Annonce

Tal rokker ved fortællingen om ny arbejdspligt og vaccinationsmål nås næppe

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at nye tal rokker ved ministres fortælling om ny arbejdspligt, at Sundhedsstyrelsen forventer, at det bliver svært at nå vaccinationsmålet, samt at Arbejdsretten siger god for at videoovervåge hjemmeplejere. Og så kritiserer Ombudsmanden mørklægningen af de såkaldte actioncard, som blev brugt af politiet i forbindelse med aflivningen af mink i Danmark sidste år.

Tak fordi du læser med.

Nye tal rokker ved ministres fortælling om ny arbejdspligt

Budskabet var ikke til at misforstå.

Regeringen vil have, at omkring 20.000 ledige indvandrere skal pålægges en arbejdspligt på 37 timer. De skal stå op om morgenen, smøre en madpakke, forlade boligblokken og møde op et sted ligesom dem, der slider i et hårdt job til en lav løn, lød det i forbindelse med præsentationen af udspillet “Danmark kan mere I”.

Men reelt vil de kun være aktiveret 25 timer om ugen, når man tager højde for ferie, sygdom og ikke mindst, at en del af dem vil blive undtaget fra det fulde aktiveringskrav.

Det skriver Jyllands-Posten.

“Det her virker som endnu et tilfælde, hvor regeringen har pustet sit forslag større op, end det egentligt kan bære,” siger Venstres integrationsydelsesordfører, Morten Dahlin, til avisen.

Læs hele historien her.

 

Styrelse: Vaccinationsmål kan blive svært at nå

Det kan blive svært at nå sundhedsmyndighedernes mål om, at ni ud af ti af alle, der har fået tilbudt vaccination, skal have modtaget første stik inden 1. oktober.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

“Det går lidt langsomt nu, hvor vi skal have de sidste med, og det er da ingen hemmelighed, at det kan blive svært at nå målet om de 90 procent. Men der er stadig gang i mange tiltag, og der knokles for at få de sidste med,” siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Det er særligt blandt boligområder, hvor der er en stor andel af borgere med etnisk minoritetsbaggrund og stor boligtæthed samt blandt de 20- til 34-årige, at tilslutningen til coronavaccinen er stagneret.

Tal fra Statens Serum Institut viser onsdag, at 75,7 procent af befolkningen af modtaget første stik, mens 73,6 er færdigvaccineret.

Det seneste døgn har omkring 7000 modtaget et stik.

Læs hele historien her.

 

Arbejdsretten: Okay at videoovervåge hjemmeplejere

Ansatte i hjemmeplejen kan ikke nægte at komme i et hjem, hvor de bliver videoovervåget.

Sådan lyder dommen fra Arbejdsretten, der skulle tage stilling til en konkret sag fra Kolding Kommune, hvor medarbejdere i hjemmeplejen nægtede at komme i et hjem, hvor manden til en alvorlig syg kone havde sat videokameraer op for at overvåge plejen.

Det førte til, at medarbejderne nedlagde arbejdet.

FOA’s formand, Mona Striib, kalder dommen for en skandale.

“Skandaløst, at vores medlemmer skal udsættes for truende adfærd og krænkende videoovervågning, når de passer deres arbejde,” skriver Mona Striib på Twitter.

“Arbejdsrettens dom er et vink med en vognstang til politikerne om, at der er behov for at løse problemet.”

placeholder

 

Gentofte giver Nemlig.com-ejer bøde på 300.000 kroner

Manglende løn, forkert betaling af pension og brud på reglerne om hviletid har fået Gentofte Kommune til at give Intervare en bod på i alt 304.000 kroner.

Det skriver Altinget.

“Der skal være ordentlige forhold for medarbejderne i de virksomheder, der er leverandører til vores kommune. Derfor har vi set os nødsaget til at give Intervare en bod, indtil virksomheden kunne dokumentere, at der er bragt orden i forholdene,” siger Michael Fenger, borgmester i Gentofte Kommune.

Boden er blevet givet i form af dagsbøder, der løb, indtil Intervare A/S kunne dokumentere, at virksomheden havde betalt den manglende løn og pension.

Hos Intervare kalder kommerciel direktør Mikkel Pileman boden fra Gentofte Kommune for “uberettiget”.

Gentofte Kommune er fortsat i gang med en undersøgelse af forholdene for de Intervare-chauffører, der bringer varer ud for kommunen. Hvis undersøgelsen viser, at der er problemer med løn- og arbejdsforhold, kan det ende med, at kommunen helt dropper samarbejdet med virksomheden.

Samtidig har kommunen tilbage i maj opsagt samarbejdet med virksomhedens datterselskab Nemlig.com.

Læs hele historien her.

 

Ombudsmanden kritiserer mørklægning af actioncard fra minkforløb

Det var ifølge Folketingets Ombudsmand forkert, da Justitsministeriet nægtede en journalist at se forskellige versioner af det actioncard, som blev brugt af politiet i forbindelse med aflivningen af mink i Danmark sidste år.

Det skriver Ritzau ifølge Journalisten.

Dermed burde journalisten på det pågældende tidspunkt have fået tildelt aktindsigt til det actioncard, der blev brugt i forbindelse med aflivningen af mink. Det fik journalisten ikke.

Det skete med henvisning til, at en aktindsigt kunne skade en forventet uvildig undersøgelse. Eksempelvis en kommende advokatundersøgelse.

Ifølge Ombudsmanden gav ministeriet ingen begrundelse for, hvorfor det skulle medføre en risiko for påvirkning af vidneforklaringer eller andet, hvis ministeriet gav indsigt i, hvad der var indholdet af det actioncard.

Justitsministeren henviste i sin afgørelse til en paragraf i Offentlighedsloven. Men ifølge Ombudsmanden er der tale om en fejlfortolkning af loven.

Justitsministeriet bedes derfor tage sagen op på ny, oplyser Ombudsmanden. Der er dog ikke taget stilling til, om der på nuværende tidspunkt vil være grund til at give aktindsigt.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet