Tesfaye om Sjælsmark: ”Der er mulighed for at skærme børnene noget bedre”

Socialdemokratiets udlændingeordfører betegner udrejsecenter Sjælsmark som en dårlig, men nødvendig løsning
Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye finder det tragisk, når en rapport fra Røde Kors konkluderer, at 61 procent af børnene på Udrejsecenter Sjælsmark opfylder kriterierne for at have en psykisk diagnose.

Rapporten, der blev offentliggjort fredag, fastslår, at cirka halvdelen af de 11-17-årige udviser symptomer på PTSD. Og også at der er ”reel risiko for, at børnene stagnerer i deres udvikling, og at deres aktuelle symptomer bliver kroniske”.

Socialdemokratiet ønsker at forbedre forholdene for børnene med udgangspunkt i de anbefalinger, som ombudsmanden fremlagde i december.

Partiet er således med på at forbedre fritidsaktiviteterne for børnene og give familierne ret til at lave deres egen mad. S støtter derimod ikke at børnene og deres forældre flyttes ud af centrene:

Det er inden for rammerne af udrejsesystemet, at vi mener, der er mulighed for at skærme børnene noget bedre

”Det er inden for rammerne af udrejsesystemet, at vi mener, der er mulighed for at skærme børnene noget bedre,” siger Mattias Tesfaye til dagbladet Politiken.

”Totalt uholdbart”

Tesfaye siger samtidig, at Sjælsmark grundlæggende er en dårlig løsning, men at han ikke kan komme på nogen bedre:

”Det her (Sjælsmark, red.) er en dårlig løsning, men det er den mindst dårlige af dem, jeg kan komme på. De to eneste andre løsninger, der er introduceret i debatten, er det, man gør i andre europæiske lande, hvor man har lejre af illegale indvandrere, der bor under broerne. Det synes jeg simpelthen ikke holder. Den anden mulighed er at sige: Hvis du får afslag på asyl, skal du rejse, medmindre du ikke gider, så får du en almen bolig. Det er det, jeg hører resten af oppositionen sige. Det, synes jeg, er totalt uholdbart,” siger Tesfaye.

Han understreger, at man ikke skal bilde nogen ind, at børnene på Sjælsmark kan få et liv som alle andre børn i Danmark:

”Jeg tror, en socialdemokratisk regering bedre vil kunne skærme de her børn, men jeg vil ikke bilde folk ind, at vi vil kunne skabe et liv, som ligner det liv, andre børn i Danmark har. Det kan vi ikke.”

Det bor pt. 153 børn på Udrejsecenter Sjælsmark.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Ja, selvfølgelig er det muligt - under den nuværende stramme og fair udrejselovgivning - at tage sig meget bedre af asylbørnene, så de undgår de værste flygtningetraumer, mens de er her i landet. Tag nu ansvar, politikere og praktikere på området, inddrag NGO'erne. Brug mulighederne.

Annonce