Tabte borgmesterposter: Her svigtede rød blok hinanden

Et manglende valgforbund og to utraditionelle konstitueringer kostede rød blok mindst tre borgmesterposter.
Med 49 borgmester fordelt på 47 til Socialdemokratiet, en til de radikale og en til SF, så kan den samlede røde blok være ganske godt tilfredse med valgresultatet.

Men det resultat kunne faktisk have været endnu bedre. Tre steder svigtede sammenholdet i rød blok og det sikrede Venstre tre borgmesterposter, som de ellers havde tabt ved stemmeurnerne og som i stedet burde være blevet besat, om ikke af en fra Socialdemokratiet, så i hvert fald af en fra den røde blok.

Jyske radikale valgte Venstre
I to jyske kommuner gik partierne i rød blok glip af borgmesterposten, fordi et (læs: Det Radikale Venstre) eller flere partier (Læs: Alternativet) konstituerede sig med de borgerlige, selvom vælgerne egentlig havde sammensat et byråd med et flertal blandt partierne i rød blok.

Det gælder blandt andet i Silkeborg kommune, hvor der efter valgte var 16 mandater til rød blok og 15 til mandater til blå blok, efter at både Dansk Folkeparti og de konservative.

Men i Silkeborg valgte både de radikale og Alternativet at forlade det traditionelle røde samarbejde og i stedet pegede man på Venstres Steen Vindum. De to partiers begrundelse var, at Venstre havde indvilget i en langt grønnere profil.

En næsten tilsvarende situation havde man i Skive Kommune, hvor de røde partier, sammen med den lokale liste Skive-Listen, med den forhenværende borgmester Per B. Jeppesen på holdet, havde flertal, men også her valgte en radikal, Bent Dyrberg, der sad med det afgørende mandat, at gå sammen med Venstre og Dansk Folkeparti og pege på Venstre Peder Chr. Kirkegaard som borgmester.

Manglende valgforbund kostede
I Glostrup Kommune på den københavnske er det stemmespild, på grund af et manglende valgforbund i rød blok og/eller et radikalt valgforbund med de konservative, det gør at borgmester John Engelhardt (V) får en periode mere.

Der var ellers et pænt, men ikke kæmpestort, rødt flertal ved valget: 51,3 procent mod 48,5, men mandaterne faldt ud således, at Venstre, DF og de konservative fik 10 og Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten fik 9.

SF, Enhedslisten og Alternativet indgik valgforbund sammen, men her inviterede man ikke engang Socialdemokratiet til forhandlinger om at indgå u valgforbundet.

Men også de radikale forlod det traditionelle røde samarbejde og havde valgforbund med de konservative. Det gav ikke de radikale noget mandat, men sikrede til gengæld de konservative et mandat. Det betød at Socialdemokratiet stod alene.

Havde der ikke været valgforbund overhovedet eller havde stemmerne i rød blok været samlet i et valgforbund, så havde fordelingen i stedet heddet 10 til de røde og 9 til de blå. Og så var socialdemokraten Lisa Ward formentlig blevet borgmester.

Gyngerne og karrusellerne
Socialdemokratiet og resten af rød blok har dog også kunnet drage fordel af intern uenighed i blå blok, som har sikret partierne til venstre for midten en borgmesterpost.

Det gælder blandt andet i Hedensted, hvor Dansk Folkeparti brød med det traditionelle blå samarbejde og pegede på socialdemokraten Kasper Glyngø som borgmester, selvom partierne i rød blok kunne samlede opbakning fra 35 procent af vælgerne.

Også i Thisted Kommune var der reelt borgerligt flertal, både i procent og i mandater, men her har Socialdemokratiets Ulla Vestergaard konstitueret sig med valgets store taber Venstre og har dermed sikret partiet borgmesterposten.

Mens samarbejdet med de radikale flere steder svigtede og fik konsekvenser, så har det røde samarbejde med SF generelt været godt, bortset fra i Køge, hvor de tre partier S, SF og Enhedslisten havde 14 ud af de 27 mandater, men alligevel måtte have assistance fra de borgerlige for at få konstitueringen i hus.

SF, med den tidligere socialdemokrat Thomas Kielgast i spidsen, havde fået tre mandater, forsøgte under konstitueringsforhandlingerne at tage borgmesterposten selv, og endte derfor med at står uden for aftalen bag socialdemokraten Marie Stærke, der i stedet har måtte konstituere sig med Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, for at sikre sig borgmesterposten.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce