Annonce

Tesfaye: Lyt til andre EU-landes bekymringer vedr. Marrakesh-erklæringen

Regeringen afviser, at erklæringen får indflydelse på dansk udlændingepolitik: "Det vælger jeg stadig at tro på,” siger S-udlændingeordsfører, Mattias Tesfaye.
Dansk Folkeparti blæser til kamp mod FN’s erklæring om migration, den såkaldte Marrakesh-erklæring, som efter planen skal underskrives næste måned på et stort FN-Topmøde i den marokkanske by, Marrakesh.

DF mener, at erklæringen ”legitimerer afrikansk masseindvandring”.

Regeringen har klart afvist DF’s bekymringer og tværtimod understreget, at erklæringen kan være med til at stoppe migrantstrømmen fra Afrika til Europa:

Det er ikke min vurdering, at Marrakesh-erklæringen på nogen måde legitimerer masseindvandring

“Det er ikke min vurdering, at Marrakesh-erklæringen på nogen måde legitimerer masseindvandring. Et af Marrakesh-erklæringens formål er netop bedre koordination og kontrol i forhold til bestræbelsen på at stoppe irregulære migrationsstrømme internt i Afrika og til Europa,” skriver udlændingeminister Inger Støjberg (V) i et svar til DF’s EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth.

Migrationseksperter, jurister og andre eksperter giver regeringen ret. Hos Socialdemokratiet stoler man på regeringens vurdering:

“De seneste måneder har der været en øget diskussion omkring denne erklæring. Vi har derfor været i dialog med regeringen, som sagde meget klart, at erklæringen ikke ville få betydning for dansk udlændingepolitik. Det har Inger Støjberg fortalt os både mundtligt og skriftligt. Det vælger jeg stadig at stole på,” siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, til Netavisen Pio.

 

Fem EU-lande skriver ikke under

Socialdemokratiet har dog også noteret sig, at flere EU-lande har meldt ud, at de vil stemme mod FN-erklæringen. Det drejer sig om Østrig, Ungarn, Tjekkiet, Polen, og Estland.

 

På den baggrund opfordrer Tesfaye regeringen til at forholde sig til disse EU-landes kritik:

”De seneste uger har vi set flere lande erklære, at de ikke vil skrive under på erklæringen. På den baggrund synes jeg det er helt rimeligt, at den danske regering også forholder sig til deres kritik og bekymringer,” siger Mattias Tesfaye.

De seneste uger har vi set flere lande erklære, at de ikke vil skrive under på erklæringen

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, erklærer sig ”aldeles uenig” i hele grundtonen i erklæringen:

”Helt overordnet er pagten gennemsyret af en forståelse af migration som et gode. Noget vi bør fremme og have mere af. Det er jeg helt og aldeles uenig i. Og den opfattelse er jeg overbevist om, at jeg deler med rigtig mange danskere,” skriver Thulesen Dahl i sit ugebrev.

Han mener, at erklæringen ”helt uundgåeligt” vil skabe en forventning blandt håbefulde migranter i Mellemøsten og Afrika om, at det er muligt at komme til Danmark som migrant:

”Og at man vil blive modtaget med åbne arme, når man kommer hertil. Det kan kun øge tilstrømningen til Vesten og Danmark,” skriver Kristian Thulesen Dahl.

Fakta: Støjbergs fulde svar

Her er udlændingeminister Inger Støjbergs fulde svar til DF:

Det er ikke min vurdering, at Marrakesh-erklæringen på nogen måde legitimerer masseindvandring.

Et af Marrakesh-erklæringens formål er netop bedre koordination og kontrol i forhold til bestræbelsen på at stoppe irregulære migrationsstrømme internt i Afrika og til Europa. Dette sker gennem en række fælles initiativer mellem de europæiske og afrikanske lande, der har underskrevet erklæringen.

Erklæringen prioriterer særligt at styrke samarbejdet inden for fem områder:

- Håndtering af de grundlæggende årsager til migration

- Lovlig migration og mobilitet

- Beskyttelse og asyl

- Bekæmpelse af irregulær migration og menneskesmugling

- Tilbagesendelse og tilbagetagelse

Kommissionen og kommissionsformand Jean-Claude Juncker støtter Rabat-processen, herunder det opnåede resultat i Marrakesh-erklæringen. Dette gælder også for så vidt angår teksten om lovlig migration, i hvilken de underskrivende lande understreger vigtigheden af at fremme mobiliteten for visse højt specialiserede persongrupper.

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg opfatter Tesfayes udsagn som almindelig ansvarsfraskrivning /1 cm fra håndvasken. Jeg synes vi skal støtte regeringen i den her sag..den populære Inger Støjberg er næppe lige pludselig blevet slapper eller blødsøden I det hele taget må vi socialdemokrater gøre op med os selv om vi som DF tror på at vi kan klare migrationsproblemerne selv, eller om vi bliver nødt til at indgå i et forpligtende samarbejde med andre lande.. ingen lande ønsker migrationen fra Afrika. Men vi ønsker heller ikke det hele f.eks. skal eksplodere i nedakydning af bådflygtninge i Middelhavet, vel?

Annonce