på magten i kommunen de sidste ti valgperioder med Søren Kjærsgaard som borgmester. For fire år siden fik Venstre en tredjedel af stemmerne, men den megen ballade om kommunens dårlige økonomi har formentlig været årsdagen til, at mange har vendt Venstreborgmesteren ryggen ved valget. I stedet bliver det nu Socialdemokratiets Christina Krzyrosiak Hansen der overtager borgmesterstolen.

5. Måtte aflevere Randers tilbage
Randers var en af de helt store ’skalpe’, som Venstre tog ved kommunalvalget i 2013. Ikke kun fordi der er tale om Danmarks ottende største kommune, men også fordi Randers som en gammel arbejderby har stor symbolsk betydning for Socialdemokratiet. I går led borgmester Claus Omann Jensen dog et betydeligt nederlag, idet hans parti gik tilbage med over seks procentpoint. Det betyder, at borgmesterposten nu skifter til socialdemokraten Torben Hansen.

6. Tabte Region Sjælland til Socialdemokratiet
Venstre satsede hårdt på at forsvare regionsformandsposten i Region Sjælland, idet partiet stillede med finansordfører Jacob Jensen som spidskandidat. Han fik dog langt fra det valg han havde ønsket, faktisk gik han næsten fem procentpoint tilbage. Da Socialdemokratiet fik en tilsvarende fremgang, kunne Heino Knudsen konstituere sig som ny regionsformand. Dermed sider Venstre blot på én af ud af de fem regioner, nemlig Region Syddanmark, og har dermed mistet indflydelse på sundhedspolitikken, som er et af de emner, der optager danskerne mest.

7. Kommunale profiler oplevede tilbagegang
Ud over de tabte borgmesterposter måtte flere af Venstres lokalpolitiske profiler indkassere tilbagegang ved gårsdagens valg. I Herning bevarede borgmester Lars Krarup sit flertal, men Venstre gik 2,1 procentpoint tilbage, ligesom også borgmesteren fik knap 2.000 færre personlige stemmer end ved valget for fire år siden. Også en anden af Venstres store kommunalpolitiske profiler, KL-formand Martin Damm, gik tilbage i sin kommune, Kalundborg. Ved gårsdagens valg gik Venstre imidlertid 1,7 procent tilbage. Alt tyder dog på, at Damm fortsætter som borgmester.

 


Flere artikler om emnet