Terrorangreb i New Zealand, skadlige karakterkrav og klimastrejke

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Et forfærdelig terrorangreb natten til fredag dansk tid har været dagens altoverskyggende tema i nyhedsdækningen. Weekenden vil forhåbentlig gøre os klogere på dette. Her er et overblik over fredagens historier.

Terrorangreb mod moskéer i New Zealand

New Zealands premierminister siger, at mindst 49 er blevet dræbt ved angrebet på to moskéer i byen Christchurch.

Angrebet tog sin begyndelse fredag klokken 13.40 lokal tid (klokken 01.40 dansk tid), da en bevæbnet mand gik ind i Masjid al-Noor moskéen i det centrale Christchurch, hvor omtrent 300 mennesker var samlet til fredagsbøn. Her affyrede den mørkklædte mand skud og dræbte 41 mennesker.

Politet anholdte fire personer - tre mænd og en kvinde - men har efterfølgende løsladt en af dem. Lørdag fremstilles en 28-årig mand i retten sigtet for ugerningen.

Australiens premierminister, Scott Morrison, har udtalt, at 'den anholdte' er en australsk statsborger, og han kaldte vedkommende for en 'ekstremistisk, højredrejet, voldelig terrorist'. Du kan læse mere om det forfærdelige angreb her.

Karakterkrav skader underklassens børn

Børn af arbejdsløse forældre rammes hårdest af de nye karakterkrav. Elitære optagelseskrav fastholder gymnasiets prestige, mener 3F.

Konsekvenserne af karakterkravet bliver, at knap hver fjerde elev i 9. klasse ikke kan gå direkte videre på gymnasiet. Mere end hver 10. ikke kan komme direkte ind på hverken gymnasiet eller erhvervsskolen.

I 3F mener man, at de nye krav gør det endnu sværere at bryde den sociale arv:  

Danmark har vi virkelig svært ved at bryde den negative sociale arv

“I Danmark har vi virkelig svært ved at bryde den negative sociale arv, og de her adgangskrav forstærker kun den tendens. Det er ikke vejen frem,” siger Søren Heisel, der er forbundssekretær i 3F med ansvar for uddannelsespolitik, til Netavisen Pio.  

NemID bliver udskiftet om tre år

I 2021 kommer næste generation af NemID kaldet ”mitID”. Nets skal stå for udviklingen. NemID udgår i 2022. Det skriver Ritzau.

Nets stod også for udviklingen og driften af NemID og har vundet udbuddet foran tre andre selskaber. Når den nye løsning bliver taget i brug, vil det være uden nøglekortet i den papversion, som mange kender i dag.  stedet vil der være andre muligheder for at logge ind. Det vil blandt andet blive i form af en app - ligesom den nuværende NemID-nøgleapp.

Brugerne flyttes fra NemID til MitID over en periode på ni måneder.

15-årige Jasmin strejker for klimaet: ”De gambler med min fremtid”

Jeg frygter det, vi allerede ser, siger 15-årige Jasmin, der fredag er med i verdens største demonstration mod klimaforandringer. Fredag deltager hun i en verdensomspændende klimastrejke, hvor særligt børn og unge går på gaden for at råbe magthaverne op.

Jasmin nævner regeringen og Dansk Folkepartis nye plan om 450 kilometer ny vej i Danmark, der blev fremlagt onsdag, som et eksempel på, at politikerne gør meget lidt for klimaet.   

Det kan godt være, at Lars Løkke nævnte klimaer i sin åbningstale i Folketinget, men der sker ikke så meget

Du kan læse historien her.

Landbrugspakken er varm luft

Nye tal sår tvivl om landbrugspakkens frivillige virkemidler. Der er brug for 1000 vådområder, men kun 40 landmænd har søgt om byggetilladelse.

Det er ikke første gang at landbruget har problemer med at leve op til landsbrugspakkens mål. I starten af februar kom det frem, at landbruget blot reducerede udledning af kvælstof med 12 tons i 2018, hvilket er langt fra ambitionen om en reducering på 1451 tons.

Det får blandt andet de radikales miljøordfører og tidligere miljøminister, Ida Auken, til at rette kritik af regeringen.

Det er naivt at tro, at landbruget når det

"Det er naivt at tro, at landbruget når det. Vi ser nu igen, at man ikke kan regne med de kollektive virkemidler. Regeringen bør straks korrigere de tal, som fremskriver frivillige kvælstofreduktioner, og fortælle os, hvad de i stedet vil gøre for at passe på vandet”, lyder det.

Du kan læse den fulde artikel på Pio.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce