Annonce

Tag støttebenet af de unges cykler

Vores omsorgssamfund er blevet til et kontrolsamfund. Det skaber et frihedsbehov, som Liberal Alliance forsøger at levere på
Da jeg var barn, blev min søster og jeg sendt ud i vores 4000kvm store have, når vores mor ville gøre rent eller havde andre gøremål.

Tænk, at det i dag simpelthen har nyhedsværdi, at børn får lov til at være børn

I børnehaven kom vi til skade, og min søster har stadig en masse ar efter hendes klodsede unoder. Det var helt normalt dengang. Tidligere på året var det så fremme i medierne, at der nogle daginstitutioner stadig lader børnene udfolde sig fysisk - med de skrammer, buler og mærker, der nu følger med, når man udfordrer sin fysik og motorik.

Tænk, at det i dag simpelthen har nyhedsværdi, at børn får lov til at være børn.

Kan frihedskampen affejes som teenageoprør?

Flere målinger har vist, at Liberal Alliance er populær hos de unge. I 2017 vist en måling, Altinget fik lavet, at hver femte ung ville stemme på Liberal Alliance, hvis der kom valg. Det kommer desværre ikke bag på mig. For Liberal Alliance hedder mantraet ’frihed’. Frihed fra velfærden, frihed fra staten, frihed fra skatter. Den er ikke svær at sælge, ikke svær at forstå, og mange unge køber den.

For Liberal Alliance hedder mantraet ’frihed’. Frihed fra velfærden, frihed fra staten, frihed fra skatter

For mig er vores frihed sikret på grund af velfærden, ikke på trods af den.

1. september i år forklarede Ceveas politik- og kommunikationschef Kasper Fogh i en blog, at de unge nok stemmer, som de gør, for at gøre oprør mod deres forældre. En analyse fra i år viser nemlig, at de unge faktisk stort set på alle områder vurderer velfærdsstaten til at være bedre, end de ældre gør. Så derfor, konkluderer han, må det være et oprør mod mor og far fra de unge, der i dag “bliver senere voksne, fordi de senere får ansvar (job og børn), og derfor migrerer ungdoms- og teenageoprøret op i de tidlige voksenår?”

Men er det virkelig bare umodenhed og teenageoprør, der ligger bag, eller er det velfærdssamfundet i sig selv, de opponerer imod? Jeg tror mest på det sidste.
 

Det er oprør mod kontrolsamfundet

Vores omsorgssamfund er blevet til et kontrolsamfund. Der er i medierne blevet lagt meget fokus på ”samfundssnyltere” og ”velfærdsnassere”, og denne dækning har avlet en masse mistillid danskerne imellem. Med den mistillid er der også fulgt en masse regler og bureaukrati med for at sikre og kontrollere, at der ikke er nogen der snyder. Disse regler er blevet så komplicerede og besnærende, at man som borger føler sig mere og mere umyndiggjort.

Måske skal vi tage denne bureaukratiske klaustrofobi seriøst

Tryk avler modtryk, siger man som bekendt, og det modsatte af kontrol er frihed. Denne frihed er måske netop det, som de unge søger, og som Liberal Alliance påstår at kunne levere. Så måske er de unges overvejelser knapt så umodne og uberettigede, som Kasper Fogh udlægger det. Måske skal vi tage denne bureaukratiske klaustrofobi seriøst.

Stol på dem, støt dem i stedet, og lad vores samfund tage os af dem, hvis de falder

Så lad os tage støttebenene af de unge danskeres cykler. Stol på dem, støt dem i stedet, og lad vores samfund tage os af dem, hvis de falder. Lad ikke Liberal Alliance få mere succes med at ødelægge det stærke, solidariske og sympatiske fundament, som Danmark står på, for så har vi pludselig ingen velfærd tilbage, og det er ingen tjent med.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Uddannet kok og arbejder som kantinekok


Flere artikler om emnet

Annonce