Telefonsælger fra Det Faglige Hus fusker

Hævder at det er en fordel for medlemmer, hvis faglige sager afgøres i Civilretten og ikke i Arbejdsretten: - Lodret forkert, siger professor
Telefonsælger fra den gule fagforening, Det Faglige Hus, fusker over for potentielle nye medlemmer.

En telefonsælger påstår således, at man som fagforeningsmedlem er bedst tjent med – i forbindelse med diverse faglige tvister – at sagen afgøres via civilretterne, altså via Byretten, Landsretten og Højesteret. Fremfor at lade sagerne afgøre via Arbejdsretten, som de overenskomstbærende fagforeninger under LO, FTF og AC benytter sig af.

Forleden fik jeg en opringning fra en telefonsælger fra Det Faglige Hus. Han ville gerne give mig et knald-tilbud på billig fagforening og A-kasse. Hvis jeg her og nu sprang til, så kunne jeg få gratis fagforening i de første seks måneder. Normalprisen for fagforening hos Det Faglige Hus er ellers normalt 69 kroner pr. måned.

Som potentiel kommende kunde havde jeg dog nogle spørgsmål til telefonsælgeren. Et af mine spørgsmål var, om Det Faglige Hus – f.eks. i forbindelse med en eventuel faglig tvist – er parat til at køre sagen via Arbejdsretten for mig.

Det Faglige Hus: Flere ankemuligheder
Her oplyste telefonsælgeren, at Det Faglige Hus ikke kører faglige sager via Arbejdsretten, men derimod via civilretterne. Men sælgeren lader samtidig forstå, at det civilretslige system samlet set er bedre at benytte sig af for den enkelte sammenlignet med det fagretslige system:

”Udbyttet er det samme. Vi (Det Faglige Hus, red.) har bare flere ankemuligheder. I Civilretten har du jo både By-, Lands- og Højesteret. Og vi forfølger den hele vejen op. Det er virkelig noget, vi gør noget ud af. Det er en af vores spidskompetencer. ”

Sagde telefonsælgeren og fortsatte:

”Taber du i Arbejdsretten, så har du tabt sagen. Hvorimod hvis du tager den i Civilretten, så har du flere ankemuligheder. Så kan man anke fra by- til landsretten og fra landsret til højesteret. Og vi forfølger den uanset hvad. Dér går vi hårdt efter arbejdsgiverne.”

Taber du i Arbejdsretten, så har du tabt sagen. Hvorimod hvis du tager den i Civilretten, så har du flere ankemuligheder.

Professor og arbejdsmarkedsforsker ved Center for Arbejdsmarkedsforskning, CARMA, ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, betegner over for Netavisen Pio fremstillingen som ”lodret forkert”:

Professor: Det civilretslige system tager år
”De civilretslige sager tager år. Tre, fire, fem, seks år nogen gange. Så det er en langstrakt affære. Det fagretslige system er hurtigt, klart og så har Arbejdsretten sagkyndige. Derfor får man en saglig, fornuftig og hurtig afgørelse. Det er arbejdsmarkedets parter, der har deres eget system. Det er et system, der har fungeret siden 1910, og som har vist sig dueligt, sagligt og effektivt. Det fagretslige system har nogen kvaliteter, som det civilretslige system slet ikke har.”

Henning Jørgensen konkluderer:

Sælgeren fra Det Faglige Hus’ fremstilling er derfor lodret forkert

”Sælgeren fra Det Faglige Hus’ fremstilling er derfor lodret forkert. Det fagretslige system er et fantastisk godt system: Det er hurtigt, sagligt og fleksibelt. Det civilretslige system er omvendt tungt, langsomt og omkostningstungt. Sælgeren glemmer også at fortælle, at Det Faglige Hus og de øvrige gule organisationer jo slet ikke har adgang til at benytte det fagretslige system. Det er forbeholdt de overenskomstbærende parter, som også betaler for at holde det fagretslige system, inklusive Arbejdsretten, kørende. Det hører med til historien, at arbejdsgiverne er lige så glade for systemet, som arbejdstagersiden er,” understreger professor Henning Jørgensen.

Det Faglige Hus: Ingen Kommentarer
Det Faglige Hus' kommunikationschef, Mette Jul, meddeler Netavisen Pio pr. sms, at Det Faglige Hus ikke har nogen kommentarer til professor Henning Jørgensens kritik.

Netavisen Pio's samtale med Det Faglige Hus' telefonsælger, der var næsten 25 minutter lang, er optaget.

Opdateret kl. 15.00 med oplysningen om, at Det Faglige Hus ikke har nogen kommentarer.

Foto: Det Faglige Hus stifter og formand, Johnny Nim (Foto: Det Faglige Hus)

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce